Ziua Logo
  Nr. 4239 de vineri, 23 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
A FOST ODATA...
Ioan Petru Culianu, savantul ucis de un necunoscut
-- EXCLUSIV ZIUA ONLINE
Un pocnet scurt s-a auzit in toaleta barbatilor din cladirea Divinity School a Universitatii din Chicago, in jurul orei 1:30, la 21 mai 1991, Ziua Sfintilor Constantin si Elena pentru crestini. Ioan Petru Culianu, profesor de istoria religiilor la aceasta prestigioasa facultate, la care il precedase ilustru Mircea Eliade, a fost impuscat in cap cu o arma de calibru mic, un Beretta 25, din cabina de toaleta alaturata. Un singur glont a fost de ajuns.
Ipoteze neclarificate
"Este o executie tipica KGB-ului, o impuscatura in ceafa", comenta mai tarziu Ion Pacepa, fost oficial din fosta Securitate a Romaniei, tara de origine a savantului ucis. Anthony Yu, prieten al acetuia, profesor la aceeasi universitate, ii spunea jurnalistului american Ted Anton care a investigat cazul vreme de mai multi ani�: "E semnificativ din punct de vedere ritual. Este un loc care implica umilire simbolica si fizica, murdarire, impuritate; este cel mai profan loc in care sa-ti sfarsesti viata. De fapt, m-am intrebat adesea daca nu era un omor religios". Multe zile dupa crima, studentii au lasat flori si mesaje in fata biroului pe care profesorul lor il avea in facultate.
Pana in 2008, nimeni nu a fost acuzat de crima, din lipsa de probe, caci pistele au fost abandonate una dupa alta. Iar FBI-ul a sustinut ca institutii romanesti precum SRI-ul au refuzat sa colaboraze.
Desi acest misterios episod biografic nu face obiectul prezentului articol, amintesc principalele ipoteze, despre moartea lui Ioan Petru Culianu�: 1. crima pasionala (Securitatea i-a inventat o orientare homosexuala); 2. dorinta lui Hillary Wiesner, logodnica profesorului, de a incasa o polita de asigurare de $150,000�; 3. asasinat politic ordonat si comis de o miscare neolegionara, de serviciile secrete din Romania sau de o combinatie intre cele doua (ipoteza sustinuta in cartea profesorului american Ted Anton, "Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu�", precum si in alte studii). Cat despre ce a urmat in Romania si in presa romaneasca dupa crima, ele sunt prea complicate si nu fac obiectul unui astfel de portret.
Savantul temut
In Romania, opera savantului care parasise tara la inceputul anilor '70 a fost descoperita dupa Revolutie, cand era deja consacrata in mediul universitar occidental, caci studiile de istoria religiilor semnate de Ioan Petru Couliano/ Culianu, scrise direct in franceza, italiana si engleza, se bucurau deja de popularitate, iar autorul lor, de statutul paradoxal de om de stiinta si clarvazator, cunoscator al mai multor tehnici de divinatie, care le spunea studentilor ca "totul e in minte". Cat despre textele literare semnate de acesta, au fost si ele publicate, nu s-au bucurat de aprecierea criticilor literari, ci doar de cea a doritorilor de literatura fantastica si a iubitorilor de stil borgesian.
In ultimele zile, profesorul de la Chicago corecta spalturile ultimului sau studiu, "Arborele gnozei�: mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu la nihilismul modern�", volum mult apreciat in posteritate. De putina vreme renuntase la rubrica "Scoptophilia�" din revista "Lumea libera�romaneasca" de la New York (adunate postum in volumul "Pacatul impotriva spiritului>>), in care criticase noul regim de la Bucuresti si exprimase sentimente catalogate ca antiromanesti. Primea din ce in ce mai multe bilete si telefoane de amenintare si era urmarit in Chicago, dupa cum le-a marturisit mai multor prieteni. Surorii sale ii spusese la telefon ca il amenintase "Vaca Romaneasca" (adica "Vatra Romaneasca�", revista noii extreme drepte, si gruparea "Fiii lui Avram Iancu", o reminiscenta a Garzii de Fier). El ii zicea, zeflemitor, "de lemn�", comparand miscarea cu Ku Klux Klan-ul. Unul dintre motivele pentru care era temut si detestat era statutul sau de executor testamentar al lucrarilor nepublicate ale lui Mircea Eliade, drept pentru care dispunea de soarta textelor de angajament ideologic din tineretea maestrului.
In lupta cu timpul
Savantul avea planuri de viitor marete: sa scrie o "Enciclopedie a Magiei�", in trei volume, pentru Oxford University Press, o parte a ultimului volum din "Istoria ideilor religioase�", opera lui Mircea Eliade, un studiu despre arta memoriei, conectata la inteligenta artificiala, precum si o carte despre utilizarea eronata a simbolurilor mistice in politica, ce l-ar fi avut pe Vladimir Tismaneanu drept co-autor. Ioan Petru Culianu era intotdeauna presat de timp si se temea ca iroseste prea mult timp, spunandu-le celorlalti ca va muri tanar.
Matei Calinescu, care i-a fost profesor la Universitatea din Bucuresti, isi aminteste�: "El era - sau doar parea�? - ceea ca as numi un sceptic credul. Ca savant, indoiala ii stimula dorinta de cercetare, il ghida in labirintul tot mai vast al propriei eruditii. Ca vizionar, in anumite momente de deschidere fata de prieteni sau de studentii apropiati, abandona indoiala ca din senin, aratandu-si fata ascunsa de om in fond superstitios. (Superstitia la intelectualii creatori e un semn de prospetime si de vitalitate). Oricum, mi se parea bizar si amuzant sa aflu ca practica, de pilda, divinatia si ca-si ghicea viitorul in cartile de tarot."
In labirintul stiintei si al fictiunii
Excursul lui Ioan Petru Culianu in labirintul stiintei este astazi cuprins in volume de notorietate pe piata internationala a ideilor. Nici un specialist n-a contestat contributia savantului din Romania, dar cetatean american, la dezvoltarea gandirii hermetice, la deschiderea portilor spre experiente din alte lumi, de dincolo de moarte sau din a patra dimensiune. Reamintesc principalele titluri in romaneste�: "Eros si magie in Renastere�", "Religie si putere�"(scris impreuna cu Gianpaolo Romanato si Marco G. Lombardo), "Gnozele dualiste ale Occidentului. Istorie si mit�",�"Calatorii in lumea de dincolo",�"Gnosticism si gandire moderna�: Hans Jonas�>>, "Experiente ale extazului�", "Arborele gnozei�"etc. As reaminti, de asemenea, ca discipolul lui Mircea Eliade, cu care a intretinut o relatie nuantata, nu lipsita de tensiuni, era posesor a trei titluri de doctorat�: primul, notat cu "summa cum laudae�"�, obtinut la Universitatea Catolica "Sacro Cuore�"din Milano, sub conducerea bine cunoscutului Ugo Bianchi, al carui asistent a fost in tinerete, al doilea, sustinut la Sorbona, notat "foarte bine�"(cu teza "Experiente ale extazului si ascensiunii in cultura elenistica si Islam�>>), condus de Michel Meslin, iar al treilea, un doctorat de stat de la Sorbona, cel mai valoros din lume, sub conducerea aceluiasi profesor, cu o teza despre dualismele occidentale.
Cat despre textele de fictiune, pe care incepe sa le scrie din 1983, ele respira aerul borgesiano-eliadesc al labirinturilor si al lumilor paralele. Ca si omul de stiinta, scriitorul nu rezista ispitei de a citi viitorul. Iar viitorul Romaniei, tara pe care o parasise in secret, fara macar a-si anunta familia de la Iasi, in 1971, il prezisese in 1986, intr-o povestire SF pe care putini au luat-o in seama�: "Interventia zorabilor in Jormania�", o farsa ce anticipeaza nu doar evenimentele din decembrie, ci si desfasurarea si efectele lor. Povestirile sale fantastice au fost editate in Romania in volumele "Jocul de smarald" si "Pergamentul diafan�".
Din Est in Occidentul secularizat
Pana sa devina un nume incontestabil in lumea academica, sa publice in toate limbile de circulatie internationala si sa conferentieze in cele mai prestigioase laboratoare de idei, consacrarea desfasurata pe traseul Milano - Chicago - Groningen - Chicago, tanarul Culianu, provenit dintr-o cunoscuta familie de intelectuali ieseni, a avut o biografie tumultuoasa, neocolite de frustrari si interdictii ideologice: desi sef de promotie, Ioan Petru a fost repartizat ca profesor intr-o scoala generala dintr-un sat indepartat din Romania, iar in 1971, cand a obtinut o bursa de studiu la Sienna, din partea Ministerului de Externe, i s-a refuzat viza si nu a putut pleca. In timpul studentiei, a fost urmarit de securistul Ureche (�!), a carui oferta de colaborare a refuzat-o. A scapat cu ajutorul profesorului Cicerone Poghirc, director general in Ministerul Educatiei, care il admira.
Dupa 1972, cand a reusit sa plece cu o bursa la Perugia, a descoperit Occidentul, altfel decat cum il aflase in carti, adica secularizat si invadat de nihilism, cum cugeta in "Religie si putere". Pe acest drum, pe care si l-a dorit mai mult ca orice, au existat dorinta de a se calugari intr-o manastire din Appia, lunile petrecute in lagarul de refugiati din La Latina, dupa ce i se terminase bursa, o incercare de sinucidere si, dintr-o data, succesul in concursul dat de acest strain necunoscut si neexperimentat pentru postul de asistent al marelui Ugo Bianchi, profesorul de istoria religiilor de la "Sacro Cuore" din Milano. A fost inceputul unui drum stralucitor prin labirint, curmat intr-o zi simbolica, in mod simbolic.
"Cel mai bun" dintre contemporani
"Mircea Eliade mi-a spus ca in zece ani am sa fiu cel mai bun istoric al religiilor dintre contemporani, si nu glumea, ii cunostea pe toti". Astfel ii scria Ioan Petru Culianu, la 14 octombrie 1986, logodnicei sale, Hillary Wiesner (citatul este preluat din cartea mai sus amintita a lui Ted Anton), la cateva luni de la moartea maestrului pe care il cunoscuse mai intai din carti, si mai apoi in carne si oase, si pe care nu-l admirase neconditionat.
Si inchei citand, din prefata lui Andrei Oisteanu la acelasi volum, un fragment dintr-o scrisoare trimisa de Ioan Petru Culianu, aflat la Roma, prietenului Serban Anghelescu la Bucuresti. Se intampla in 1973, cand expeditorul avea 23 de ani�: "Te comanduiesc sa faceti un symposion postum in cinstea mea postuma. (...) Voi fi foarte, foarte bucuros sa stiu ca mai exist undeva si sa aflu de la tine daca absenta nu creeaza monumente si restituie statui acolo unde prezenta este vazuta ca istorie si temporalitate. Sau, cumva, absenta distruge memoria�?�"
Dana IONESCU 
 Afisari: 3497  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Completare .. .    de Kermit
rush hour 1 si 2 pac   de BeDeii vechi si NOI
Articolul trebuia inserat la rubrica " POLITICA"   de Socrate
Bereta de 25 care va sa zica?!   de Ghita Bizonu'
Centenarul Mircea Eliade   de Camelian Propinatiu
Ion ILiescu poate ne-ar spune ceva despre aceasta actiune pe care a semnat-o - ca ordin!   de ionion
Eu tot n-am priceput in ce era "savant"   de Ratacitul
Ucis de un necunoscut-securist, si copii stiu acest adevar!!!!!!!!   de Hu Ciu Tzi
Pe acest forum avem unul care ar trebui sa amuteasca de rusine....   de Adrian v.D.
Dano!   de Caius-Roland
A r h i v a
  Ce a fost si ce a ajuns Foisorul de Foc    
  Imaginea artistica, aceasta enigma...    
  Apa si foc    
 Top afisari / comentarii 
 Program impotriva cancerului de col (4656 afisari)
 Misteriosul domn Oprescu (4121 afisari)
 Ioan Petru Culianu, savantul ucis de un necunoscut (3497 afisari)
 BAC-ul la tribunal (2746 afisari)
 Val de sinucideri printre adolescenti (2262 afisari)
 Nu s-au spalat timp de 16 ani (3853 afisari)
 Prietenele si sotiile sexy ale fotbalistilor (2880 afisari)
 Armata SUA da liber la sex in Afganistan (2877 afisari)
 Harrison Ford cu pantalonii rupti in fund (2179 afisari)
 Londra si New York-ul comunica printr-un "telescop" gigantic (1396 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01561 sec.