Ziua Logo
  Nr. 4239 de vineri, 23 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Profitorii aromanilor
-- O parte a comunitatii aromane din Romania organizeaza cu mare fast, la Bucuresti, "Ziua Nationala a Armanilor", pe fondul intensificarii presiunilor interne si regionale pentru recunoasterea ramurii balcanice a poporului roman drept etnie separata de poporul roman.
Printre promotorii noii doctrine se remarca si o oarecare "Comunitate Armana din Romania" (CARO), care sustine ca "isi reafirma dorinta ca armanii sa fie inregistrati de jure drept minoritate nationala si ca limba armana sa devina limba de comunicare". Pretentiile CARO sunt condamnate de Academia Romana, care a precizat intr-o luare de pozitie: "Aromanii sunt o parte integranta a poporului roman, iar limba lor este romana, caracterizare data de oamenii de stiinta romani si straini, din Evul Mediu si pana astazi. Acestea sunt date istorice imposibil de schimbat, caci limba, argumentul de baza, pune in evidenta acest lucru. Unitatea limbii romane vorbite la nordul si la sudul Dunarii este atat de concludenta, incat se poate spune nu numai ca aromana (ca si meglenoromana si istroromana) si dacoromana sunt asemanatoare, ci ca sunt chiar identice in trasaturile lor fundamentale, constituite de-a lungul secolelor (cu unele exceptii in vocabular, cel mai sensibil la schimbari, in contactele cu alte limbi)".
La randul sau, marele istoric Nicolae Iorga scria ca "macedo-romanii sau aromanii nu sunt o unitate nationala neglijabila in Peninsula Balcanica, din contra, ei constituiesc o populatie foarte numeroasa in Epir, Macedonia si in alte regiuni din partea medie si meridionala a Peninsulei Balcanice(..)unde se afla nucleuri foarte importante de romani".
Pretentiile crearii unei minoritati armane transforma discursul mitologic in unealta politica. O Recomandare, neobligatorie - 1333/1997, a APCE privind "limba si civilizatia Armanilor", e prezentata tehnic ca o forma de recunoastere a "natiunii armane", ceea ce nu reflecta realitatea. "Vrem ca limba noastra sa se predea in scolile unde sunt elevi aromani, iar acest lucru se poate rezolva cu un simplu ordin de ministru al Educatiei", declara Costica Canacheu, deputat PD-L si unul dintre promovatorii crearii falsei minoritati aromane. Discursul lui Canacheu da insa apa la moara "comunitatii moldovenesti" instrumetate de organele de informatii rusesti de peste Prut si este insa chiar impotriva dispozitiilor presedintelui Traian Basescu privind apararea identitatii romanesti in spatiul carpato-dunareano-pontic.
Mihai ISAC, Victor RONCEA 
 Afisari: 1727  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
biata limba romana,dispretuita si stilcita in fel si chip,   de silviana
io sunt pentru   de George-Felix
Profitorii cu dileme   de Ion Caramache
Eu propun   de aussie
Daniel   de bogdanmate
E trist   de Johny Richards
A r h i v a
  BAC-ul la tribunal    20 comentarii
  Vaca imobiliara    1 comentariu
  Val de sinucideri printre adolescenti    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Program impotriva cancerului de col (4656 afisari)
 Misteriosul domn Oprescu (4121 afisari)
 Ioan Petru Culianu, savantul ucis de un necunoscut (3497 afisari)
 BAC-ul la tribunal (2746 afisari)
 Val de sinucideri printre adolescenti (2262 afisari)
 Nu s-au spalat timp de 16 ani (3853 afisari)
 Prietenele si sotiile sexy ale fotbalistilor (2880 afisari)
 Armata SUA da liber la sex in Afganistan (2877 afisari)
 Harrison Ford cu pantalonii rupti in fund (2179 afisari)
 Londra si New York-ul comunica printr-un "telescop" gigantic (1396 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00876 sec.