Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Amnesty condamna fosta URSS
-- Spatiul post sovietic ramane ostatic al vechilor practici staliniste in domeniul protectiei drepturilor omului
La implinirea a 60 de ani de la adoptarea Declaratiei universale a drepturilor omului, Amnesty International acuza in raportul sau anual "sase decenii de esecuri" ale comunitatii internationale. Federatia Rusa, Republica Moldova si alte foste state sovietice continua traditia KGB-ului de reprimare a propriilor cetateni.
Prezentand oficial raportul, Irene Khan, secretarul general al Amnesty International (AI), si-a exprimat regretul ca, la 60 de ani de la semnarea Declaratiei, in 1948, bilantul acestor decenii ofera "putine motive de a ne bucura". Tortura este in continuare practicata in cel putin 81 de state, sistemul judiciar nu respecta normele de echitate in cel putin 54 de tari, iar libertatea de exprimare este incalcata in 77 de state, a exemplificat responsabilul AI. Organizatia nu subestimeaza progresele importante realizate in acest interval, dar le considera insuficiente, a precizat Irene Khan.
In ceea ce priveste situatia dezastruoasa a drepturilor omului in Federatia Rusa, Amnesty International a elaborat un text adresat separat noului presedinte Dmitri Medvedev, "Memorandumul privind drepturile omului". Conform raportului, Rusia este o tara "increzatoare in fortele sale, care inregistreaza profituri extrem de mari din petrol", care ofera un exemplu prost in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, noteaza cotidianul rus Gazeta. In opinia AI un loc extrem de sensibil ramane Caucazul de Nord, unde puterea rusa se foloseste de "disparitii violente, executii fara proces, torturi, precum si tinerea in arest in mod samavolnic" pentru a controla populatia civila din Cecenia, Ingusetia, Daghestan si Osetia de Nord. Nu in ultimul rand, noteaza AI, in Rusia se inregistreaza o crestere alarmanta a infractiunilor pe fond de ura rasiala, utilizarea de torturi si un comportament brutal la adresa persoanelor retinute, extradarea de catre statul rus a unor persoane catre tari, din spatiul CSI, "unde exista un risc sporit ca acestea sa constituie obiectul unor torturi si a unor incalcari grave ale drepturilor omului".
Drept raspuns, seful Comisiei parlamentare pentru legislatii civile, penale si procesuale, fostul ministru de Justitie Pavel Kraseninnikov, a declarat ca "amestecul organizatiilor internationale in activitatea legislativa a unor state nu poate fi permisa".
Detinutii politici mentionati
Tortura si relele tratamente, alaturi de traficul de persoane, raman practici extinse in Republica Moldova, in timp ce autoritatile comuniste restrictioneaza libertatea de exprimare, avertizeaza AI in raportul privind situatia drepturilor omului pe 2007. Organizatia face referire si la unele cazuri de incalcare a drepturilor omului in regiunea separatista Transnistria, in mod special in ceea ce priveste cazul ultimilor doi detinuti de la Tiraspol, Tudor Popa si Andrei Ivantoc. Acestia, alaturi de Alexandru Lesco, au fost eliberati la termen in ciuda unor intense campanii publice din partea societatii civile din Romania si Occident. Ulterior, la cererea Asociatiei Civic Media, cei trei au fost decorati de catre presedintele Traian Basescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" si au primit Cetatenia de Onoare a Capitalei.
Probleme dambovitene
Discriminarea romilor, abuzurile politistilor si situatia ingrijoratoare inregistrata in spitalele de psihiatrie reprezinta in continuare surse de preocupare in Romania, avertizeaza AI in raportul privind situatia drepturilor omului pe 2008. Organizatia internationala mai aminteste ca in cursul anului 2007 presupusa implicare a Romaniei in programul detentiilor secrete si extradarilor extraordinare a reprezentat o sursa de ingrijorare, Parlamentul European concluzionand ca Bucurestiul si Varsovia nu au desfasurat anchete adecvate pe fondul acuzatiilor potrivit carora SUA ar fi operat centre secrete de detentie pe teritoriile celor doua tari.
Mihai ISAC 
 Afisari: 239  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pe Amnesty in doare ca..   de Eufrosin
CUM POATE Amnesty condamna 60 DE ANI DE CRIME?   de Radu Dragan
A r h i v a
  Dilema lui Olmert: demisie sau alegeri    9 comentarii
  Pacificatorii violatori sub ancheta    2 comentarii
  Rusia: intalniri lungi si dese la Chisinau    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00947 sec.