Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dialoguri
Dan Mircea CIPARIU
In toate garile s-a strigat: "Vivat literatura!"
-- Sper din tot sufletul sa se fi auzit pana foarte departe acest slogan atat de necesar pentru noi
Foto: Alexandru Calcatinge
In 2009, se va pleca cu Trenul in garile regale din Sofia, Belgrad, Budapesta si Viena. Am sa-i scriu domnului presedinte Horia-Roman Patapievici, solicitand-i sprijinul ICR pentru acest turneu cand vom exporta standardul de civilizatie propus cu "Scriitori pe Calea Regala". ICR nu trebuie sa rateze un proiect prin care se poate exporta un standard de civilizatie, biblioteci cu cartile unor autori europeni in salile de asteptare din cinci gari europene.
Dan Mircea Cipariu, proiectul tau cu Trenul Regal, iata, s-a incheiat si se poate spune cu mana pe inima ca a contribuit la mai buna vizibilitate a literaturii romane.
Dan Mircea Cipariu: Pentru mine e o fericire, dar si o izbavire, proiectul "Scriitori pe Calea Regala". Fericire pentru ca am putut produce o imagine document, unicat, in societatea noastra: scriitorii intampinati in 7 gari din Romania ca niste vedete mediatice. In 7 gari din Romania, Bucuresti, Iasi, Suceava, Alba Iulia, Vatra Dornei, Sibiu si Medias, scriitorii au fost intampinati cu fanfara, cu covor rosu, cu paine si sare, cu faeton si sarete, cu flori. Nu oamenii politici, nu baronii locali, nu cei care fac circ mediatic au fost in centrul de curiozitate public, ci scriitorii. Izbavire pentru ca am dus un gand pana la capat ca un adevarat ardelean, cum ar fi spus Lucian Blaga. Faptul ca Trenul Regal a facut in istoria sa cea mai lunga calatorie a sa cu scriitorii si faptul ca dupa 60 de ani acest tren a iesit intr-un proiect public cu scriitorii capata o valoare de simbol: literatura si scriitorii sunt Calea Regala a Romaniei!
Foto: Alexandru Calcatinge
Exista o prejudecata in chiar sanul breslei scriitoricesti, ce nu admite ca un scriitor poate fi si un manager eficient.
Aici e o mare problema a Romaniei. Nu exista nici astazi dupa 18 ani de la Revolutie mecanisme si structuri profesioniste care sa puna in valoare creatorii si produsele lor culturale. Nu exista agenti, manageri, nu exista sistem de promovare si de distributie a produsului cultural. Ramane, in cele mai multe cazuri, pe umerii creatorului finantarea, promovarea si distributia produsului lui cultural. Institutiile culturale in Romania sunt adevarate leprozerii de triburi si talibani. Nimeni nu face nimic pentru a stopa "deficitul balantei de plati" teribile intre importul de drepturi de autor si exportul de drepturi de autor in Romania!
S-a muncit mult si la Antologia de poezie si proza "Scriitori pe Calea Regala" tiparita cu acest prilej.
Ne-am gandit sa oferim cele 1000 de exemplare ale antologiei in cele 5 biblioteci publice din gari, bibliotecilor aflate sub tutela Consiliului Judetean Alba sau a celor finantate de Primaria Medias, filialelor Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti. Am lucrat cu o echipa minunata: scriitoarea Cornelia Maria Savu, redactor, Mihai Zgondoiu, art director, poetul Robert Serban, redactorul-sef al editurii timisorene Brumar unde a aparut si s-a tiparit antologia.
Dan Mircea Cipariu, periplul prin mai multe orase din tara cu acest tren istoric a fost in primul rand omagiul breslei scriitoricesti vis-a-vis de regalitate.
Sa nu uitam ca Societatea Scriitorilor Romani continuata organic de Uniunea Scriitorilor de astazi e printre putinele institutii centenare din Romania sprijinita inca de la inceputurile ei de Casa Regala a Romaniei. Avem, deci, o legatura de istorie si de spiritualitate. Omagiul nostru tine foarte mult de proiectia unei lumi ce gandea in versuri si scria in poezii. O lume in care scriitorii au nevoie de Calea Regala a receptarii asa cum Romania are nevoie de securitatea ei identitara.
Ce le poti transmite scriitorilor congeneri, pe care asemenea planuri manageriale ar putea sa-i sperie, sau, de ce nu, sa-i lase indiferenti?
Numai proiectele fastuoase, de impact cultural si mediatic, in care sa existe iubire si respect fata de opera Celuilalt, pot muta din loc pietrele necunoasterii publicului, pot oferi vizibilitatea pe care opera scriitorilor romani de substanta o merita.
Din entuziasmul si munca ta, s-au nascut pana acum cateva lucruri bine puse in valoare. Cum le-ai deprins?
Am avut doua scoli de mare succes. Prima i-o datorez marelui meu prieten George Mihaita, cu care am organizat de 17 ani cateva dintre cele mai importante evenimente dedicate adolescentilor romani. De la George Mihaita am o lectie spectaculara a succesului si a increderii. El imi spunea: "Dane, Dane, mai copii, daca cred in ceva ma duc, ma duc si nu ma mai opreste nimeni. Dane, sa sara de pe taraba!". O alta lectie de organizare am furat-o de la presedintele Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania (APLER), Ion Tomescu, cu care am organizat ani de zile Galele APLER. Paranormal in toata aceasta poveste, Iolanda, e faptul ca George Mihaita si Ion Tomescu sunt nascuti in aceeasi zi, pe 23 septembrie, in ani diferiti, insa.
De 3 ani, de cand ai fost ales presedintele sectiei de poezie a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, ai readus in atentia USR si a publicului dialogul. Nu-i putin lucru intr-o breasla atat de orgolioasa.
Eu am venit in echipa Nicolae Manolescu-Varujan Vosganian-Gabriel Chifu si Horia Garbea. Am fost cel care a creat acum 3 ani pagina web a USR, www.uniuneascriitorilor.ro, cel care a castigat pentru prima data un proiect al USR la licitatiile AFCN cu "Colocviul tinerilor scriitori", care, iata, a ajuns la editia a III-a si va fi organizat de Cassian Maria Spiridon la Iasi, intre 30-31 mai 2008. Am coordonat "27. Poezie de Bucuresti" si videoclipurile pe care le puteti vedea in fiecare luni de la ora 19.55 pe TVR Cultural. De doi ani, impreuna cu profesorul Eugen Simion, am organizat Colocviul tinerilor critici literari, "G. Calinescu fata cu noua critica literara". E mult, e putin, asta e chestie de istorie literara!
A fost o problema "imbarcarea" in acest tren istoric?
Fundamental pentru proiect era sa primeasca gratuit Trenul Regal. Uniunea Scriitorilor si Asociatia EURO CULTURART pe care o conduc nu ar fi avut niciodata puterea financiara de a inchiria Trenul Regal. In ziua de azi, Trenul Regal poate fi inchiriat, dar costurile sunt foarte mari. 5 vagoane ar reprezenta pe zi 65.000 RON. Ne-ar fi costat cel putin 100.000 Euro numai chiria trenului. Daca Ludovic Orban nu ar fi dat gratuit Trenul Regal scriitorilor acest proiect ar fi fost doar un vis. Ludovic Orban va ramane cu certitudine in istoria literaturii romane cu acest gest. Ludovic Orban a trebuit sa fie convins in maximum 60 de secunde de catre mine de importanta acestui proiect. Am ras impreuna cand i-am spus, chiar in zilele de inceput ale lunii ianuarie 2008, de cea mai mare si de impact perversiune mediatica: in garile romanesti, despre care presa internationala a scris ca sunt cotropite de aurolaci, prostituate si suti vom putea vedea biblioteci publice si oameni care ar putea fura carti de Augustin Buzura, Ioan Grosan, Ana Blandiana sau Nora Iuga?
Dar voci si atitudini contra proiectului, au existat ?
Daca nu ar fi fost sprijinul profesorului Nicolae Manolescu, presedintele USR, si al secretarului Uniunii, Gabriel Chifu, nu as fi primit banii de la breasla scriitorilor. Pana la urma, Comitetul Director a votat cu 8 voturi pentru si unul impotriva, suma totala de 40.000 lei.
In toate garile in care am descins s-a strigat: "Vivat literatura!". Sper din tot sufletul sa se fi auzit pana foarte departe acest slogan atat de necesar pentru noi.
Cunoscandu-te bine, stiu ca nu te opresti aici si ca noi si noi proiecte nu-ti dau pace.
Astept sa castige alegerile la Sectorul 2 Neculai Ontanu, cu care am facut proiectul "27. Poezie de Bucuresti", pentru a realiza, in 2009, un eveniment cultural european de exceptie despre care vei afla vesti. Astept sa castige Primaria Capitalei Ludovic Orban pentru a crea in Centrul Istoric al Bucurestiului cateva proiecte multiart si multimedia de mare impact. Lucrez cu o echipa de prieteni, graficianul Mihai Zgondoiu, arhitectul Alexandru Calcatinge, web designer-ul Adriana Cocic, poeta Andra Rotaru. In toamna, sper sa finalizez un proiect personal, o carte cu un format special, "Poemul matrita". In decembrie, voi lansa un album cu cele mai frumoase fotografii din Turneul Regal facute de Alex Calcatinge, cu desenele lui Mihai Zgondoiu, cu un dosar al receptarii mediatice a proiectului "Scriitori pe Calea Regala", un album in 1000 de exemplare care va avea tot atatea DVD-uri cu filmul documentar pe care il realizez impreuna cu Ioana Craciunescu si o echipa de exceptie de la TVR Cultural, producatorul Oltea Gartoman, directorul de imagine Stelian Munteanu, maestrul de sunet Dan Cira, reporterul Ana Maria Munteanu. Un film girat moral de directorul TVR Cultural, Daniela Zeca Buzura.
Iolanda MALAMEN 
 Afisari: 247  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Vivat literatura, Vivat Cipariu!!!   de klimt
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07041 sec.