Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Pacea de la supermarket
-- Retailerii vor sa se alinieze la Ghidul de bune practici * In acest fel, preturile ar putea scadea
Furnizorii de produse alimentare si marile lanturi de magazine au ajuns la un consens cu privire la Ghidul de bune practici, care stabileste principiile de baza ale relatiilor contractuale intre cele doua parti. Razboiul a plecat de la monopolul pe care magazinele il exercitau asupra furnizorilor. Retailerii au devenit mai flexibili de frica multinationalelor care, daca pleaca din supermagazine, afecteaza serios afacerile magazinelor.
Ghidul de bune practici va fi semnat de furnizori si retaileri pe 2 iulie, urmand ca documentul sa intre in vigoare dupa avizul Consiliului Concurentei, a anuntat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, care a mediat negocierile dintre cele doua parti. "Tot miercuri voi prezenta in sedinta de Guvern concluziile si voi solicita Consiliului Concurentei verificarea si avizarea documentului", a declarat ministrul. El a aratat ca Ghidul va duce la cresterea transparentei preturilor platite de consumatori.
Negocierea acestui Ghid dureaza de mai multa vreme, cel mai important lucru fiind stabilit la intalnirea de ieri - pretul de achizitie. In noua formula, pretul de achizitie va cuprinde costul de productie si marja de profit ale firmei producatoare, fara sa mai includa diferitele taxe impuse de magazin. Acest lucru va conduce la preturi diferentiate in rafturile lanturilor de supermarketuri, in functie de taxele impuse de acestea.
Pret din Ghid
"Taxele nu mai sunt impuse, nu mai sunt clauze in contract, iar refuzul de a le plati nu poate fi motiv de delistare (n.r. - renuntarea la colaborare). O alta prevedere importanta este cea privind penalitatile in oglinda (n.r. - retailerii vor plati penalitati pentru intarzieri in realizarea platilor, similare cu cele platite de furnizori in situatii precum intarziere la livrarea marfurilor), respectarea termenelor de plata, definirea pretului de vanzare", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea. El considera ca, in maximum doua luni de la adoptarea Ghidului, consumatorii vor putea beneficia de prevederile acestuia, sperand chiar la o scadere a preturilor, posibilitate pe care nu a exclus-o, dar nici nu a sustinut-o, reprezentantul Carrefour. Furnizorii sustin ca, in cazul in care nu vor mai fi obligati sa vanda cel mai ieftin in marile lanturi de magazine, produsele lor vor putea fi cumparate de la alte magazine la preturi mai mici, pentru ca acestea nu au adaugate diferitele taxe percepute de supermagazine.
Razboi pe taxe
La inceputul primaverii, furnizorii de produse alimentare au reclamat, destul de vehement, dictatura impusa de lanturile de magazine in stabilirea preturilor. Totul a inceput de la intentia supermagazinelor de a majora taxele percepute furnizorilor pentru marfurile vandute in aceste magazine, destul de piperate si la acea vreme. Furnizorii au anuntat ca supermagazinele impun taxe care pot ajunge pana la 60-70% din pretul afisat. Supermagazinele au introdus o serie larga de taxe, de la taxa de intrare in magazine, taxa de raft, taxa de deschidere pentru noile magazine, la taxa de catalog sau de promotie.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 234  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Imprimeria are monopol pe documente    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03339 sec.