Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Constitutia UE la mana irlandezilor
-- Tratatul de la Lisabona, ratificat inclusiv de Romania, este supus astazi referendumului in Irlanda * Aceasta este singura tara europeana unde se aplica acest sistem de ratificare
La trei ani de la "nu"-urile francez si olandez, care au stopat adoptarea Constitutiei europeane, reforma UE promisa de textul atent reambalat, intre timp, sub denumirea de Tratatul de Lisabona, se afla din nou la mana electoratului comunitar. Alegatorii irlandezi sunt asteptati, astazi, la urne, pentru a se pronunta asupra documentului. Referendumul irlandez, singurul organizat pe aceasta tema in spatiul european din ratiuni constitutionale, este cu atat mai asteptat, cu cat sondajele de opinie indicau in preziua votului un usor avans al taberei "contra" in fata celei "pro".
Avertizata deja de Franta, urmatoarea detinatoare a presedintiei inca rotative a UE, ca un eventual "nu" spus Tratatului de la Lisabona ar echivala cu o "auto-penalizare", Irlanda a beneficiat, ieri, de o zi de respiro, punand punct, marti, discutiilor pe tema documentului menit sa asigure buna functionare a UE in format extins. Tabara "pro", reprezentata, in ultima instanta, de premierul Brian Cowen, a profitat de ultima suta de metri de campanie pentru a prezenta Tratatul drept "cea mai buna afacere" pentru tara sa, in contextul in care toate propunerile Irlandei in materie de fiscalitate si aparare au fost acceptate, denuntand demersurile oponentilor documentului drept "inexacte si complet absurde". La celalalt pol, tabara "contra", formata in principal de organizatii si grupuri de interese "nevazute", sprijinite de partidul nationalist Sinn Fein, potrivit Reuters, a insistat asupra faptului ca textul resapat al Constitutiei UE respinse in 2005 pune in pericol neutralitatea militara si taxele pe profit extrem de scazute (12,5% pentru societati) de care beneficiaza Irlanda, aruncand, totodata, in ecuatie si o eventuala erodare a suveranitatii tarii.
Aproape "Nu"
foto: Rompres
Clivajul dintre cele doua tabere s-a regasit si la nivelul sondajelor de opinie, acestea indicand, in prima faza, un rezultat pozitiv al votului de astazi (42%-da; 39%-nu), pentru ca, ulterior, situatia sa se inverseze (35%-nu; 30%-da). Posibilitatea reiterarii deceptiei din 2005, cand alegatorii francezi si olandezi s-au opus Constitutiei UE, in proportie de 54,87%, respectiv 61,6%, aruncand proiectul intr-o "perioada (prelungita) de reflectie", a fost evocata si de seful Executivului de la Dublin, Brian Cowen confirmand, potrivit BBC, ca o eventuala respingere a Tratatului de la Lisabona de catre conationalii sai ar insemna suspendarea sine die a procesului de ratificare a acestuia. "Tratatul trebuie ratificat de fiecare tara, iar daca o singura tara nu il ratifica, tratatul nu intra in vigoare", a declarat seful Executivului de la Dublin, recunoscand ca exista un nucleu de aproximativ jumatate de milion de persoane care au votat cu "nu" la toate chestiunile asemanatoare pe parcursul istoriei europene a Irlandei.
Precedentul Nisa
Irlanda nu s-ar impotrivi pentru prima data unei initiative europene, electoratul din Insula de Smarald avizand negativ, in 2001, Tratatul de la Nisa, ce redefinea noua formula institutionala a UE, in perspectiva extinderii Uniunii cu pana la 12 state, pentru ca, in 2002, sa reia, cu succes, ratificarea documentului. Avand in vedere precedentul, presa britanica nu excludea, in ajunul votului, posibilitatea unui parcurs asemanator in cazul Tratatului de la Lisabona, deja ratificat, Parlamentele nationale a 16 din statele-membre (inclusiv Romania). Irlanda, a carei populatie reprezinta aproximativ 1% din populatia de 490 de milioane a Uniunii, este singurul stat-membru nevoit sa apeleze la opinia populatiei in cazul ratificarii tratatelor europene, deoarece aprobarea acestora presupune modificarea Legii Fundamentale a tarii, prin amendarea articolului 29 al Constitutiei, referitor la masura in care legislatia non-irlandeza, inclusiv cea europeana, poate inlocui legislatia nationala.
Noutatile de la Lisabona
Cunoscut si sub denumirea "Tratatul de reforma", Tratatul de la Lisabona a fost semnat la 13 decembrie 2007, in capitala Portugaliei, de catre sefii de stat/de guvern si ministrii afacerilor externe ai celor 27 de tari membre UE. Compromisul l-a care s-a ajuns atunci, dupa lungi si dificile negocieri, a fost considerat o reusita, desi textul despre care se spune ca inlocuieste Constitutia europeana nu a suferit modificari substantiale. De fapt, sustin criticii actualului Tratat de la Lisabona, documentul care in opinia lor reduce suveranitatea statelor membre reprezinta aceeasi Marie cu alta palarie. Pentru ca, practic, dintre cele 40 de articole ale Constitutiei UE, text respins in 2005 de Franta si Olanda, doar doua au fost modificate clar.
Semnarea, la Lisabona, anul trecut, a Tratatului de Reforma, anuntata drept o reusita a presedintiei germane a UE, nu a fost primita cu entuziasm de eurosceptici, aflati in continua crestere. De curand, un europarlamentar danez a ridiculizat Tratatul de la Lisabona declarand ca in acest text se gasesc cu 8500 mai multe cuvinte decat in raposata Constitutie UE, dar, prin schimbarea fonturilor si a spatiilor s-a reusit ca noul Tratat sa numere cu 62 de pagini mai putin decat Constitutia Uniunii Europene. "Tratatul de la Lisabona nu este un tratat, ci 300 de pagini de amendamente la 3000 de alte pagini din tratatele anterioare, iar pentru a-l citi, trebuie sa luati fiecare amendament in parte, sa va uitati in tratatele existente si sa-l introduceti acolo" a sintetizat europarlamentarul danez continutul documentului semnat la Lisabona.
Printre altele, Tratatul de Reforma instituie functia de presedinte "stabil" al UE, ales pentru o perioada de doi ani si jumatate, precum si postul de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, care va fi, in acelasi timp, vicepresedintele Comisiei Europene. Tratatul prevede si cresterea rolului Parlamentului European, pastrarea principiului reprezentarii in Comisia Europeana in conditiile "un stat, un comisar" pana in 2014, dupa care Colegiul Comisiei va fi restructurat. De asemenea, noul tratat stabileste competentele UE, pentru prima data fiind incluse competente exclusive ale Uniunii in raport cu cele nationale. Aceste competente sunt uniunea vamala, stabilirea regulilor de concurenta necesare functionarii pietei interne, politica monetara pentru statele membre din zona euro, conservarea resurselor biologice ale marii in cadrul politicii comune de pescuit si politica comerciala comuna.
Razbunarile Frantei si ale Olandei
Franta si Olanda, doua dintre statele care au stat la baza crearii Uniunii Europene, au administrat blocului comunitar o lovitura dura, in vara lui 2005, cand, prin referendumuri, au respins proiectul Constitutiei UE, unul dintre cele mai ambitioase proiecte europene, care trebuia ratificata de toate cele 25 de state. Pana in acel moment, Constitutia fusese ratificata de opt tari dintre cele 25.
Francezii, chemati la urne la finele lui mai 2005, au votat in proportie de 55% impotriva ratificarii Constitutiei. Dupa doar cateva zile, olandezii au urmat exemplul francezilor si s-au pronuntat, peste 60%, impotriva Constitutiei Uniunii. Comentatorii au pus acest NU hotarat al cetatenilor celor doua state pe seama nemultumirilor lor din planul politicii interne. Alte motive ar fi fost teama de imigratie si perspectiva aderarii Turciei, dar si factorul economic. In vreme ce francezii se luptau cu problema somajului, olandezii au vrut sa riposteze fata de faptul ca tara lor avea cea mai mare contributie la bugetul UE pe cap de cetatean si fata de introducerea euro. Votul olandezilor si al francezilor a aruncat la cos proiectul de Constitutie Europeana si a dat batai de cap liderilor UE. Germania, care la finele anului trecut a detinut presedintia semestriala a UE, a reusit sa trezeazca din moarte clinica vechea Constitutie, resuscitandu-l sub forma actualului Tratat de la Lisabona.
Pagina realizata de Luciana POP si Anne Marie LUPASCU 
 Afisari: 416  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
'ntz!   de Tudor190
A r h i v a
  Dihonie in PNL    28 comentarii
  Regele l-a evitat pe Iliescu    109 comentarii
  Rufele ambasadoarei Pastarnac    19 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02270 sec.