Colegiul Medicilor Bucuresti (CMB) s-a autosesizat in cazul unui barbat decedat in timpul unei operatii pe cord realizata, in 3 martie, la Institutul C.C. Iliescu din Capitala. Interventia a fost facuta de medicii Alexandru Cornea si Bogdan Rotareasa, iar CMB a cerut conducerii INML sa trimita raportul medico-legal in acest caz.
"Am cerut raportul medico-legal in cazul bolnavului Gheorghe Moldoveanu, dar nu cred ca-l vom putea analiza astazi (ieri - n.r.). Avem nevoie de ceva timp'', a declarat presedintele Comisiei de disciplina a CMB, profesorul Vladimir Belis, citat de Mediafax. Potrivit raportului prezentat CMB de Institutul National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici", moartea pacientului, numit Moldoveanu, a fost violenta si s-a datorat unui soc hemoragic si chirurgical, produs in timpul unei interventii chirurgicale de protezare valvulara aortica. Operatia a fost corect indicata, dar condusa si executata necorespunzator, adica a fost efectuata foarte lent (respectiv in 10 ore, in conditiile in care timpul necesar, in mod normal, pentru o astfel de operatie este de trei ore) si grevata de o serie de incidente tehnice si manevre chirurgicale inadecvate, se arata in raportul medico-legal. La examenul necroptic au fost constatate mai multe leziuni, printre care sfasierea aortei ascendente la manevrele de incanulare pentru montarea circulatiei extracorporale, rezolvata prin mai multe fire de sutura intarite de atele sintetice, si ruperea venei pulmonare drepte superioare, tot la manevrele de montare a circulatiei extracorporale.
Chirurgul si anestezistul de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" care au facut parte din echipa medicala implicata in cazul copilului operat, din greseala, de apendicita au fost suspendati temporar din calitatea de membru al Colegiului Medicilor Bucuresti.
Trei luni suspendare
Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB) i-a audiat, ieri, pe cei doi medici, stabilind sa le suspende pentru trei luni calitatea de membru al Colegiului, ceea ce inseamna ca pierd dreptul de practica in cele trei luni, a declarat presedintele Comisiei de disciplina a CMB, Vladimir Belis. El a precizat ca decizia CMB poate fi atacata la Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania. In cazul copilului de noua ani care a fost operat de apendicita in locul altuia, la jumatatea lunii martie, a existat si o ancheta interna a conducerii Spitalului "Grigore Alexandrescu", inceputa in 19 martie. Corpul medical a recunoscut imediat ca a facut o operatie de apendicita altui copil decat celui care ar fi avut nevoie de aceasta interventie si a informat-o pe mama baiatului. Directorul de ingrijiri si asistenta sefa au fost sanctionati cu avertisment, iar pentru asistenta care a dus copilul in sala de operatie s-a propus suspendarea temporara pentru cel putin sase luni.