Ziua Logo
  Nr. 4259 de luni, 16 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Trecatoarele majoritati
-- Alegerile locale din 2008 au fost cele mai democratice din istoria noastra postcomunista. Nu au existat niciodata alegeri mai echilibrate. In ciuda resentimentelor reciproce, a dezgustului unora fata de politica si a cresterii influentei numeroaselor grupuri de interese, nimeni nu mai detine majoritatea. Democratia este regimul politic al majoritatilor trecatoare. La noi, electoratul a hotarat sa confere puteri relativ apropiate celor trei forte importante - PSD, PD-L, PNL. Restul formatiunilor politice au o influenta locala, regionala sau punctuala.
Nu IntAmplAtor, cele trei forte politice sunt legate si de cele trei grupuri importante din Parlamentul European - popularii, socialistii, liberalii. Dupa ce vechile conflicte intre fesenistii lui Iliescu si antifesenisti s-au stins (ultima confruntare a avut loc in alegerile din 2004), acum vor conta ceva mai mult doctrinele politice, ideologiile. Nu foarte mult, suficient insa pentru ca unii alegatori sa poata opta si in functie de respectivele repere. Mai mult decat orice va conta insa capacitatea politicienilor si a partidelor de a face ceea ce spun si promit, de a rezolva problemele concrete ale comunitatilor. Lucrul acesta s-a vazut in aceste alegeri locale, acolo unde au fost realesi in functie primarii care au facut cate ceva pentru localitatea lor, ceva mai mult decat ceea ce a provocat nemultumirea alegatorilor. Nemultumirea este mare si creste, pe masura ce oamenii isi dau seama de diferentele dintre performanta institutionala a organelor administrative locale de la noi si cele din Uniunea Europeana, unde ne-am integrat, fara a fi vazut inca schimbarile majore pe care toti le asteptam.
In actualele alegeri locale s-a vazut cat de putin conteaza influenta elitei intelectuale, a unor grupuri minoritare ale societatii civile si a unor grupuri de presa, care isi inchipuiau ca pot inclina decisiv balanta de o parte sau de alta. Problema este ca respectivii incercau sa incline balanta doar intr-o singura parte - catre Basescu si protejatii sai din ceea ce ar fi trebuit sa fie "partidul prezidential'' - dar electoratul a reechilibrat balanta. Tentativa din ultimii trei ani de a crea o noua hegemonie, o supermajoritate, un nou fesenism, a esuat. Esecul este inutil, daca respectivii nu trag invatamintele care trebuie. Macar lui Basescu ar trebui sa-i (re)vina mintea la cap, pentru ca inca mai este presedinte.
Semnalul trimis de electorat tuturor actorilor politici (individuali si colectivi) este clar (indiferent ca le convine sau nu celor care au incercat sa recreeze hegemonia): trebuie sa invete cu totul alta partitura decat aceea a conflictului permanent si a dominatiei absolute. Ei trebuie sa invete politica si cultura consensului, fara de care democratia nu functioneaza. Electoratul s-a cam saturat de actorii politici care pun mai presus de toate interesele personale si cele de grup. Ei nu sunt politicieni (democrati) pentru ca nu au invatat lectia suprema a democratiei: INTERESUL PUBLIC ESTE MAI PRESUS DE ORICE. Restul nu conteaza.
Nu trebuie sA inventAm o hermeneutica speciala pentru a interpreta noile semne. Trebuie doar sa inventam ceea ce politicienilor nostri le-a lipsit in ultimele doua decenii: vointa si bunavointa.
S-au dovedit utopice toate ideile care au facut abstractie de realitate: nu pot fi inlaturate toate generatiile celor de peste 25 de ani, pentru simplul motiv ca ele reprezinta majoritatile (stabile sau trecatoare) de care este nevoie la vot. Asa e democratia. Iar politicienii de pana acum (buni sau rai) sunt reprezentativi. Oamenii i-au votat pe cei care au provenit din randurile lor si nu erau atat de diferiti. Ideea ca poti reforma clasa politica altminteri decat in acelasi timp cu schimbarea profunda a moravurilor poporului din care provine este o alta utopie. Au avut si aceste utopii rolul lor: ne-au ajutat sa ne trezim la realitate.
De ce nu are InsA nevoie democratia de utopii? Pentru ca este un regim realist.
Dan PAVEL 
 Afisari: 655  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
De data asat de acord cu opiniile !! Dar am 2 mici precizari de facut (nuamtari)   de Ghita Bizonu'
vechile conflicte intre fesenistii lui Iliescu si antifesenisti s-au stins    de Vasco da Gama
Corect domnule Pavel   de Omul din Himalaya
A r h i v a
  Lista vrajbei noastre    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Adelin Petrisor si-a dat demisia de la Antene (4877 afisari)
 Mostenirea Videanu (2733 afisari)
 Cheia celei de-a doua suspendari (2167 afisari)
 Analfabetii au hotarat la Sintesti (1748 afisari)
 Primul pentru Bucuresti (1698 afisari)
 Presedintele Federatiei Italiene de fotbal: Daca Olanda pierde cu Romania, Italia si Franta vor cere schimbarea sistemulului de desfasurare al Euro 2012 (2187 afisari)
 Un lider nazist, cautat pentru crime de razboi, se plimba linistit la EURO 2008, la brat cu nevasta (2166 afisari)
 Grecia, un nou cal troian rusesc in UE (2144 afisari)
 Un stomatolog italian cerea servicii sexuale in schimbul celor medicale  (1962 afisari)
 Comisia Europeana vrea sa platim si apelurile primite (1701 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.