Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Blocurile fantoma
-- Loteria Romana a varsat in conturile Ministerului condus de Laszlo Borbely aproape 40 de milioane de euro pentru constructia de locuinte destinate tinerilor si sali de sport * Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor refuza sa spuna ce-a facut cu acesti bani
Mai mult de jumatate din profitul Companiei Nationale Loteria Romana este folosit, conform legii, pentru finantarea constructiei locuintelor pentru tineri si a salilor de sport. Cu toate acestea, aproape 40 de milioane de euro, bani proveniti din profitul net al Loteriei Romane, sunt de negasit in scriptele Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). De o luna de zile, ZIUA a incercat fara succes sa afle cate locuinte pentru tineret si cate sali de sport au fost facute din banii proveniti de la Loteria Romana. Unde sunt fizic aceste cladiri? Cifrele primite de la Loteria Romana si de la ministerul condus de Laszlo Borbely maresc si mai mult confuzia si banuiala ca banii nu au fost cheltuiti punctual pentru casele tinerilor si pentru salile de sport.
Grav este si faptul ca la ora actuala nimeni nu urmareste cum sunt cheltuiti banii proveniti de la Loteria Romana. Pana acum, nu exista nici un raport oficial din partea Curtii de Conturi, din partea Ministerului Finantelor, sub autoritatea caruia isi desfasoara activitatea Loteria Romana, despre banii proveniti din cota de minimum 60% din profitul net al Loteriei Romane. In practica europeana, cheltuirea banilor ce isi au sursa in profitul Loteriilor Nationale se face printr-un raport anual adresat Parlamentelor Nationale. In Romania, nici o autoritate n-are habar sa spuna unde sunt Casele Loto, cat au costat ele efectiv si ce firme le-au construit.
O criza perpetua
Criza locuintelor pentru tineri e un subiect electoral care tine capul de afis de mai bine de zece ani. Guvernantii s-au laudat ca se lupta sa gaseasca solutii, dar, in mod concret, nu au facut mare lucru. Una dintre sursele de venit pentru ridicarea de case pentru tineri este Compania Nationala Loteria Romana. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 20/2005 si aprobata prin lege, incepand cu exercitiul financiar al anului 2004, profitul contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit la Compania Nationala "Loteria Romana" - S.A se repartizeaza, minimum 60%, pentru finantarea constructiei de locuinte pentru tineret si sali de sport si constructiilor: Arena Sportiva Polivalenta si Sala Nationala Sportiva Polivalenta.
Loteria Romana a virat o parte insemnata a profitului ei net in conturile Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, cu scopul precis de a fi finantate constructia de locuinte pentru tineret, a unor sali de sport, precum si a celor doua obiective Polivalente. Astfel, din profitul anului 2005 al Loteriei Romane, platit in 2006, s-a alocat Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor suma de 50.463.706 lei, iar din profitul anului 2006, platit in 2007, s-a alocat suma de 63.130.584 lei. In total 113.594.290 lei, adica aproape 40 milioane euro. Ce s-a facut insa cu aceste sume, nu se stie cu exactitate. Cert este ca milioane de euro nu au fost cheltuite in intregime si au fost consumate in mod netransparent.
Loteria se spala pe maini
La randul ei, Loteria Romana ne-a informat ca nu stie cate locuinte pentru tineri si cate sali de sport s-au construit din banii virati la MDLPL. "Precizam faptul ca, in conformitate cu legislatia la care am facut referire mai sus (OUG nr.20/2005 - n.n), C.N. "Loteria Romana" S.A. are doar obligatia de a vira aceste sume respectivelor ministere, nu si atributii de control cu privire la modul in care sunt gestionate aceste sume", ne-au transmis oficialii companiei.
Milioane lipsa
In anul 2005 s-au repartizat ANL-ului 2.747.000 lei pentru locuinte pentru tineri.
Fondurile repartizate Companiei Nationale de Investitii pentru realizarea de sali de sport din banii Loteriei Romane au fost de 91.388.000 lei. Din fondurile dedicate constructiilor de case pentru tineri, in anul 2005, s-au consumat 2635 mii lei. Sumele repartizate din profitul Companiei Nationale "Loteria Romana" neutilizate in intervalul unui an financiar s-au raportat in anul urmator, cu aceeasi destinatie. Informatiile MDLPL despre fondurile pentru casele tinerilor se opresc doar la anul 2005, desi Loteria Romana a virat, in 2007, suma de 63.130.584 lei. Dupa 2006, afirma cei de la Biroul de Presa al MDLP, "nu s-au mai alocat fonduri pentru finantarea constructiilor."
Mister total
Am incercat sa aflam de la MDLPL cate locuinte pentru tineri au fost construite din suma de 2.747 mii lei, unde se afla ele fizic si cine le-a construit. Fara succes, insa. Un mister absolut ca, de altfel, si in cazul informatiilor legate de constructia salilor de sport. Singurele date oficiale de la MDLPL sunt urmatoarele: Compania Nationala de Investitii a primit de la Loteria Romana urmatoarele sume pentru a realiza sali de sport: 91.388 mii lei in 2005, 121.897 mii lei in 2006, 113.238 mii lei in 2007 si 111.682 mii lei in 2008.
Banii primiti anual de la Loteria Nationala nu au fost cheltuiti, astfel ca resturile anuale au fost repartizate dupa cum urmeaza: 71.433 mii lei in 2005, 50.107 mii lei in 2006 si 31.682 mii lei in 2007.
Aceste cifre arata fara tagada ca, desi a avut bani de la Loteria Romana, Compania Nationala de Investitii si ministerul condus de Laszlo Borbely au fost prosti gestionari ai banilor publici.
Nici in cazul salilor de sport nu am putut afla cate au fost construite, in ce localitati, cat au costat fiecare in parte si cine le-a construit.
Strategie de comunicare
MDLPL incearca sa se apere de acuzele de lipsa de transparenta in cheltuirea banilor de la Loteria Romana folosind o stratagema de comunicare. "Facem precizarea ca finantarea locuintelor pentru tineri si a salilor de sport se face din fonduri de la bugetul de stat si din credite externe, fondurile alocate de la Compania Nationala "Loteria Romana" fiind in completarea acestora.
In aceste conditii nu au fost obiective de investitii finantate integral din sumele provenite de la Compania Nationala "Loteria Romana", afirma Biroul de presa al MDLPL. Chiar si in acest caz, ministerul ar fi putut sa ne fi transmis informatii despre locuintele finantate din banii Loteriei Romane si din banii de la bugetul de stat. Nu am aflat cine a construit case pentru tineri si sali de sport din cofinantarea de la Loteria Romana. Ni s-a servit doar o precizare vaga: "Atat licitatiile publice pentru achizitia lucrarilor la constructiile de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, cat si cele pentru realizarea salilor de sport se organizeaza pe obiective de investitii, si nu pe surse de finantare, un obiectiv putand fi finantat din mai multe surse".
Pagina realizata de Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 822  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Loteria Romana.   de alwis46
Loteriile peste tot in lume apartin statului !   de Aladin
A r h i v a
  Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra    12 comentarii
  Feriti-va de phishing!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01244 sec.