Ultimul examen privind accesul la profesia de expert contabil si contabil autorizat a fost fraudat grosolan de insasi conducerea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
Desi procentul initial de promovabilitate nu s-a ridicat decat la 15%, notele au fost majorate ilegal cu cate un punct, pentru a se ajunge la aproape 36% admisi. Asta intrucat cu cat exista mai multi contabili in sistem, cu atat creste averea CECCAR, de unde si grija conducerii de a avea mai multi cotizanti. In acest mod, de-a lungul timpului, corpul contabililor a reusit sa-si construiasca in cativa ani sedii moderne, utilate corespunzator, sa-si cumpere limuzine luxoase, sa deconteze nenumarate deplasari in strainatate sau sa-si asigure venituri fabuloase.
La ultimul examen pentru accederea in profesia de contabil, din 8 - 9 septembrie anul trecut, s-au inscris, potrivit presedintelui CECCAR, prof. dr. ec. Marin Toma, 7032 de candidati, in cele 24 de centre din tara si municipiul Bucuresti. Taxa de participare s-a situat in jurul sumei de 550 RON, ceea ce inseamna ca institutia a incasat dintr-un foc peste un milion de euro. La care se adauga alte sume consistente, pe care candidatii le-au cheltuit pe cursuri de pregatire organizate tot de filialele CECCAR. Pana la ultimul examen din 2007, care cuprinde sapte materii (teste grila si judecata profesionala), lucrarile erau corectate de un singur profesor.
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Cum procentul de promovabilitate se apropia de 100%, aceasta metoda a ridicat multe suspiciuni privind corectitudinea corectarii lucrarilor. Asta pentru ca un examinator nu avea cum sa detina cunostinte in toate domeniile contabile, ca sa aprecieze cum se cuvine pregatirea candidatului. Deci, putem spune, fara teama de a gresi, ca pana anul trecut examenele au fost luate de viitorii contabili intr-un mod cel putin discutabil. Drept pentru care, prin Ordonanta de Urgenta nr. 17/2007, Guvernul a hotarat sa existe cate un examinator la fiecare materie, majoritatea profesorilor specializati provenind de la facultati cu profil economic. Ceea ce a zdruncinat sistemul Corpului contabil din temelii. Pentru a promova examenul, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 6 la fiecare materie si media generala 7. Cum multi aspiranti abia absolvisera facultatile, fiind obisnuiti doar cu teste grila, iar profesorii de facultate au fost exigenti in punctarea lucrarilor, procentul initial de promovabilitate s-a ridicat, in mod tragic, la doar 15%. Ceea ce a starnit nemultumirea candidatilor, ce s-au trezit cu banii dati degeaba, dar si ingrijorarea conducerii CECCAR, din cauza diminuarii numarului de cotizatii pe care se asteptau sa le atraga de la noii contabili.
Adnotarile presedintelui
Presedintele CECCAR, Marin Toma, sustine ca, in toamna trecuta, s-au inscris 7032 de persoane, desi din datele noastre reiesea ca doar 5993 au sustinut examenul. Poate ca 1039 de candidati au renuntat in ultimul moment sa se mai prezinte si sa trecem mai departe. Acelasi presedinte a negat ca, initial, procentul de promovabilitate nu s-ar fi ridicat peste 20%. De asemenea, Toma considera ca este o absurditate sa credem ca aspirantilor la profesia de contabil li s-ar fi acordat un punct in plus, pentru a se majora respectivul procent, procedurile tehnice si organizatorice facand imposibila o asemenea situatie.
Totusi, in documentul pe care il prezentam alaturat, pe care l-am obtinut direct din contabilitatea CECCAR, se poate observa cu totul altceva. Cu mana lui si sub proprie semnatura, Marin Toma a mentionat urmatoarele cifre: promovati initial - 15%; cu adaos 1 p - 31,57%; dupa contestatii (in numar de 2484 din care au fost acceptate 260 - n.r.) - 36%. Acelasi presedinte a mai mentionat pe notita respectiva, in incercarea de a majora procentul de promovabilitate pana la 43,2%, "Fiecare memoriu sa fie analizat in functie de situatia concreta". Era vorba despre memorii depuse ulterior contestatiilor, in urma carora se mai puteau obtine 0,5 puncte la anumite materii.
Ministrul Vosganian stie, dar tace
Din informatiile noastre, persoana care s-a ocupat nemijlocit de majorarea frauduloasa a notelor obtinute pentru accederea in profesia de contabil a fost chiar secretara Comisiei Centrale pentru examen, Daniela Vulcan.
Lasand la o parte faptul ca aspirantii care au obtinut din prima nota 10 au fost dezavantajati - fiindca nu li s-ar fi putut acorda nota 11, prin majorarea frauduloasa cu un punct -, sa ne oprim asupra falsificarii in sine a acestui examen, de catre conducerea CECCAR. Fiindca aici ne referim la corectitudinea unor experti, care colaboreaza inclusiv cu Justitia romana si contribuie esential, in unele cazuri, la condamnarea oamenilor la ani grei de puscarie. In conditiile in care aceasta institutie este singurul organ neguvernamental din Romania, abilitat prin Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, de a organiza examenul de acces la profesia de contabil. Din data de 3 martie anul curent, ministrul Finantelor Varujan Vosganian (foto) a fost informat, printr-un memoriu de noua pagini, in legatura cu fraudarea examenului in discutie. Pana la ora actuala, nu avem vreun indiciu ca ar fi dispus vreo masura pentru clarificarea situatiei.
Indemnizatii necuvenite
Pe de alta parte, cu ocazia ultimului concurs, anumite persoane din conducerea CECCAR au reusit sa isi rotunjeasca veniturile in mod ilegal.
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 562/2000 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil si contabil autorizat, art. 26 stipuleaza: "Subiectele pentru examenul de admitere se stabilesc pentru fiecare sesiune de o Comisie centrala (...) Persoanele care fac parte din Comisia centrala de stabilire a subiectelor de concurs nu vor face parte din comisia de examinare". Cu toate acestea, presedintele Marin Toma (foto), expertul contabil Daniela Vulcan si consilierul de conturi Domnica Baghina si-au permis sa incalce legea, facand parte din ambele comisii si incasand in acest mod, in mod necuvenit, doua indemnizatii. Alarmant este faptul ca Domnica Baghina a reprezentat, la examenul pentru accederea in profesia de contabil, chiar Curtea de Conturi a Romaniei, o alta institutie asupra careia n-ar trebui sa planeze nici un fel de suspiciuni de coruptie.