Ziua Logo
  Nr. 4267 de miercuri, 25 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Inflatia ne tine departe de euro
-- Guvernatorul Isarescu avertizeaza ca Romania nu prea mai are timp pentru reducerea inflatiei * Pana in 2012, aceasta ar trebui sa coboare la un nivel "european", pentru a putea adopta euro in 2014
LUCIAN CURELARIU - ZIUA FOTO
Politica fiscala si reformele structurale trebuie intarite in perioada urmatoare, la fel ca si politica monetara, pentru ca Romania sa ajunga, in 2012, la o inflatie europeana, in vederea adoptarii euro, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.
Inflatia din Romania este la un nivel inalt, iar timpul ramas pana la aderarea la zona euro este foarte scurt si trebuie intarite eforturile in aceasta directie, a mai spus guvernatorul BNR. "Pentru a fi crezut ca ai o inflatie scazuta atunci cand intri in mecanismul ratelor de schimb, trebuie sa fii cu inflatia jos cu doi ani inainte. Daca facem aceasta socoteala inseamna ca nu prea avem timp si trebuie sa ne intarim eforturile pentru a o duce in jos in 2010 - 2012", a explicat Isarescu, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de agentia Mediafax si BNR.
"Observati ca avem, in prezent, o inflatie mai ridicata, pentru ca am incercat intr-o maniera responsabila sa avem un curs al leului la un nivel mai sustenabil si in orice caz mult apropiat de ceea ce trebuie echilibrului extern. Am acceptat o corectie pe de o parte, am acceptat si costurile corectiei", a mentionat guvernatorul bancii centrale.
In ceea ce priveste politica de venituri, guvernatorul BNR a apreciat ca aceasta inregistreaza cele mai mari derapaje, iar romanii trebuie sa inteleaga ca veniturile trebuie corelate cu productivitatea si nu doar cu dorinta.
Replica pentru Vosganian
Mugur Isarescu s-a declarat adeptul unor "analize mai sofisticate" atunci cand trebuie evaluate sumele necesare investitiilor in infrastructura si perioada in care Romania se va apropia de nivelul mediu de dezvoltare al UE. "Sunt adeptul unor analize mult mai sofisticate decat vanturarea unor cifre care pot spune mult, pot spune putin", a afirmat Isarescu. El a aratat ca in ultimele zile s-a vorbit despre o suma de 30 de miliarde de euro destinata dezvoltarii infrastructurii.
Reamintim, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, saptamana trecuta, ca pana in anul 2013 vor fi alocate de la buget 30 de miliarde de euro pentru programele de infrastructura si 20 de miliarde de euro pentru investitii in sistemul energetic.
Pe de alta parte, Isarescu a declarat ca Romania are fonduri suficiente pentru finantarea proiectelor de infrastructura, iar ritmul lent de finalizare nu necesita deficite bugetare inalte. "Avem fonduri din cresterea economica, inclusiv in 2008, care sa ne asigure finantarea proiectelor de infrastructura", a spus guvernatorul BNR.
Absorbtia fondurilor comunitare reprezinta cea mai importanta problema a Romaniei in perioada urmatoare, intrucat va asigura convergenta cu economiile vestice intr-un mod echilibrat si va aduce beneficii si celorlalte sectoare, a mai spus Isarescu.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 280  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Minerii ameninta cu greva generala    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Nationalizarea a invins (3217 afisari)
 Impuscaturi la plecarea lui Sarkozy (1926 afisari)
 Muschii lui Basescu (1581 afisari)
 L-am dat afara! (1203 afisari)
 Lech Walesa agentul "Bolek" (1201 afisari)
 Cei mai frumosi copii din lume, un roman si o rusoaica (6466 afisari)
 Cristiano Ronaldo "incins" de iubita, pe o plaja din Italia (2595 afisari)
 Sase romani arestati in Germania dupa ce au jefuit din mers un TIR care circula cu 100 km pe ora (2361 afisari)
 Iranul va fi ''nimicit'' daca indrazneste sa atace Israelul (1851 afisari)
 Colin Farell a slabit ingrozitor (1839 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01755 sec.