Ziua Logo
  Nr. 4241 de luni, 26 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce trebuia sa intervina Traian Basescu?
Cristian UNTEANU 
Povestioara cu nefericitul ambasador al tarii noastre in Polonia are un final neasteptat in care seful statului, contrar uzantelor, s-a adresat nervos noului ministru de Externe, cerandu-i imperios sa-si schimbe decizia initiala, blanda in traditia diplomatiei romanesti traditionale, sa recheme acasa personajul care, dupa indicatia prezidentiala, trebuie s-o termine cu cariera diplomatica.
Fara indoiala, Traian Basescu are dreptate. Problema este insa de ce un asemenea episod care a inflamat luni de zile opinia publica romaneasca si a tensionat relatiile cu Polonia a trebuit sa-si gaseasca o rezolvare logica nu prin folosirea mecanismelor normale existente la nivelul Ministerului de Externe, ci doar prin interventia dura a presedintelui tarii. Sigur, Domnia Sa este responsabilul ultim in ce priveste politica externa a Romaniei, dar de cand trebuie sa-si asume si analiza sau gestionarea activitatii ambasadorilor? Atunci de ce mai avem institutia denumita MAE, de ce sunt platiti cu salarii enorme miile de functionari care, iata, n-au stiut sa rezolve o problema elementara?
Daca Ministrul de Externe a acceptat indicatia prezidentiala, atunci, conform logicii jocului, ar trebui sa declanseze o ancheta disciplinara in care sa discute incompetenta tuturor celor care i-au pus sub nas, spre semnare, decizia initiala, cea blanda si dovedita gresita. Daca nu se va intampla asa, atunci sistemul are o problema, caci nu are oameni competenti care sa-l faca sa functioneze corect si, din aceasta cauza, trebuie sa fie supus unor decizii finale venite din exterior. Acest lucru ar fi extrem de grav deoarece, prin contagiune, ar putea fi semnalul ca asemenea evenimente s-au putut produce sau s-ar mai putea produce si in alte cazuri, in raport cu alte institutii ale statului. Si, usor, dar sigur, ne reintoarcem la un anumit mod de conducere tovaraseasca a partidului si societatii, cea in care un singur om decidea asupra modalitatii de rezolvare a tuturor problemelor.
Daca lucrurile nu stau asa, atunci MAE trebuie sa faca un gest de normalitate: sa dea publicitatii rezultatele anchetei pe care si-a bazat prima decizie si argumentele care au stat la baza acesteia. Apoi, la fel de firesc, sa publice si rezultatele celei de-a doua anchete, cea care - banuim - a fost declansata in urma cererii prezidentiale si noile argumente care au fost produse. Nu pot sa cred ca nu s-a facut aceasta a doua ancheta, ca nu au fost declansate procedurile normale care sa duca la anularea primului anunt oficial semnat personal de Ministrul de Externe. Nu pot crede ca decizia s-a luat in urma unui singur telefon sau al unei discutii cu Traian Basescu. Fiind un atat de versat politician, Presedintele stie ca nu poate fi pus intr-o asemenea situatie, foarte usor de exploatat electoral de catre adversarii politici. Iar daca o asemenea ancheta nu a avut loc, atunci MAE se comporta, speriat si timorat, ca si pana acum, reactionand rapid la orice suparare a sefilor ierarhici si sacrificand orice, inclusiv propriul prestigiu sau ce-a mai ramas din el pentru a da satisfactie garantata si a ramane, pe cat posibil, curat si uscat.
Mai exista o varianta. Cea mai credibila. Si cea mai proasta dintre toate. Anume ca Traian Basescu, disperat ca sistemul diplomatiei romanesti este asa cum il stim cu totii de bun, eficient si competent, a decis ca nu mai are alta solutie decat interventia directa de acest tip. Poate nu conforma cu canoanele teoretice inscrise in manualul de "good governance" la capitolul respectarii independentei institutiilor statului, dar da rezultate pozitive, imediate si sigure. A preferat sa dea o palma publica, fara precedent, unui intreg Minister de Externe, intregii diplomatii romanesti in loc sa stea sa priveasca pasiv la inca o incercare de spalare discreta a rufelor murdare rau de tot in familiuta aceea atat de solidara in batalia pentru propriile interese. Poate aceasta este singura cale si singurul tip de mesaj care sa-i sperie pe ai nostri. Sigur, nu pentru mult timp, dar tot e ceva.
 Afisari: 1747  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ie unili voci p'acilea care cea ca daca critici la Excelenta Sa , apai atuncea musai ...   de gili
Cea mai buna solutie   de isreddog
bravo untene   de danie1
Daca s ar desfinta Ministerul de Externe Roman,   de sorge
ME   de Mona G.
Cum adecatelea de ce trebuia sa intervina Ba'secu ?!   de gili
Raspuns : Ca sa ia caimacul guvernului Tariceanu.   de Socrate
Destul de trist...   de moroianu
Sa ma ierti, nene Cristiene !   de Arogantu'
Ce nu pricepe mos Tagirtza ...   de Arogantu'
VECHII POLITICIENI NU SE MAI POT ADAPTA UNEI CULTURI POLITICE EUROPENE   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Romania umila si umilita    2008-05-20
  Lumea se clatina. Ne facem ca nu ne pasa    2008-05-16
  Cui apartine pamantul Romaniei?    2008-04-08
  Amenintarea globala a razboaielor civile locale    2008-03-25
  NATO in Afganistan: incapacitate sau blestem?    2008-03-04
 Top afisari / comentarii 
 "Profetul petrolului" prezice 200 de dolari pe baril (3144 afisari)
 Comandant de Bac' (2292 afisari)
 De ce trebuia sa intervina Traian Basescu? (1747 afisari)
 Sclava in Italia (1519 afisari)
 Oprescu pierde puncte (1516 afisari)
 Sex oral si EMO in reviste distribuite gratuit in licee (5692 afisari)
 Ingenios! Un timisorean obtine 450.000 de euro, anual, din afaceri cu vipere (3706 afisari)
 Demonul din telefonul mobil (3566 afisari)
 Cutremurele din China pot declansa seisme la celalalt capat al lumii (2421 afisari)
 David Beckham, sedus de majorete sub ochii nevestei (2329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.11939 sec.