Ziua Logo
  Nr. 4239 de vineri, 23 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vaca imobiliara
-- Terenurile de la "Imbunatatiri Funciare" sunt in vizorul speculantilor imobiliari * Carnea de tun o reprezinta angajatii, care au fost scosi in strada ca sa tina partea unor viitori asociati
Modul de privatizare a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) s-a transat in strada, dupa doua zile de pichetare sindicalistii obtinand vanzarea societatii prin negociere directa. Afacerea are un puternic iz imobiliar, patrimoniul SNIF fiind evaluat, anul trecut, la peste 100 de milioane de euro, iar scandalurile din trecut din jurul SNIF duc la influenti oameni politici. Sindicalistii de la SNIF pot fi considerati adevarate paravane pentru interesele altora.
SNIF, cu un personal, la ora actuala, de aproximativ 1200 de angajati, se ocupa de lucrari de irigatii si impotriva inundatiilor, in principal. SNIF este societate de stat, coordonata de Agentia Domeniilor Statului (ADS), care tine de Ministerul Agriculturii.
Desi Romania are nevoie in mod deosebit de irigatii sau interventii in caz de inundatii, SNIF nu a avut parte de succes. Ca foarte multe societati din tara, potentialul imobiliar este primordial in aceasta perioada. Numai la prima vedere, SNIF are o serie de terenuri de-a dreptul tentante: sediul central si terenul aferent din Bucuresti, de pe sos. Oltenitei, langa Oraselul Copiilor, 1,5 ha in Colentina, 1,5 ha la Buftea, 2,5 ha la margine de Bucuresti, in localitatea 1 Decembrie, plus un hectar la Magurele, doua terenuri in centrul Craiovei, langa bulevardul comercial, si unul de 1,5 ha langa soseaua de centura, doua terenuri, in total 3 ha, la Braila, 1,5 ha la Iasi si un hectar la Timisoara, in zona industriala. Socoteala este mai mult decat eliptica, pentru ca, de exemplu, in Timis, SNIF detine peste 50 ha, dar numai doua proprietati sunt inscrise in cartea funciara, dupa cum declara Angela Badescu, liderul de sindicat din Timisoara.
Fostul director SNIF, Luigi Berghes, sustinea, in vara anului trecut, cand a fost schimbat din functie, ca patrimoniul societatii era evaluat la 100 milioane de euro, datoriile la ora actuala fiind evaluate la putin peste 4 milioane de euro, dupa cum au anuntat oficialii Agentiei Domeniilor Statului.
SNIF fara noroc
SNIF a fost mereu o vaca de muls, pentru ca a primit comezi de la stat. Modul pagubos in care a fost condusa a dus la datorii insemnate. Anul trecut, ANAF a decis blocarea conturilor SNIF, astfel ca societatea era in pragul de a fi executata silit pentru o datorie de 150.000 de euro, pentru ca nu-si putea folosi conturile. Dupa mai multe dezbateri si o greva a foamei din partea salariatilor, conturile au fost deblocate, conducerea schimbata, iar societatea s-a ales cu un program de restructurare in vederea privatizarii.
Cum termenul de finalizare a privatizarii se apropie, ADS, care reprezinta interesele statului in CA de la SNIF, a decis ca societatea sa se privatizeze pe piata de capital, o modalitate extrem de transparenta.
Curios este faptul ca sindicatele s-au mobilizat sa conteste aceasta procedura si au sustinut, in stada, in fata Ministerului Agriculturii, ca SNIF sa se vanda prin negociere directa. De-a lungul timpului, aceasta metoda a fost puternic contestata, pentru ca a permis cele mai mari nereguli de privatizare. Ardoarea cu care sindicatele au sustinut aceasta metoda naste semne de intrebare.
Cu atat mai nefireasca este si atitudinea Ministerului Agriculturii care a raspuns extrem de repede la solicitarea sindicatelor si a cerut o noua analiza a metodei de privatizare, care, in cele din urma, deschide posibilitatea de a se inregistra mari nereguli in procesul de privatizare. De remarcat, sindicalistii si-au terminat cele doua zile de pichetare miercuri, ca o zi mai tarziu ADS sa decida deja in favoarea acestora, o eficienta nemaiintalnita pana acum in domeniu.
Acoperirea legala
Agentia Domeniilor Statului (ADS) a decis, in Consiliul de Administratie de ieri, schimbarea metodei de privatizare, prin negociere directa, a declarat Marian Ioan, membru in conducerea ADS. El a precizat ca s-a hotarat schimbarea metodei de privatizare in urma scrisorii sindicalistilor de la "Imbunatatiri Funciare" adresate ADS si a adresei Ministerului Agriculturii. Sorin Chelmu, secretarul general al Ministerului Agriculturii, a precizat ca adresa ministeriala atragea atentie ADS sa adopte metoda de privatizare cea mai buna pentru a se pastra obiectul de activitate si personalul SNIF.
Ioan a incercat sa dea o explicatie cu privire la noua decizie referitoare la privatizarea SNIF, cu riscul de a scoate la iveala rationamente proaste din partea membrilor CA ai ADS. "Privatizarea pe bursa de capital, asa cum fusese hotarat anterior, facea imposibila impunerea unor investitii, in conditiile in care echipamentele actuale sunt vechi. In plus, SNIF are datorii si nu se stie daca Bursa ar fi acceptat listarea unei astfel de companii", a adaugat Ioan. El a precizat ca, la ora actuala, SNIF are datorii de aproximativ 150 miliarde de lei vechi (n.r. - putin peste 4 milioane de euro), la care se adauga datoriile de la programul Romag'98, ceva peste 20 milioane de dolari (n.r. - program in valoare de 80 milioane de dolari, demarat in 1998, pe seama SNIF si cu garantie guvernamentala).
Marian Ioan a declarat ca ADS a primit mai multe scrisori de intentie pentru privatizarea SNIF, dar nu a vrut sa precizeze cine se arata interesat de aceasta societate de stat. "Privatizarea trebuie sa aiba loc insa pana in septembrie, deoarece atunci expira perioada de 12 luni pentru care a fost instituita administrarea speciala si supravegherea financiara a societatii si nu poate fi initiata procedura de insolventa", a completat Marian Ioan.
Poveste cu repetitie
Miza imobiliara a societatii a dus la lupte interne in PNL, anul trecut, cand vechiul director, Luigi Berghes, pus in functie de fostul ministru Flutur, mai nou la PDL, a fost schimbat, motivul oficial fiind cel legat de datoriile firmei, care au crescut odata cu venirea la putere a lui Berghes.
Acesta nu s-a lasat usor dus si dupa un scandal de pomina, cu jandarmi si presa, a parasit locul pregatit pentru privatizare. La acea vreme, Berghes l-a acuzat pe Decebal Traian Remes, ministrul de atunci al Agriculturii (n.r. - demisionat intre timp din cauza unui scandal de coruptie cu palinca si caltabosi), ca, de fapt, principalul motiv al demiterii sale este potentialul imobiliar al activelor SNIF.
Ca drept represalii, Luigi Berghes, si el membru PNL, i-a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare deschisa, postata ulterior si pe site-ul PNL, informeaza NewsIn. In aceasta scrisoare deschisa, Berghes il acuza pe presedintele PNL Prahova si vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, ca "i-a cerut spaga" pentru a vota un proiect de lege privind activitatea SNIF. Disputele intre cei doi au fost destul de vaste, fiind implicate si rudele lor pentru care s-au facut favoruri de cele doua parti.
Mai mult, Berghes l-a acuzat si pe senatorul PC Corneliu Pascu de interese personale in problema SNIF, cu atat mai mult cu cat, sustine Berghes, a fost supus presiunilor din partea celor doi (Semcu si Pascu) de a semna un contract cu Iridex Group, firma controlata de senatorul PC si care se ocupa si de lucrari in imbunatatiri funciare.
Potrivit "Academia Catavencu", spaga ceruta de Semcu a fost clar indicata, in Prahova - cantonul SNIF din Slanic Prahova si Sectia de productie a SNIF pe judet; in Covasna - cantonul SNIF din Moacsa; in Satu Mare - cantonul SNIF din Carei; in Buzau - sectia de productie a SNIF pe judet. Si senatorul PC Corneliu Pascu, presedintele Comisiei de agricultura din Senat, a cerut anumite avantaje extrem de punctuale, dupa cum sustine "Academia Catavencu": terenul SNIF de la Stefanesti (un hectar, in valoare de vreo 1,5 milioane de euro), teren SNIF de la Buftea (in valoare de aproximativ 2 milioane de euro); sediul SNIF de pe str. Oltenitei (sediul central, cotat intre 8 si 10 milioane de euro).
Potrivit lui Berghes, cei doi parlamentari ar fi urmarit falimetarea SNIF pentru a cumpara terenuri la preturi cat mai mici.
Sindicalistii se pregatesc pentru altii
Sindicalistii sunt interesati de cumpararea SNIF, a declarat Vasilica Blebea, liderul Uniunii Sindicatelor din Imbunatatiri Funciare (UNIF).
Pentru aceasta, sindicalistii au infiintat Asociatia Salariatilor din Imbunatatiri Funciare pentru privatizarea SNIF, in august 2007. "Imediat dupa infiintarea asociatiei, am depus o scrisoare de intentie la ADS pentru cumpararea SNIF", a spus Blebea. Ea a precizat sursele financiare ale salariatilor sunt destul de limitate, dar vor participa la privatizare cu o suma minima. Pentru a avea succes la negocieri, sindicalistii se gandesc sa se asocieze si cu alti investitori cu bani, dupa cum a declarat Blebea. Liderul de sindicat nu a vrut sa dea detalii despre potentialii asociati.
Pagina realizata de Luminita MOROIANU 
 Afisari: 644  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
vaca de muls   de cosor ion
A r h i v a
  BAC-ul la tribunal    20 comentarii
  Profitorii aromanilor    6 comentarii
  Val de sinucideri printre adolescenti    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Program impotriva cancerului de col (4656 afisari)
 Misteriosul domn Oprescu (4121 afisari)
 Ioan Petru Culianu, savantul ucis de un necunoscut (3497 afisari)
 BAC-ul la tribunal (2746 afisari)
 Val de sinucideri printre adolescenti (2262 afisari)
 Nu s-au spalat timp de 16 ani (3853 afisari)
 Prietenele si sotiile sexy ale fotbalistilor (2880 afisari)
 Armata SUA da liber la sex in Afganistan (2877 afisari)
 Harrison Ford cu pantalonii rupti in fund (2179 afisari)
 Londra si New York-ul comunica printr-un "telescop" gigantic (1396 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01512 sec.