Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Licheaua
-- S-a ajuns, printre intelectuali si jurnalisti, la o moda anti-Liiceanu. Da bine, mai nou, sa fii contra Liiceanu. Cred ca s-a ajuns la asa ceva si din vina celui contrat. Gabriel Liiceanu a reusit cateva efecte de supraexpunere mediatica, a comis, adica, mai multe iesiri "pe sticla" decat ar fi fost cazul, in sensul ca in unele din ele mesajul sau n-a mai ajuns la public, ori a ajuns intr-un fel care a plictisit chiar si pe unii din fanii sai.
Ar mai fi ceva de spus despre aceasta moda intelectuala de ultima ora: se pare ca, in materie de predica moralizatoare, publicul nostru s-a obisnuit sa astepte sentinte mai ales de la "preotii" procurori. N-am ajuns inca la intelegerea faptului ca, in Justitie, avem o alta ierarhie a competentelor: cele de nota 9-10 au ajuns in avocatura, cele de nota 7-8 s-au facut judecatori, iar aproape repetentele si repetentii - procurori.
Gabriel Liiceanu a pierdut, si din pricina acestei confuzii de valori profesionale, statura de lider al discursului moralizator. Dar si pentru ca, iata, la 18 ani de la patetic-naivul sau "Apel catre lichele" se incapataneaza sa apere aceasta baricada a iluziilor justitiare.
GreSeala acestui apel (si a recentei sale rescrieri autocritice) nu este una etica, ci una semantica. Nu exista, in lumea reala lichea (la singular)! Exista doar lichele (la plural). Acest minotaur al raului social este defectiv de singular, in societate, chiar daca limba romana il permite in sens gramatical. Asa cum nu avem "fainuri" (la plural), ci doar "faina" (la singular), nu putem avea nici singularul "lichea". Nu putem spune licheaua Popescu si licheaua Ionescu au facut cutare si cutare, pentru ca lichelismul nu poate fi intrupat in felul acesta. Licheaua Popescu? Cum am hotarat asta? Dar daca omul acesta e capabil de unele sacrificii impresionante. In fapt, avem lichelism fara lichele, in viata. Doar in literatura poate sa apara o lichea individualizata.
Licheaua face raul altuia pentru binele propriu? Da. Dar domnul Liiceanu uita lectia lui Platon potrivit careia nimeni nu face raul de dragul raului, cu constiinta ca face chiar un rau?
Pe scurt, e normal sa avem lichelism fara lichele. Acest minotaur fara chip individualizabil a creat, la noi, labirintul legislatiei actuale. Ea, aceasta opera a legiuitorului nostru, este capodopera lichelelor. Crezi ca asa au si intentionat-o? Nu. Creierul colectiv al lichelismului n-are intentie. Il conduce propria sa fatalitate.
Problema lichelismului nu e sociala, ci educationala. Numai scoala ar putea lucra la imblanzirea acestui minotaur. Dar care scoala? Mai avem noi asa ceva?
In fine, ca la scoala, asa cum gramatical nu avem "un nisip", ci "niste nisip", semantic nu avem "o lichea", ci "niste lichele".
Prin urmare, ca la teatru, de asta data, vad viciul personajului de pe scena, dar nu ma identific cu el. Poate doar daca ar fi vorba de tragedia unei lichele.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 610  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Traducerea in limba romana a apelului catre lichele.   de Socrate
ca liiceanu e o lichele e clar   de nvt
Atentionare   de Tudor190
si pana la urma cum e domnule Buduca   de Radu Dragan
domnule BUDUCA,   de Radu Dragan
Se intampla ca ametim!   de Valentin Costin
A r h i v a
  Obsesia lui "Gavroche"    
  Lumea criticii scindata de Eastwood!    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.