Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Cum isi face Voronin campanie pe spinarea Romaniei
-- Basarabia a inceput sa se apropie de temperatura de fierbere. Anul electoral 2009 a inceput cu mai multa vreme in urma - mai precis de cand Dorin Chirtoaca a castigat primaria Chisinaului in fata comunistilor blindati cu bani si forte de ordine. Comunistii si-au fixat dusmanul - care a ramas acelasi de aproape un secol - respectiv Romania. Iar in aceasta ciorba au fost amestecate si Statele Unite.
PAnA de curAnd Washingtonul a preferat o pozitie oarecum retrasa in chestiunea transnistreana - a afirmat principiul "retragerea trupelor ruse din Republica Moldova" dupa care a preferat sa pedaleze tenace in aceasta directie. Intre timp, in cursul acestei saptamani - in spatiul public de pe cele doua maluri ale Prutului au patruns declaratiile lui David Kramer, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pe probleme ale democratiei si drepturilor omului care a spus: "Oficiali din cele doua tari ne-au dat asigurari ca Tratatul privind frontiera de stat dintre Republica Moldova si Romania este finalizat in proportie de 95%. Dupa semnarea lui va deveni posibila si semnarea tratatului de baza intre Republica Moldova si Romania, ceea ce va permite ameliorarea relatiilor bilaterale. SUA considera ca bunele relatii dintre Chisinau si Bucuresti sunt in interesul ambelor parti". Mass-media comuniste de la Chisinau au sarit in sus de bucurie cu mesaje gen "Romania trebuie sa se supuna indicatiilor SUA", ziarele independente au relatat stirea printre dinti.
La o primA vedere David Kramer pare sa fi emis o "indicatie" in contradictie directa cu afirmatia presedintelui Basescu la dezbaterea post summit-NATO organizata de Fundatia Konrad Adenauer, unde a spus ca semnarea unor tratate de baza si de frontiera cu Republica Moldova nu constituie o prioritate pentru Romania. Drept este pe de o parte ca Traian Basescu a cam inceput sa vorbeasca degeaba: noul ministru de Externe Comanescu cu siguranta stie ce a spus presedintele si stie si care sunt atributiile Palatului Cotroceni in politica externa. Insa Comanescu s-a apucat degraba sa primeasca delegatii de la Chisinau si sa negocieze tratatul de frontiera - o manifestare de disciplina romaneasca in guvernare. Sau poate Comanescu discuta mai des cu David Kramer, n-avem de unde sti exact.
In orice caz: semnarea unui tratat de frontiera in conditiile si perioada dorita de comunistii de la Chisinau ne va da o idee cat se poate de exacta asupra capacitatilor diplomatiei romanesti. Mai ramane sa dea cu noi de pereti si Republica Centrafricana ca sa fie tacamul complet. Voronin isi face campanie electorala pe spinarea Romaniei si in cazul unei victorii diplomatice va putea canta multa vreme aceasta melodie a moldovenismului.
In spaTiul public romanesc se vehiculeaza chestiunea "limbii moldovenesti" - chipurile aceasta ar fi singura piedica in semnarea tratatului. Presedintele Parlamentului de la Chisinau a lansat zilele acestea o varianta de compromis: in documentele normative denumirea politica a limbii sa fie cea moldoveneasca, iar in paranteze sa fie indicat si calificativul "romana". In logica lui Marian Lupu "limba moldoveneasca" este o "denumire politica". Ar mai trebui completata sintagma "denumire politica stalinista". Daca doar "limba moldoveneasca" ar fi piedica, din partea ministrului Comanescu nu cred sa existe mari obiectii. Ministrul de azi este aceeasi persoana cu ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana in perioada in care Bruxelles-ul a semnat cu Republica Moldova faimosul tratat de readmisie scris in "limba moldoveneasca". Acum Comanescu cel mult va trece la o etapa superioara: va semna el personal un tratat in "limba moldoveneasca" si cu asta basta - inceputul l-a marcat deja la Bruxelles.
Si totuSi cred ca "limba moldoveneasca" e praf in ochii romanilor. Ce vedem azi ar putea foarte bine sa constituie urmarile intalnirii de la Soci - probabil Yalta n-a mai putut fi folosita din cauza ucrainenilor. Un tratat de frontiera va trebui semnat cu Republica Moldova - este unul din documentele necesare pentru politica de vecinatate a Uniunii Europene si va da o sansa unei mari parti a basarabenilor sa vina in tara fara viza. Insa un astfel de tratat facut sub cnutul lui Voronin - pe langa faptul ca va constitui o umilinta nemasurata - va duce si la perpetuarea la infinit a comunistilor din stanga Prutului.
George DAMIAN 
 Afisari: 993  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Voronin foloseste toate pirghiile ,inclusiv opozitia si organismele internationale   de vic48
Apai reltia noastra cu amerika e cam asa : noi ne vom sacrifica neconditionat ptr interesele ei   de Ghita Bizonu'
Da ... si dupa cum ziceati ilici nu a dorit unirea cu Moldova pre cand    de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Biserica ortodoxa, societatea si democratia    15 comentarii
  Editorialul cititorului    4 comentarii
  Caderea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01026 sec.