Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
De 3 x Hausvater
Regizor prolific, Alexander Hausvater se dovedeste in aceste zile si un scriitor prolific. "Tractus Arte" i-a tiparit o trilogie teatrala cu texte puse deja in scena sau pe cale de a fi. "Ultima mazurca", premiera de la "Teatrul radiofonic" a regizorului Mihai Lungeanu, are o distributie impresionanta: Ion Caramitru, Valeria Seciu, Mircea Albulescu, Dan Condurache, Irina Mazanidis, Monica Ghiuta, Mihai Bisericanu, Jeanine Stavarache, Nicolae Pomoje s.a. Un text splendid centrat pe ultimele clipe de viata ale faimosului compozitor Frederic Chopin, care paraseste aceasta lume, macinat de tuberculoza si de cauza pierduta a Poloniei natale. Flirtul mai vechi al autorului cu muzica isi gaseste in acest text o maxima expresie. Exista multa muzica Chopin in piesa "Ultima mazurca", ea e cantata la pian de personajul Chopin, sau ascultata de fostele lui iubite, intre care scriitoarea franceza George Sand. Chiar si printre ingeri se aude muzica marelui polonez. De la Chopin la Verdi nu i-a fost lung drumul lui Hausvater, care mi-a marturisit ca are emotii pentru "Trubadurul" sau. Am inteles ca acest "Trubadur", inscenat de Hausvater pe scena Teatrului de Opera si Balet din Bucuresti va face deplasarea in Israel, in cadrul sarbatorilor organizate cu prilejul implinirii a 60 de ani de Independenta a Statului Israel. Ministerul Culturii a alocat 300.000 euro pentru deplasarea a 150 de solisti, muzicieni, balerini si oameni de scena. Este cea mai masiva prezenta artistica romaneasca care a avut loc vreodata in Israel. L-am intrebat pe Hausvater ce-l ingrijoreaza, ca doar banii au fost deja transferati Operei romane. "Nu e vorba de bani, ci de repetitii. Desi spectacolul s-a jucat de multe ori, daca nu voi putea face inca cateva repetitii, nu las spectacolul sa plece in Israel".
O alta lucrare, tiparita de editura Brumar, cu titlul "Athenee Palace Hotel", e de fapt dramatizarea celebrului roman cu acelasi titlu scris de contesa R. G. Waldeck, care a petrecut anul 1940 la Bucuresti, in calitate de corespondent al revistei americane "Newsweek". O dramatizare semnata in comun de Alexander Hausvater si scriitorul si realizatorul de emisiuni TV Robert Serban.
A treia parte a trilogiei lui Hausvater este adaptarea pentru scena a "Decameronului" lui Boccacio, cu o anexa de compozitii muzicale ale romanului-canadian Eli Rubinstein.
O capodopera!
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Fi amabil d le Tesu,   de sorge
A r h i v a
  Teatru in reprize    
  Debutantii si creatia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01957 sec.