Ziua Logo
  Nr. 4251 de vineri, 6 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Adaposturi pentru copii
-- Gradinitele din Capitala sunt sufocate * O singura educatoare va fi nevoita sa aiba in grija 35-40 de copii * In acest caz, ele pot doar sa-i pazeasca pe copii * Primarii din Bucuresti au construit, Ministerul Educatiei nu are personal
In toata tara s-a declansat isteria inscrierilor la gradinite. Romanii care nu-si pot permite sa opteze pentru o institutie particulara sau nu au nici cei trei sute de euro pentru spaga, pretul Capitalei, dar si al oraselor bogate din provincie, nu au alta solutie decat sa doarma in fata gradinitelor de stat. Mai mult de jumatate din ei nu au nici o sansa. Evident, situatia cea mai dramatica este tot in Bucuresti.
Inspectoratul Scolar al Capitalei va recurge si anul acesta la suplimentarea grupelor cu pana la 35-40 de copii la gradinita, din cauza spatiilor insuficiente. Prin planul de scolarizare 2008-2009, ISMB a primit 25.000 de locuri in gradinite, cu aproape 10.000 mai putine decat cererile, estimate la 33.000-34.000, a declarat Marian Banu, purtatorul de cuvant la institutiei. "Conducerea Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti apreciaza ca pe langa cele 25.000 de locuri, am putea infiinta, conform situatiilor din anii precendeti, alte 100 de grupe noi, ceea ce reprezinta un plus de 2.000-2.500 de locuri. In aceste conditii, vor mai fi grupe cu un numar mai mare de copii decat cel prevazut, dar nici nu putem lasa copiii pe drumuri", a precizat Banu. Reinscrierea copiilor la gradinita - pentru cei prinsi deja in sistemul de invatamant - a lasat cu buzele umflate copiii de 3 ani care ar fi dorit sa mearga pentru prima data la gradinita.
Nici vorba de educatie
Statisticile sunt sumbre: 57.000 de prescolari cu varste intre 3 si 6 ani, se bat pe 25.000 de locuri. Prioritate au cei din grupa pregatitoare, care anul viitor vor merge la scoala. Marirea numarului de copii in grupa innebuneste educatoarele, silite sa faca fata unor conditii care nu se regasesc in fisa postului. Practic, munca lor se reduce doar la supraveghere, intrucat procesul educational nu poate fi facut cu un numar dublu de copii. Normele europene prevad 22 de copii in grupa, iar in Romania nu exista asa ceva. Potrivit inspectorului Banu, perioada inscrierilor s-a prelungit pana in toamna, pe 15 septembrie, cand vor fi asigurate educatoare pentru cele 18 gradinite construite deja de Primaria Sectorului 3 - si aflate in prezent in procedura de acreditare -, dar si pentru tot atatea institutii noi pe care le construieste Primaria Sectorului 2. Pentru asigurarea transparentei acestui proces, directorii unitatilor de invatamant prescolar trebuie sa afiseze la vedere si sa informeze cu privire la perioada in care gradinita este inchisa pentru igienizari sau reparatii, capacitatea gradinitei (numarul de copii pentru care a fost proiectata, numarul de copii aprobat prin plan de scolarizare pentru anul scolar 2008 - 2009), numarul de copii reinscrisi si inscrisi zilnic (in perioada dedicata acestor operatii).
Adomnitei nu s-a trezit
Activitatea ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei - de profesie constructor -, s-a axat mai mult pe vorbe decat pe fapte, astfel incat declaratiile de genul "Educatia timpurie reprezinta cel mai scump proiect al meu" nu s-au concretizat in visurile sale de a crea locuri in gradinite pentru toti copiii, incepand de la varsta de trei ani. "Nu este vorba despre un politist comunitar care smulge copilul plangand din bratele mamei. Este vorba despre gradinite unde copiii sunt educati. Ca societate, am obligatia sa asigur atatea locuri in gradinite cati copii am", afirma inainte de a-si lua vacanta de la minister pentru a candida ca primar la Iasi - si acest proiect s-a soldat cu esec. El recunostea ca in acest an, in Bucuresti sunt 10.000 de copii care nu au loc in gradinite si alti 10.000 care nu au aplicat pentru un loc. "Pentru acesti 20.000, eu, societatea, am obligatia sa-i ofer un loc in gradinita", a promis Adomnitei, argumentand ca in tarile occidentale oamenii spun ca educatia unui copil incepe de la zero ani, prin culoare, forma, atingere. "Eu as vrea sa stiu ce fac cu copilul de la 2-3 ani. Avem doar cresele unde facem hrana si casa, si nu avem nicio valenta educativa, de aceea respectivele unitati sunt in subordinea Ministerului Sanatatii Publice. Imi doresc gradinite si educatoare pentru toti copiii intre 3 si 6 ani", a afirmat Adomnitei.
Dincolo de vorbele frumoase ale demnitarului nu ramane decat imaginea parintilor disperati, care fac noaptea cozi la inscriere. Ei nu mai sunt dispusi sa accepte sa nu-si inscrie copiii in sistemul de invatamant la 3 ani, asa cum procedau pana acum. Fiecare invoca dreptul la educatie asigurat prin Constitutie, asa ca foarte putini opteaza pentru gradinitele particulare ori sa ramana acasa. In tara este inregistrat un deficit de 300.000 de locuri, la numarul existent de 660.000.
Topul primarilor
In Capitala, situatia pe sectoare a construirii de noi spatii este urmatoarea: Primaria Sectorului 2 are cele mai multe gradinite din Bucuresti, respectiv 44 de unitati cu 4980 de locuri, iar prin programul de construire a inca 18 institutii, cu un total de 2450 de locuri, vor rezulta in toamna 7430 de locuri pentru prescolari. La acestea se adauga alte 720 de locuri obtinute prin extinderea si reamenajarea corpurilor de cladiri la unitatile existente. Sectorul 3 a suplimentat deja, prin cele 18 gradinite predate la cheie, cu 1920 numarul locurilor, avand in prezent 6000 - cele mai multe asigurate in prezent dintre toate sectoarele bucurestene. In Sectorul 1 au fost suplimentate 850 de locuri, 480 in cladiri noi si 370 prin extinderi de cladiri. In Sectorul 4 sunt cu 650 de locuri mai multe decat anul trecut, 300 fiind suplimentate prin construirea de cladiri noi si 350 prin extinderea gradinitelor existente. Sectorul 6 a reusit sa suplimenteze cu 650 locurile din gradinite, prin extinderea cladirilor.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 245  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Heparina buna    
  Schimbarile climei ne mananca economiile    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asa ne vede Europa! (4686 afisari)
 Basescu vrea alta harta (2435 afisari)
 Jurnalul lui Rasputin (2386 afisari)
 Partida liberala e in carti (2170 afisari)
 Senso TV devine Canal 1 (1681 afisari)
 Cum ar fi aratat la batranete Marilyn Monroe, Bruce Lee si Adolf Hitler (2631 afisari)
 Actrita Kate Beckinsale: Sunt prea buna la pat ca sa stau la cratita (2235 afisari)
 Prima fotografie spion cu Dacia Sandero SUV (2057 afisari)
 MIG lovit de patru obiecte zburatoare neidentificate (1820 afisari)
 Finala romaneasca la Roland Garros (1728 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01176 sec.