Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Obsesia lui "Gavroche"
-- Initial reticenta la ideea de a aduna poemele proprii pe un audiobook, Denisa Comanescu (foto) a cedat in cele din urma - la insistentele Mihaelei Coman, directoarea Humanitas Multimedia - si, marti dupa-amiaza, intr-un club bucurestean, a fost lansata cartea audio "Obsesia biografiei", in lectura autoarei, si in prezenta lui Traian T. Cosovei, a lui Florin Iaru, a Corneliei Maria Savu, a lui Octavian Soviani, a Ioanei Craciunescu, a Lidiei Bodea si a lui Dan Mircea Cipariu.
"Ma mira fermitatea cu care incheie un contract si cu care pune la punct o lansare (Denisa Comanescu este directorul Humanitas Fiction - n.n.), dar are o fragilitate pe care noi le-am pierdut-o de la peste 20 de ani. Este un amestec de fragilitate si feminitate", afirma Mihaela Coman. Pe de alta parte, Traian T. Cosovei a impartasit asistentei cateva amintiri despre poeta in perioada studentiei. "Lipeam poezii pe pereti fara speranta de a le publica", a spus poetul, care a descris-o pe Denisa Comanescu ca pe "un Gavroche in fusta". "Denisa Comanescu a evoluat constant. Exista, in anii '80, o tendinta de a folosi biografia ca pe o arma poetica. Biografia insemna si marturisirea unei existente intr-un spatiu concentrationar. Denisa Comanescu si-a pastrat naturaletea si sentimentul. Acest audiobook este un mesaj pe care Denisa Comanescu il trimite spre viitor", adaugand ca CD-ul ar merita sa aiba un loc pe naveta care a fost trimisa in spatiu si in care au fost puse diferite obiecte definitorii pentru rasa umana.
"Obsesia biografiei" contine 73 de poeme, mai vechi, dar si cateva noi, in lectura autoarei. "Sper ca acest audiobook sa ma forteze sa gasesc acea tarie sa adun toate ciornele pentru a termina poemele pe care le-am inceput si sa ies din viata celorlalti, sa nu mai fiu colonizata de viata celorlati scriitori pe care ii iubesc, de altfel", a marturisit Comanescu. Cornelia Maria Savu a completat spunand ca "titlul audiobook-ului se potriveste evolutiei carierei poetei: Biografia este o obsesie cand fictiunea celorlalti iti intra in biografie". La finalul evenimentului, autoarea a citit trei poeme, printre care si "Versuri de asezat intr-un anume loc", realizat in urma unui schimb epistolar cu poetul Mircea Ivanescu. Poeta a mai facut urmatoarea marturisire: "Ai nevoie de un timp al tau in care sa poti taia conexiunile cu ceea ce ineamna cotidianul. Mi se intampla rar sa acced la acest timp al meu".
Printre cele mai recente aparitii in gama audiobook, editate de Humanitas Multimedia, figureaza cateva titluri care merita semnalate: "Discursul Marelui Inchizitor" (fragment din romanul "Fratii Karamazov" de Dostoievski) in lectura lui Gabriel Liiceanu; "Moartea lui Ivan Ilici" de Lev Tolstoi, lectura Victor Rebengiuc; Nichita Stanescu - "11 elegii", lectura Oana Pellea; Jeni Acterian - "Jurnalul unei fete greu de multumit", lectura Irina Petrescu. (L.D.)
 Afisari: 158  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Lumea criticii scindata de Eastwood!    
  Licheaua    6 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02526 sec.