Ziua Logo
  Nr. 4268 de joi, 26 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Vrem geanta Vuitton in capul eroilor
Victor RONCEA 
Dupa cum stiti, luptatorii pompieri romani de la 1848 au primit deja o geanta-n cap de ziua lor, a Eroilor, chiar din partea Ministerului Culturii si Cultelor. Si inca o papornita de marca: Louis Vuitton. Acum, de Ziua Drapelului, se impune intoarcerea sacosei pe capul eroilor. Pentru ca nimeni nu-i mai vrea.
Chiar inainte de 5 iunie, cand, de inaltare, se sarbatoreste si Ziua Eroilor cazuti pentru neam si tara, un oarecare functionar public s-a gandit sa pangareasca memoria lor aproband instalarea unei sacose gigant marca Louis Vuitton peste Monumentul Pompierilor din Dealul Spirii, aflat in fata Hotelului Marriott. Firma franceza care ne-a onorat cu deschiderea unui magazin pentru dudui de potentati sau potentiali puscariabili a inlaturat cosciugul publicitar de marochinarie numai dupa scandalul facut de presa. Vuitton a dezbracat statuia fara sa ne lamureasca insa daca am putea si noi lansa o colectie de chiloti Botezatu peste Domul Invalizilor.
Nu cu mult timp in urma, Arcul de Triumf pe sub care au trecut ostasii Romaniei Mari devenise si el suport publicitar pentru un mare mall ridicat pe langa altele in Baneasa, catedrale ale consumismului crescute in locul padurii pentru care nu se mai revolta nici o societate civila. Aprobarea, aflam acum, a dat-o acelasi individ insarcinat cu protectia monumentelor istorice, director al Directiei pentru Culte si Patrimoniu Cultural National din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, un anume Stefan Damian. Pe care, ne spune ministrul Adrian Iorgulescu, nu are de ce sa-l sanctioneze, pentru ca - tineti-va bine - "a actionat in limitele legii". Poate ne spune domnul ministru cum a aflat reprezentantul Vuitton in Romania ce publicam a doua zi, imediat dupa ce ne-a inchis subalternul lui telefonul in nas, ca orice functionar public in raport cu nimicurile de contribuabili ce suntem. Ca, normal, doar nu din salariul pe care i-l platim noi traieste...
In cardasie cu "protectorul" monumentelor istorice din Bucuresti se afla si Florin Necula, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Consiliului Local al Municipiului Bucuresti. Nici el nu a fost demis, asa cum merita in fata unei profanari. Oare daca eroii respectivi ar fi fost, sa spunem, americani - cum sunt considerati pilotii cazuti in Romania in timpul bombardamentului ucigas din 4.4.'44, in care au murit aproximativ 3000 de civili, romani - si in capul celor doua monumente care s-au ridicat in cinstea lor ar fi fost aruncata o geanta, tot asa ar fi reactionat autoritatile?
In tot cazul, de Ziua Eroilor, nici Brigada de Pompieri "Dealu Spirii", nici alte oficialitati n-au mai putut sa lase jerba de flori pregatita la poalele unei genti. Doar un ziarist a lasat, in semn de protest, o coroana. Se pare ca nici azi, de Ziua Drapelului pentru care au murit, nu va putea fi facuta reparatia morala necesara pentru memoria eroilor pompieri. Oficialii i-au uitat deja.
Iar profanarea a ramas nesanctionata, chiar daca zeci de personalitati, printre care veterani de razboi, reputati academicieni sau artisti romani - ca Mariana Nicolesco sau vicepresedintele Academiei Romane, Dan Berindei, si generalul Teodor Halic, presedintele Cavalerilor Mihai Viteazul, Ordin in capul caruia sta insusi presedintele tarii, Traian Basescu -, cer ca vinovatii sa plateasca. O alta colega de presa le aduce aminte responsabililor ce inseamna, conform DEX, "a profana": a trata fara respectul cuvenit lucruri considerate sfinte; a pangari; a batjocori, a necinsti, a terfeli.
In urma cu exact 160 de ani, Compania "Luptatorilor cu focul" - cum li se spunea atunci - a tinut piept eroic, pentru doua zile, in Dealul Spirii, celor 5000 de turci condusi de Kerim Pasa, multi dintre ei dandu-si viata pentru patrie. Conform memoriilor oficiale, soldatii pompieri au cerut intr-un apel catre comandantii lor: "Luati-ne si pe noi, nu ne lasati in cazarma, ca pe niste nevrednici, caci daca acolo, in Dealul Spirii, va fi vreun razboi, noi vrem sa murim cu fratii nostri". Sa fi murit degeaba?
 Afisari: 918  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
daca iorgulescu nu vede stilpii,geamantanele,sacosele,   de silviana
mda. Si cica suntem de dreapta ... ca estem teleptuali   de Ghita Bizonu'
In urma cu exact...   de Ion Caramache
Hm... pai e normal cu un asa exemplar ca sinistru al Inculturii   de Ghita Bizonu'
Draga Victor   de neamtu tiganu
nevasta-mea are poseta   de terris
A r h i v a
  Institutul Social-Democrat recomanda o alianta PSD-PNL    4 comentarii
  Bombonelul buncarelul    1 comentariu
  Rusia - Romania, 130 - 0    2008-06-12
  Bestiarul extremistilor europeni    2008-05-27
  Ministerul Asasinatelor Externe    2008-04-12
  Garda Maghiara UDMR-PCM    2008-04-08
  Ungurimea, tiganimea si romanimea in fata Marii Uniri    2008-03-26
 Top afisari / comentarii 
 Vadim fara partid (3076 afisari)
 Romanii, cei mai buni spioni din NATO (2911 afisari)
 Ceausescu TV (1813 afisari)
 Laszlo Tökes reclama BOR la Bruxelles (1249 afisari)
 Oprescu incalca legea pentru Iliescu (1195 afisari)
 Gisele Bundchen, ipostaze fierbinti din timpul unei sedinte foto (2842 afisari)
 Aparata de avocatul lui Cioaca, judecatoarea Elena Turcu vrea capul politistilor care au prins-o beata la volan (2310 afisari)
 Un avion era sa ajunga la alta destinatie pentru ca pilotii dormeau (1681 afisari)
 Oficialii chinezi, tradati de amante (1438 afisari)
 Soferii americani isi risca viata pentru benzina ieftina din Mexic  (1292 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14253 sec.