Ziua Logo
  Nr. 4263 de vineri, 20 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Misterul lacului Tiberiada
-- Nu are inca faima monstrului din Loch Ness, insa lacul Tiberiada, din Israel, si-a capatat renumele unui loc enigmatic, care a aprins imaginatia israelienilor si nu numai. Dupa o iarna deosebit de saraca in ploi, apele lacului s-au retras si au adus la lumina o serie de gramezi de pietre, toate egale intre ele, care sunt dispuse de-a lungul litoralului de sud-est pe o distanta de mai bine de trei kilometri, noteaza La Stampa, citat de Rompres.
In 1986, o alta iarna deosebit de secetoasa a adus la lumina, pe latura nord-vestica a lacului, o barca pescareasca, ramasa dupa doua mii de ani intr-o stare exceptionala. De-acum celebra sub numele de "barca lui Iisus", acea relicva, restaurata cu minutiozitate timp de peste un secol si pastrata in kibbutzul Ginnosar, a devenit un pol important de atractie pentru turisti.
In cazul acestor gramezi de pietre este prematur sa se stabileasca daca se vor bucura de un interes asemanator. Deja cineva le-a legat intr-un fel de Iisus: structuri similare, s-a spus, au fost vazute in trecut si la Tabha, pe partea nord-vestica a lacului, la poalele Muntelui Fericirii, adica in locurile in care El a predicat. Si totusi, varsta constructiilor din aceste pietre ramane deocamdata necunoscuta. Agricultorii din zona au observat ca structurile sunt circulare, inalte de aproximativ un metru si late de aproximativ zece metri. Sunt aranjate la o distanta de 30 de metri una de cealalta. Pornesc de la Zemach, varful meridional al lacului si continua, de-a lungul tarmului rasaritean, toate la acelasi nivel, pana la kibbutzul HaOn.
Este vorba de una dintre zonele locuite din cele mai vechi timpuri in lume, care provoaca mereu emotii puternice in randul arheologilor. La cativa pasi de Zemach se afla ruinele de la Beit Yareach, ''Casa Lunii'', sora geamana a orasului Jericho (de la Marea Moarta). In era calcolitica, in urma cu sase mii de ani, locuitorii ei dispuneau deja de depozite incapatoare pentru pastrarea alimentelor. Un mileniu mai tarziu, Beit Yareach era o localitate dezvoltata, si datorita faptului ca era situata intr-o zona favorabila, in punctul de conjunctie dintre Lacul Galileea si raul Iordan. Romanii au numit-o Sinnebris, trupele lui Vespasian au considerat-o primitoare.
Probabil pentru a stabili cine s-a ingrijit de culegerea pietrelor din zona si transformarea lor in niste gramezi egale ar trebui sa intelegem pentru ce au fost folosite ele initial. Una dintre ipoteze este aceea ca ar putea avea o legatura cu orasul vecin din epoca romana Hyppos-Sussita si ca aceste pietre delimitau zone de influenta. Altii considera ca probabil gramezile respective serveau pentru intinderea plaselor pescarilor. In fine, altii se gandesc chiar la un semnal de alarma: dincolo de gramezile de pietre, apele lacului devin adanci si periculoase. Cine se aventureaza in ele risca sa fie cuprins de curentii puternici si sa se inece. Unii sugereaza de pilda ca acestea au fost asezate cu mare arta de extraterestri, ajunsi la bordul unor navete spatiale: ei er fi realizat opere similare si pe inaltimile Golan din apropiere si chiar in Peru. O vizita la asa-numitele "Linii din Nazca" ar trebui sa fie convingatoare in acest sens. Altii, cu o anumita doza de umor, considera efectiv ca gramezile reprezinta un "semnal de alarma": intr-adevar, atunci cand acestea apar, apele Lacului Tiberiada sunt prea mici si, ca atare, a sosit momentul sa se caute in alta parte apa potabila necesara pentru a potoli setea locuitorilor din regiune, conchide ziarul citat. (D.M.)
 Afisari: 1961  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Misterul lacului Tiberiada   de alias
barca lui Iisus :))   de Arcturus
Problema este ca marele inselator ..satan...face ce stie cel mai bine...   de xViorel
Smecherie...   de mirceamihai
A r h i v a
  Carla Bruni, angajata si "concediata" in aceeasi zi    1 comentariu
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 Circ la investirea lui Oprescu (2740 afisari)
 Muntii Carpati la mana ungurilor (1968 afisari)
 Misterul lacului Tiberiada (1961 afisari)
 Poemele hiperporno ale lui Emil Brumaru (1739 afisari)
 Jaf in codrul Regelui (1651 afisari)
 Codul secret al lui Michelangelo, ascuns in picturile ce impodobesc Capela Sixtina de la Vatican (2851 afisari)
 O singura pastila le poate scapa pe femei de o sarcina nedorita (2362 afisari)
 "Dorele, ne miscam si noi mai cu talent", in varianta cu sutien  (2259 afisari)
 Sylvie van der Vaart, cea mai sexy nevasta de fotbalist la EURO 2008 (1971 afisari)
 Băsescu i-a spus unei jurnaliste că orice răspuns are nevoie de o intrebare care să probeze o minimă inteligență (1892 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03765 sec.