Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Ctitorii regale
-- Am citit - fara nici o competenta, dar cu toata atentia - dosarul inaintat de DNA Camerei Deputatilor "in vederea formularii cererii de urmarire penala a dlui deputat Adrian Nastase". Imi ingadui doar sa observ in treacat ca textul abunda in greseli de gramatica si virgule intre subiect si predicat, asa ca ma pot indoi de multe in ce priveste profesionalismul alcatuitorilor lui. Dar nu-mi voi permite sa formulez vreo opinie, nici macar asupra bizarei si, ma tem, inoportunei lui publicari dupa ce era strict secret.
Textul musteSte insa de detalii involuntare, care ii dau un aer mult prea veridic ca sa poata fi neglijat. Amanuntul care a sarit in ochii tuturor gazetelor a fost buncarul - mai putin senzational decat se crede, cata vreme, daca stiu eu bine, orice locuinta nou construita trebuie, prin lege, sa posede un adapost. Nu cred ca trebuia sa fie placat cu arama, ca in basme, dar orisicat, nu e o pura fantezie a proprietarilor din Zambaccian, oricare vor fi fiind acestia. Mie mi-a sarit insa in ochi piscina, sau mai degraba plasarea ei la ultimul etaj. Nu stiu cum mai stau lucrurile acum, dar, pe la inceputul vremurilor de glorie ale pagodelor supradimensionate, corcite cu Tuillerii si Case ale Poporului, care au modificat peisajul arhitectural mai degraba blajin din Teleorman sau Timis, un amic constructor mi-a povestit ca nu si-a permis sa accepte asemenea comenzi fiindca musterii ii cereau imperativ sa le construiasca piscine, si anume neaparat la etajele superioare. Inginerului meu i se facuse frica, dar s-au gasit colegi mai indrazneti, care s-au supus imperativelor cereri ale comanditarilor si au infruntat cu curaj (si nesabuinta) problema tonelor de apa aburcate spre podul cladirii.
ASa au apArut incredibilele palate pe care le privim si azi cu acelasi amestec de fascinatie si nedumerire. Faptul ca o persoana, cum se zice, "fina", un distins universitar - ma rog, aici am eu o frustrare nevindecata, am povestit de mai multe ori ce impresie detestabila n-a incetat sa-mi produca faptul ca dl. Nastase ia leafa de la patru facultati unde n-a mai calcat de-o viata - amator de bric brac cu veleitati de arta, vrea sa-si cocoate piscina la ultimul etaj, ca un bulibasa din marginea Timisoarei, m-a lasat muta de uimire. Si totusi, scrie in raport, negru pe alb, de vreo trei-patru ori, "un birou, o bucatarie, un grup sanitar si o piscina, la etajul 4".
Mai TineTi minte gluma aceea cu Ceausescu care se rasteste la Sotie furios, "ce mai e si cu legea asta a gravitatiei?" si ea ii raspunde "nu pe mine sa ma-ntrebi, tu esti ala care promulga legi, eu ma ocup doar de stiinta!". Ei bine, n-as fi crezut ca dl. Nastase, legislator de frunte al tarii, are si d-sa un asemenea parapon pe legea gravitatiei. S-ar parea ca, in imaginarul bastinas al puterii, pana nu birui legile fundamentale ale naturii, n-ai facut nici o branza.
AsemAnarea cu CeauSeStii, el si ea, s-a itit si dindaratul paragrafelor care evoca aventurile nefericitului arhitect italian care s-a vazut pus in situatia de a decora - pe gratis, daca pricep bine - mult prea celebrele case Nastase (cu regret, am numarat doar trei). Chemat sa dea seama in fata unui judecator din Monza de favorurile prestate clientului, "la famiglia Nastase", dl. Roberto Calani declara, inciudat, ca schitele lui "se intorceau inapoi, mergeau jos, se discutau, apoi se refaceau." Unde si cand am mai auzit noi de asemenea capricioase razgandeli? Noroc ca discretia i-a impiedicat pe comanditari sa comande si o macheta 1/1, sa se joace si ei, ca odinioara Ceausestii, cu aranjamentele interioare, ca ne-am fi pomenit proiectati indarat in timp aproape ca yankeul lui Twain la curtea Regelui Arthur.
A regelui: dl. Calani explica judecatorului italian, vag nedumerit, cum stau cu adevarat lucrurile in Romania anilor 2001-2004: "..pentru ca ei, acolo...cum sa spun, regele Romaniei, intr-un fel controla lucrurile, chiar si cele mai simple..."
Zoe PETRE 
 Afisari: 862  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Intr-adevar, asa arata pledoaria, conform marturisirii: ca o "frustrare nevindecata"   de Chinezu
ce nu stia italianul,   de silviana
buncaru   de dorumare
A r h i v a
  A patra convorbire cu Insula Serpilor    1 comentariu
  O noua minge la fileu pentru Traian Basescu    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01828 sec.