Politica fiscala si reformele structurale trebuie intarite in perioada urmatoare, la fel ca si politica monetara, pentru ca Romania sa ajunga, in 2012, la o inflatie europeana, in vederea adoptarii euro, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.
Inflatia din Romania este la un nivel inalt, iar timpul ramas pana la aderarea la zona euro este foarte scurt si trebuie intarite eforturile in aceasta directie, a mai spus guvernatorul BNR. "Pentru a fi crezut ca ai o inflatie scazuta atunci cand intri in mecanismul ratelor de schimb, trebuie sa fii cu inflatia jos cu doi ani inainte. Daca facem aceasta socoteala inseamna ca nu prea avem timp si trebuie sa ne intarim eforturile pentru a o duce in jos in 2010 - 2012", a explicat Isarescu, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de agentia Mediafax si BNR.
"Observati ca avem, in prezent, o inflatie mai ridicata, pentru ca am incercat intr-o maniera responsabila sa avem un curs al leului la un nivel mai sustenabil si in orice caz mult apropiat de ceea ce trebuie echilibrului extern. Am acceptat o corectie pe de o parte, am acceptat si costurile corectiei", a mentionat guvernatorul bancii centrale.
In ceea ce priveste politica de venituri, guvernatorul BNR a apreciat ca aceasta inregistreaza cele mai mari derapaje, iar romanii trebuie sa inteleaga ca veniturile trebuie corelate cu productivitatea si nu doar cu dorinta.
Replica pentru Vosganian
Mugur Isarescu s-a declarat adeptul unor "analize mai sofisticate" atunci cand trebuie evaluate sumele necesare investitiilor in infrastructura si perioada in care Romania se va apropia de nivelul mediu de dezvoltare al UE. "Sunt adeptul unor analize mult mai sofisticate decat vanturarea unor cifre care pot spune mult, pot spune putin", a afirmat Isarescu. El a aratat ca in ultimele zile s-a vorbit despre o suma de 30 de miliarde de euro destinata dezvoltarii infrastructurii.
Reamintim, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, saptamana trecuta, ca pana in anul 2013 vor fi alocate de la buget 30 de miliarde de euro pentru programele de infrastructura si 20 de miliarde de euro pentru investitii in sistemul energetic.
Pe de alta parte, Isarescu a declarat ca Romania are fonduri suficiente pentru finantarea proiectelor de infrastructura, iar ritmul lent de finalizare nu necesita deficite bugetare inalte. "Avem fonduri din cresterea economica, inclusiv in 2008, care sa ne asigure finantarea proiectelor de infrastructura", a spus guvernatorul BNR.
Absorbtia fondurilor comunitare reprezinta cea mai importanta problema a Romaniei in perioada urmatoare, intrucat va asigura convergenta cu economiile vestice intr-un mod echilibrat si va aduce beneficii si celorlalte sectoare, a mai spus Isarescu.