Decizia instantei, transmisa redactiei din partea conducerii municipalitatii, anuleaza in parte Hotararea CGMB nr. 105/2006, si anume: "prevederile referitoare la retelele si echipamentele tehnice aferente de telecomunicatii (transmisii date si imagini, Internet, telefonie) din: art. 1 ("de transmisii date si imagini"), art. 4 ("inclusiv cele de telecomunicatii(...)"), art. 5 alin. 1 si art. 10 (cu referire la retele si echipamentele tehnice susmentionate)". Proiectul "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti" prevede ca municipalitatea sa construiasca tubulatura prin care operatorii de telecomunicatii trebuie sa isi coboare in subteran mataraia de pe stalpi.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a formulat o cerere de revizuire a acestei decizii, pentru care astepta termenul de judecare. Totodata, Executivul Primariei Capitalei va supune CGMB un nou proiect de hotarare care sa tina seama de decizia data de Curtea de Apel. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, situatia actuala a operatorilor de comunicatii din municipiul Bucuresti se prezinta in felul urmator: orice operator de servicii de comunicatii electronice poate sa instaleze retele subterane pe proprietate publica, in urma obtinerii autorizatiei de construire, conform HCGMB nr. 269/2000, HCGMB nr. 86/2006, HCGMB nr. 106/2006 si a reglementarilor in vigoare. "Din pacate, peste 90% din retelele de telecomunicatii sunt "pozate" aerian, fiind fixate pe stalpii de iluminat ai societatilor Luxten si Electrica, pe stalpii RATB, prin canalizatiile unor societati (RATB, RADET, Romtelecom, Metrorex etc.), pe fatada cladirilor, prin copaci, fara acordul proprietarilor. Operatorii de retele nu platesc nici o taxa de ocupare a domeniului public, platind doar o taxa proprietarului de suport. Din informatiile pe care le detinem si verificarile pe teren, proprietarii de retele de comunicatii electronice platesc doar 1% din costul real de utilizare a "suportului". De asemenea, s-au depistat retele de telecomunicatii subterane ilegale, fara autorizatie de construire", se mentioneaza in comunicatul Primariei Capitalei.
In concluzie, municipalitatea va respecta deciziile instantelor judecatoresti si va continua proiectul de realizare a retelei de fibra optica a orasului pentru a pune in limite legale activitatea operatorilor de cablu si pentru a elimina poluarea vizuala care creeaza disconfort si pericliteaza siguranta cetatenilor, se conchide in comunicat.