Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Alegeri
ProDemocratia avertizeaza asupra unei noi metode de frauda electorala
Alegatorul fictiv
-- Asociatia ProDemocratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de o noua metoda de fraudare a scrutinul electoral prin intermediul alegatorilor fictivi. Acestia sunt cei care au obtinut viza de flotant, fara a avea domiciliul stabil sau resedinta in localitatea respectiva.
Ioana CARLIG - Ziua foto
Biroul Electoral Central a stabilit prin Hotararea 149 din 9 iunie ca prin notiunea de "domiciliu", prevazuta in Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, se intelege domiciliul stabilit inainte de data de 1 iunie 2008, data la care a avut loc primul tur al alegerilor locale. ProDemocratia considera ca, prin Hotararea 149, Biroul Electoral Central a creat o situatie fara precedent, in care cetatenilor care si-au mutat domiciliul in alta localitate in perioada 1-15 iunie le va fi imposibil, din punct de vedere legal, sa isi exprime votul la turul doi al alegerilor locale. Hotararea BEC nu reuseste sa diferentieze intre situatiile de abuz si cele de perfecta legalitate in conformitate cu prevederea Legii 67/2004 si va afecta cetatenii de buna credinta care, din motive intemeiate, au fost nevoiti sa isi schimbe domiciliul dupa 1 iunie, sustine APD intr-un comunicat de presa. Astfel, cetatenii cu drept de vot care si-au schimbat domiciliul intre cele doua tururi de scrutin nu isi vor putea exprima dreptul de vot la noul domiciliu. Pe de alta parte, APD considera salutar demersul BEC de a cauta solutii pentru a stopa "turismul electoral" si pentru a elimina posibilitatea de aparitie a acestei categorii de alegatori. Asociatia trage, din nou, un semnal de alarma asupra problemelor legate de fraudarea alegerilor si subliniaza faptul ca suspiciunile de frauda creeaza un climat de neincredere cu privire la organizarea atat a turului doi al acestor alegeri locale, cat si a alegerilor viitoare.
Precedentul Stefanesti
Unul dintre motivele esentiale pentru care scrutinul din Stefanesti Ilfov a fost anulat, urmand ca primul tur al localelor sa se repete duminica, a fost cel privind alegatorul fictiv.
In contestatiile formulate de partide, depuse la BEC, era invocata inscrierea unui numar semnificativ de alegatori pe listele suplimentare, precum si participarea la scrutin a unui numar mare de alegatori care si-au stabilit resedinta in comuna in perioada imediat anterioara alegerilor. Presedintele BEC Marian Muhulet a sustinut ca probele administrate de contestatari au condus la concluzia ca in circumscriptia 37, Stefanestii de Jos, votarea si stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin frauda de natura a modifica atribuirea mandatelor.
Decizie degeaba
BEC a decis in aprilie interzicerea accesului in cabinele de vot cu orice fel de aparatura de inregistrare sau captura de imagini, cum ar fi aparatele foto si telefoanele mobile. Desi teoretic, aceasta hotarare elimina principala metoda de control folosita in cazul mitei electorale, restrictia BEC a facut apel strict la bunul simt al votantilor, neexistand vreo modalitate de verificare a cetatenilor sau vreo sanctiune la adresa celor care incalca decizia. (R.I.P.)
Anca HRIBAN 
 Afisari: 391  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
prin domiciliu se intelege doar domiciliu,nu mai mult de atit,   de silviana
Mai mult,, alegatorul fictiv voteaza dublu.   de Socrate
A r h i v a
  Demisie din cauza PSD    1 comentariu
  Vanghelie amenintat cu cartea    2 comentarii
  Sefii de judet legati de glie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.