Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cazul Nastase scandalizeaza UE
-- 25 de ambasadori ai statelor din UE au descins miercuri peste Comisia Juridica a Camerei pentru a impiedica adoptarea unui Cod de Procedura Penala pe placul Coalitiei 322 * Diplomatii s-au declarat profund nemultumiti de tergiversarea cazurilor Nastase si Mitrea si de incercarea de a limita puterile procurorilor
Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au pus la zid, miercuri, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor solicitand membrilor acesteia sa puna in acord Codul de procedura penala cu legislatia europeana. Diplomatii europeni au criticat punctual modificarile la legea in cauza prin care se limiteaza puterile procurorilor, precum si cazurile Mitrea-Nastase.
Mesagerii europeni si-au exprimat ingrijoarea fata de cursul reformei in justitie in Romania. Presedintele Comisiei Juridice, Segiu Andon (foto), a declarat ieri pentru ZIUA ca proiectul amintit va fi abandonat iar Ministerul Justitiei va elabora un alt act normativ.
Oficialii europeni au atras atentia parlamentarilor atat pentru tergiversarea cazurilor Miron Mitrea si Adrian Nastase, cat si pentru neadoptarea Codului de procedura penala, ne-a declarat ieri deputatul PD-L Petre Ungureanu, membru al Comisiei juridice. Diplomatii "au criticat vehement" o serie de prevederi din proiectul privind Codul de procedura penala aflat in prezent pe masa deputatilor, care limiteaza drastic puterile procurorilor, a recunoscut si pedelistul Cornel Stirbet. Ambasadorii i-au somat pe parlamentari sa puna in acord documentul cu legislatia europeana. Amendamentul vizat in mod special de diplomati si ticluit de juristii Camerei se refera la interzicerea efectuarii interceptarilor telefonice inainte de inceperea urmaririi penale. Potrivit lui Ungureanu, cel mai virulent a fost ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett. El a avertizat ca, daca Legislativul ar adopta legea in forma data de Comisia juridica, eventuala interceptare a unui traficant international aflat pe teritoriul Romaniei si care nu este inca urmarit penal nu ar fi posibila. El a insistat asupra blocarii de catre Romania a cauzelor comune. In plus, diplomatii au solicitat ca legea sa fie adoptata in toamna, intr-o forma adecvata. Drept raspuns, juristii de la Camera au dat vina pe presedintele Traian Basescu pentru tergiversarea situatiei. "S-a sustinut ca ar fi bine ca presedintele sa-si schimbe comportamentul si sa nu mai faca presiuni asupra Parlamentului", a precizat Ungureanu. Un alt tap ispasitor identificat de deputati a fost chiar presa, ne-a relatat pedelistul. In final, ambasadorii au obtinut de la membrii Comisiei doar promisiunea ca "vor depune eforturi". Ungureanu a apreciat ca este exclus ca Legislativul sa adopte aceasta lege la inceputul viitoarei sesiuni, mai ales ca senatorii si deputatii vor fi ocupati cu campania pentru alegerile viitoare. In inrevederea organizata la initiativa insarcinatului cu afaceri al Sloveniei, Marcel Koprol, tara care detine in acest moment presedintia UE, 25 de diplomati ai Uniunii au abordat problema raportului Comisiei Europene pe justitie care va aparea in luna iulie.
Presiuni mai vechi
Presiunile facute de UE la adresa membrilor Comisiei juridice pentru a adopta codul de procedura penala si de a renunta la prevederile care limiteaza puterile procurorilor sunt mai vechi. Proiectul de lege, refuzat la promulgare de seful statului si reexaminat de Parlament la cererea acestuia, a fost abandonat subit de deputati, cu o zi inainte de data votului final, in urma unei intrevederi a Comisiei juridice cu o delegatie de experti juristi a Comisiei Europene. La intalnire au participat, printre altii, seful forului, Sergiu Andon si pesedistul Eugen Nicolicea. Andon a justificat intrevederea prin faptul ca expertii UE au facut "o analiza inainte de raportul de tara pe justitie", insa a declarat ca "nu-si aminteste exact ce sugestii au avut oficialii europeni". Conservatorul a aratat ca problema principala a fost legata de limitarea interceptarilor la perioada incepereii urmaririi penale si ca membrii Comisiei juridice au operat modificarea ulterior. (Raluca PAPADOPOL)
Proiect abandonat
Seful Comisiei juridice, Sergiu Andon, a anuntat ca proiectul de lege privind Codul de procedura penala aflat in Parlament va fi abandonat, urmand ca Minis�terul Justitiei sa elaboreze un nou proiect, asupra caruia Guvernul ar putea sa-si asume raspunderea. Potrivit unor surse parlamentare, proiectul elaborat de minister va intra in dezbatere si adoptare in Legislativ in septembrie, initiator fiind Guvernul. (R.I.P.)
Bruxellesul e nemultumit
Amendamentele aduse Codului penal si Codului de procedura penala au atras atentia oficialilor de la Bruxelles, Comisia Europeana apreciind ca, "daca vor fi promulgate, aceste (modificari) ar avea un efect negativ considerabil asupra eficientei anchetelor penale in general si ar obstructiona anchetele si in alte state-membre, in domenii precum lupta impotriva terorismului si combaterea infractiunilor transfrontaliere".
Admisa in UE in pofida restantelor la capitolul justitie si afaceri interne, Romania s-a angajat sa recupereze deficientele, progresele in acest sens intarziind insa, conform raportului preliminar realizat, in februarie, de Executivul comunitar. Comisia Europeana constata, astfel, intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel local. Mai mult, evaluarea oficialilor de la Bruxelles exprima o preocupare speciala in privinta luptei impotriva coruptiei la nivel inalt, apreciind ca Romania nu a facut inca dovada unor rezultate convingatoare in aces sens si sugerand autoritatilor de la Bucuresti sa accelereze eforturile in domeniu. Urmatoarea evaluare a progreselor tarii noastre in materie de justitie este asteptata pe 23 iulie, potrivit NewsIn, Executivul comunitar putand recomanda, in cazul constatarii de deficiente grave, activarea unei clauze de salvgardare prin care sentintele romanesti nu ar mai fi recunoscute in spatiul european. (A.M.L.)
Senatul a reparat gafele Camerei
Codul de procedura penala adoptat initial in octombrie 2007 si trimis spre reexaminare de seful statului continea o serie de amendamente care limitau puterile procurorilor si protejau invinuitii. In urma reexaminarii, o parte dintre aceste prevederi au ramas neatinse, insa deputatii au amanat adoptarea legii.
Traian Basescu atragea atentia asupra restrangerii duratei urmaririi penale, in acest caz aparand riscul ca faza de urmarire sa fie insuficient documentata. Un alt repros viza informarea persoanei cu privire la efectuarea cercetarii. Basescu mai arata ca deputatii au reintrodus dreptul aparatorului sau invinuitului de a asista la efectuarea oricui act de urmarire penala, efectul fiind tergiversarea desfasurarii urmarii penale.
In cazul unora dintre articole, deputatii au renuntat la pretentiile initiale si au acceptat forma data de senatori, in acord cu doleantele presedintelui. A disparut din textul proiectului limitarea in timp a urmaririi penale pentru acte de coruptie la sase luni. De asemenea, a fost nuantata interdictia de a intercepta convorbirile dintre persoana urmarita penal si avocatul sau. S-a revenit asupra unui amendament facut la Camera care a provocat scandal in presa. Este vorba de cresterea pragului peste care prejudiciul financiar cauzat de o infractiune este socotit ca deosebit de grav. Deputatii il ridicasera la 30.000.000 de lei, fapt care ar fi limitat sever numarul infractiunilor de coruptie apreciate ca deosebit de grave. La Senat, s-a revenit la un nivel rezonabil, de 1.000.000 de lei. In plus, prezenta aparatorului nu mai era obligatorie in cazul actelor de urmarire penala care presupun interceptari ale convorbirilor sau folosirea agentilor sub acoperire. (Adrian ILIE, Raluca PAPADOPOL)
Basescu cere sesiune extraordinara
Presedintele Basescu a trimis o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului in care solicita convocarea unei sesiuni extraor�dinare pentru ca Legislativul sa dea un aviz privind inceperea urmaririi penale in cazurile Mitrea si Nastase, dar si pentru reexaminarea Legii de functionare a Curtii de Conturi.
"Avizul este necesar pentru a nu tergiversa actul de justitie. In felul acesta Parlamentul ar putea da un semnal pozitiv in ceea ce priveste vointa politica din Romania de infaptuire a justitiei", se arata in scrisoarea presedintelui. Acesta a anuntat ca va cere si reexaminarea legii Curtii de Conturi din cauza carentelor de constitutionalitate pe care le-ar avea. Scrisoarea sefului statului va fi dezbatuta luni la Senat, presedintele Nicolae Vacaroiu exprimandu-se deja in favoarea unei sesiuni extraordinare. Subiectul este mai delicat la Camera Deputatilor. Presedintele acesteia, Bogdan Olteanu (PNL), s-a adresat deputatilor printr-o alta epistola atragandu-le atentia ca presedintele nu are com�petentele constitutionale de a stabili calendarul de activitate al Parlamentului. Totusi, colegul sau din PNL, Crin Antonescu, vrea sesiune "dar nu pentru ca a cerut-o domnul Basescu, ci pentru ca s-ar putea rezolva cel putin una dintre aceste doua probleme". In schimb, conservatorii au alte prioritati sustinand ca sesiunea se impune doar pentru modificarea Codului Fiscal, pozitie comuna cu cea a aliatilor lor din PSD. Marko Bela, presedintele UDMR, a apreciat ca subiectul prioritar al chemarii parlamentarilor din vacanta ar trebui sa fie doar reglementarea situatiei Curtii de Conturi, iar peremistul Lucian Bolcas sustine ca, daca tot se face sesiune pentru Mitrea si Nastase, ar trebui luate in discutie si dosarele "Flota" si "Mihaileanu". Dupa cum era de asteptat, cei de la PD-L au fost de acord cu ambele doleante ale lui Basescu. (Adrian ILIE)
 Afisari: 2680  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 40 Afiseaza toate comentariile  
Cum ar trebui sa fuctioneze justitia in Romania   de Machiavelli
Astazi vom protesta la orele 19h00 in fata la CARUL CU BERE impotriva arestarii ilegale    de ionion
Pe aceasta cale aducem multumiri lui nea Ady pentru protestele hotarate pe care le-a depus in    de ionion
Sa dam cartile pe fata.   de Socrate
cateva nedumeriri   de cicero
?!   de Sorin
Tovarasi forumisti, pe pagina urmatoare a comentariilor acestui articol ve-ti putea citii palpitantu   de Ho Ciu Tzi
De lecturat, pentru dl. Bizonu'   de alwis46
Bizoane, n-ai nimerit-o absolut deloc ieri ...   de Liviu2002j
Nimic de nimic ! Cu dedicatie lui Nituc.   de alwis46
Lasa, lasa Europo ca te vad eu! ATI JULIT ZIDUL BERLINULUI HOTOMANILOR !!!   de cercetas
ADRIAN NASTASE MINISTRUL JUSTITIEI IMEDIAT SI FARA GRES!!! ACESTA E EXTRAPUR SI SUPERNEVINOVAT   de cercetas
Ce ne doare pe noi de Europa? NU DRAGA, STATUIA LUI ADRIAN IN FATA LA PARLAMENT SI NIMIC MAI PUTIN!   de cercetas
Domnule Bizonu'   de alwis46
Cronici de familie, ca sa uitati de Sile Pietroi   de Nituc
Atitudine   de dan galatean
UE   de Mona G.
Si sa mai aflati ca nea Ady cum mi-a zis si Nea Salam nu a agonisit pentru el , dar imparte   de ionion
credeam ca tantalai sunt numai la noi   de Dinnu
Se va face o interventie la EU si de catre Sile Pietroi. Nea Sile este foarte suparat pe    de ionion
In contrapartida,PSD-ul se si vede la condicerea tarii.   de rosu ovidiu
Da nu era mai bu codul penal ceausist ?!   de Ghita Bizonu'
Ar trebui ca astia 25 sa fie trimis urjent acasa ca si-au depasit statul    de Ghita Bizonu'
Europa   de YOGHINUL
II educa UE pe gogomani   de DanBruma
De ce face Sergiu Andon pe prostul...   de alwis46
Parca vad descinderea celor 25.   de Socrate
Cred ca are dreptate Paraipan...   de ZaStones
Proletariatul extern, si raportul 25 / 322 prin prisma celor 3 milioane de amnbasadori ai Romaniei l   de Forumul de la Neptun
Bietul bulanel   de ZaStones
Nea Sile Pietroi, astazi personal va sosi la Bruxel pentru a discuta starea de lucruri care s-a    de ionion
Sa stiti ca si Nea Fane Spoitorul se mira de faptul ca va legati mereu de Nastase- ce aveti   de ionion
Deosebirea dintre Ehud Nastase si Adrian Olmert este ca pe cand unul actiona in Romaiel, celalalt    de cercetas
Da, da, Romania nu mai are nevoie de justitie caci vine EU si are grija de acesti corupti.    de cercetas
Ce e asa de particular, ...   de cotrofelnitza
ati dat de dracu   de cosor ion
2-0   de arshinel
capitanul trage semnale de alarma ca se scufunda barca,   de silviana
huraaaaaaaaaaaaaaaa   de arshinel
he he he   de . .
A r h i v a
  Vara cea mai scumpa    1 comentariu
  Avertismentul duhovnicului    50 comentarii
  Vadim fortat sa demisioneze    24 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01518 sec.