Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Dezvrajirea Romaniei!
Dan Mircea CIPARIU 
-- Caderea lui Nicolae Ceausescu nu a condus, asa cum au sperat milioane de romani, la un spirit proteic national care sa lucreze la reconstructia morala si democratica a Romaniei. Din contra, invrajbirea dintre cei aflati la munca de sus a Partidului Comunist Roman si cei de la munca de jos a statului terorist comunist s-a transformat intr-o lume de triburi si talibani. Pacatul originar, confiscarea Revolutiei de Securitate, FSN si Ion Iliescu, a generat mineriade si un profund sentiment de distantare si de dezgust fata de actul politic si fata de clasa politica. Pusi sa aleaga mereu raul cel mai mic, fie ca el s-a numit Iliescu sau Vadim, Nastase sau Basescu, Oprescu sau Blaga, romanii n-au rezolvat, inca, la vot dezvrajirea Romaniei.
VrAjirea RomAniei e actul politic si social pe care romanii il denunta de 18 ani, dar pe care il consuma cu voluptate sau cu scarba, in functie de tabara de putere in care sunt conationalii nostri situati. In esenta, e vorba despre "slabirea", si in sensul postmodern al conceptului, mecanismelor democratice si despre manipularea agendei publice in favoarea unor triburi politice transpartinice si a unor talibani mesianici gen Ion Iliescu si Traian Basescu. Fetele acestei "slabiri" pot fi vazute la tot pasul! Dictatura vizibilitatii mediatice a scos din decorul logicii si, uneori, a bunului simt discursul public al actorilor politici si chiar constructiile lor politice. Si Traian Basescu, si Vadim Tudor, si George Becali, si Miron Cozma,in frunte cu tatal tuturor relelor Ion Iliescu, sunt vinovati in cea mai mare masura de vrajirea Romaniei prin nihilism, valori rasturnate, minciuna si calomnie, agresivitate si limbaj la limite patologice si marginale. Rezultatele? Scepticismul care macina pana la cele mai joase cote de alarma principala institutie a democratiei, votul. O farsa de democratie sustinuta de un pluralism politic de bodega sau de cumetrie, in spatele caruia stau manipulatorii de profesie si oligarhii ce cotizeaza pentru stanga si pentru dreapta esicherului politic de la noi. O natiune pe cale de a deveni o populatie pentru ca liderii ei negociaza sau bagatelizeaza prin folosirea in exces elemente identitare precum limba si cultura romana si simbolurile nationale.
Ce rAmAne Si ce a rAmas dupa actul de vrajire a Romaniei? Incetatenirea unui principiu pervers si cu raza totala de actiune, cel al devalorizarii simbolice a conditiei de roman in favoarea principiului suveran al salvarii personale. Se salveaza cine poate, ramane in Romania cine nu mai poate! Constiinta nationala e pentru multi, astfel, doar bun prilej de ipoteze si nu de certitudini ori proiecte duse pana la capat.
Degradarea tot mai accentuata a comunicarii politice pana la gandirea rudimentara si pana la limbajul decerebrat trebuie sa ne priveasca si sa ne dea insomnii si migrene. Aproape ca nu e zi lasata de la Dumnezeu in care sa nu avem "strategii si elemente" de campanie negativa sau forme mai rafinate sau grobiene de agresivitate. Aproape ca nu avem zi, de trei ani incoace, in care sa stam in tihna si sa judecam la schimbarile profunde, structurale, de cultura organizationala, pe care trebuie sa le punem in pagina realitatii europene din care facem parte.
DezvrAjirea RomAniei nu poate fi facuta in acest moment de politicieni. Pentru ca ei au fost principalii initiatori si beneficiari ai asa-numitei alternante la putere, dar si, mai grav, pentru ca ei au fost cei care, cu premeditare sau rea credinta, au bulversat si pacalit electoratul roman, atat in ciclurile de stanga, cat si in cele de dreapta. Doua sunt solutiile pentru a iesi din devalorizarea generala in care traim: sincronizarea europeana cu presiunile ei formale presupuse de acest proces, de la legi, la comportament civic, si medierea societatii civile in chestiunile sensibile ale pastrarii tuturor trasaturilor noastre identitare, de la limba, pana la bune maniere. Cu comisarii europeni in coasta, e mai greu sa fii dictator, dar e mai usor sa traiesti o deriva nationala!
 Afisari: 1045  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Catavencu   de Tudor190
D-le Pandrea   de Bumerang
dupa spargerea premeditata a oglinzii,pcrreload,   de silviana
Provioncilaism, lipsa de gandire , asteptatu paerei malaiete    de Ghita Bizonu'
Mr. Bumerang !   de daniel
Excelent articol   de Bumerang
domnule Dan Mircea Cipariu,    de Ghita Bizonu'
Ce n-au reusit 18 ani de democratie   de FB
hehe, tovarashi! Brucan a fost optimist :-)   de Gogu
Vrajeala.ca vrajeala.   de vida clara
Dezvrajirea e cam fortat..... MAI BINE DEZFESENAREA!   de Push Kin
PNL a inchinat steagul in fata lui Iliescu.   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Ascensiunea porcilor poate fi oprita!    2008-05-31
  Abandonul politicienilor in fata limbii romane    2008-05-24
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87482 sec.