Ziua Logo
  Nr. 4269 de vineri, 27 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Enigma Orban
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Eliminarea lui Ludovic Orban de la sefia organizatiei de Bucuresti face in continuare valuri. Mai ales ca evenimentul poate prefigura mazilirea politica, de catre PNL, a acestui important lider caruia, pana mai ieri-alaltaieri, partidul i-a acordat un urias credit. Mergand pana acolo incat l-a pus candidat pentru Primaria Generala a Bucurestiului, functie apreciata ca fiind printre cele mai importante in Romania. Ce s-a intamplat? Care sunt cunoscutele cu care putem opera pentru descifrarea enigmei Orban? Si care sunt necunoscutele? Este posibil ca noi sa nu stim lucruri extrem de grave pe care, insa, Calin Popescu Tariceanu le-a aflat? Sau asistam la o simpla disputa politica, in interiorul partidei liberale?
Ludovic Orban, ani de-a randul, a fost cunoscut ca un liberal din aripa dreapta a acestui partid, deci ceva mai radical decat altii. In raport cu ce? Cu orice manifestari ce ar fi putut fi apreciate drept deviationism de stanga. Cu alte cuvinte, omul s-a comportat ca un profund anti-socialist. Si in raport cu cine? In raport in special cu liderii PSD. Cu Ion Iliescu, cu Adrian Nastase, cu ceilalti. Incepand din momentul in care Traian Basescu, instalat la Cotroceni, a pornit razboiul impotriva PNL, Orban i-a pus sefului statului cate talpi a putut. In public. Si in gura mare. La fel s-a comportat si cu liderii partidului prezidential, care au incercat sa loveasca in guvernarea liberala. Cand Ludovic Orban si-a manifestat dorinta de a candida la alegerile pentru functia de primar general al Capitalei, partidul l-a sustinut fara ezitari. Campania se anunta extrem de interesanta. Si dura. Intrucat Orban era cunoscut ca un luptator politic deosebit de combativ. Dar, supriza! Campania sa a fost ca un vin indoit cu apa. Un fel de sprit de vara. In raport cu Vasile Blaga, candidatul partidului prezidential, Orban avea o sansa extraordinara. Pentru ca putea pulveriza literalmente prestatia fostilor primari ai Capitalei. Basescu si Videanu. Discursul sau ar fi putut fi devastator in raport cu Blaga, cel care, in definitiv, nu asigura altceva decat o continuitate a unei administratii dezastruoase. Pentru Blaga, singura sansa de a castiga era limbajul tehnic si elegant. Pentru Orban, dimpotriva. El ar fi trebuit sa fie dur, intransigent. Dar a ales o alta formula. Care venea in conflict cu imaginea pe care electoratul si-a facut-o despre el. Oare de ce?
Ce l-a determinat pe Ludovic Orban sa schimbe macazul? Sa adopte un comportament care, in definitiv, ii este impropriu? Si nu l-a caracterizat niciodata pana acum. A fost santajat pentru ca a furat? Ori din alt motiv? Sau pur si simplu a tradat? Aceasta este prima necunoscuta. Cel putin in ceea ce ne priveste. O a doua e legata tot de campanie. Dupa eliminarea sa din primul tur, doctorul Sorin Oprescu i-a adus un omagiu. A vorbit elogios despre proiectele sale, anuntandu-si intentia de a se inspira din ele. Si, pe neasteptate, intr-un mod ciudat, sub aspect politic si lipsit de eleganta, in plan uman, Orban i-a dat acestuia cu tifla. Desi, atentie, Oprescu nu-i cerea nimic. Dimpotriva, ii oferea. Ce ii oferea? Sa munceasca pentru unele proiecte lansate de liderul liberal. Mai mult, Orban a anuntat ca in nici un caz nu-si va sfatui electoratul sa voteze cu Oprescu. Dar atunci, cu cine? Pe cale de consecinta, rezulta ca Orban a decis sa sustina candidatura lui Blaga. Si, colac peste pupaza, pentru a spori numarul de enigme, iata ca Traian Basescu, dupa ce anterior intrase in nenumarate conflicte la scena deschisa cu Orban, acum s-a apucat sa-l elogieze.
CiudatA politicA, nu? Am putea sa ne imaginam ca, din perspectiva PNL, Orban a facut un pact cu diavolul. Personificat in Traian Basescu si PD-L. Dar, atunci, de ce il apara Crin Antonescu, cunoscut drept un adversar inversunat al acestora? Am putea sa credem ca asistam, si poate asa si este, la o lupta crancena pentru sefia organizatiei de Bucuresti, de unde va fi sau nu acordat sprijin candidatilor la parlamentare. Dar chiar si asa stand lucrurile, e clar ca ceva ne scapa. Tariceanu stie ceea ce noi nu stim. Si-a pierdut increderea in Orban. Si il executa.
 Afisari: 2236  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Nu toata scurmatura,este aratura!   de LENIO
kakaia mister kakaia politica    de laur
Tariceanu   de Mona G.
Un profesionist...   de Irina22
Mai Stanescule, Orban a fost viceprimar   de DanBruma
Curat enigma. Dupac de Blaga si-a adta demisia si a urmat noatea cutitelor lungi in PDL   de Ghita Bizonu'
Curat enigma, coane SRS.   de Socrate
Orban si-a permis sa-si dreaga glasul in fata tunelarului sef ! Si acu trebe sa plateasca.   de ionion
gilica tradu=nàsa    de OldPhil
probabil ca   de silviana
Basescu si-a mai trecut o victima pe raboj;Orbanu.   de vida clara
Sorine,esti cam visator   de cosor ion
QUINTA ROYALA   de MIKE
A r h i v a
  Arma secreta    2008-06-19
  Clanta!    2008-06-18
  Marele blat politic    2008-06-12
  Va fi Blaga? Sau Oprescu?    2008-06-10
  Partida liberala e in carti    2008-06-06
 Top afisari / comentarii 
 Avertismentul duhovnicului (4320 afisari)
 Vadim fortat sa demisioneze (3110 afisari)
 Cazul Nastase scandalizeaza UE (2680 afisari)
 Enigma Orban (2236 afisari)
 Incident de securitate la CSAT (1353 afisari)
 Majoretele sexy ale rusilor (2360 afisari)
 Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara in intregime anul acesta (1975 afisari)
 Pictorial incendiar cu bomba sexy Pamela Anderson (1803 afisari)
 Furtuna la Volkswagen: 30.000 de masini au fost avariate in parcare (1589 afisari)
 Voronin s-a facut de ras (1488 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10665 sec.