Ziua Logo
  Nr. 4238 de joi, 22 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bucurestiul impaienjenit de sarme
-- Asociatia de Comunicatii prin Cablu a atacat in contencios administrativ Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti prin care operatorii de telecomunicatii erau obligati sa coboare in subteran cablurile aeriene care le apartin.
Decizia instantei, transmisa redactiei din partea conducerii municipalitatii, anuleaza in parte Hotararea CGMB nr. 105/2006, si anume: "prevederile referitoare la retelele si echipamentele tehnice aferente de telecomunicatii (transmisii date si imagini, Internet, telefonie) din: art. 1 ("de transmisii date si imagini"), art. 4 ("inclusiv cele de telecomunicatii(...)"), art. 5 alin. 1 si art. 10 (cu referire la retele si echipamentele tehnice susmentionate)". Proiectul "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti" prevede ca municipalitatea sa construiasca tubulatura prin care operatorii de telecomunicatii trebuie sa isi coboare in subteran mataraia de pe stalpi.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a formulat o cerere de revizuire a acestei decizii, pentru care astepta termenul de judecare. Totodata, Executivul Primariei Capitalei va supune CGMB un nou proiect de hotarare care sa tina seama de decizia data de Curtea de Apel. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, situatia actuala a operatorilor de comunicatii din municipiul Bucuresti se prezinta in felul urmator: orice operator de servicii de comunicatii electronice poate sa instaleze retele subterane pe proprietate publica, in urma obtinerii autorizatiei de construire, conform HCGMB nr. 269/2000, HCGMB nr. 86/2006, HCGMB nr. 106/2006 si a reglementarilor in vigoare. "Din pacate, peste 90% din retelele de telecomunicatii sunt "pozate" aerian, fiind fixate pe stalpii de iluminat ai societatilor Luxten si Electrica, pe stalpii RATB, prin canalizatiile unor societati (RATB, RADET, Romtelecom, Metrorex etc.), pe fatada cladirilor, prin copaci, fara acordul proprietarilor. Operatorii de retele nu platesc nici o taxa de ocupare a domeniului public, platind doar o taxa proprietarului de suport. Din informatiile pe care le detinem si verificarile pe teren, proprietarii de retele de comunicatii electronice platesc doar 1% din costul real de utilizare a "suportului". De asemenea, s-au depistat retele de telecomunicatii subterane ilegale, fara autorizatie de construire", se mentioneaza in comunicatul Primariei Capitalei.
In concluzie, municipalitatea va respecta deciziile instantelor judecatoresti si va continua proiectul de realizare a retelei de fibra optica a orasului pentru a pune in limite legale activitatea operatorilor de cablu si pentru a elimina poluarea vizuala care creeaza disconfort si pericliteaza siguranta cetatenilor, se conchide in comunicat.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 520  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Victoria de la Bastroe    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Al doilea front (2480 afisari)
 Feriti-va de phishing! (2458 afisari)
 Coalitia anti-romi Berlusconi - Camorra (1800 afisari)
 Homosexualii, dreptul si dreapta romaneasca (1753 afisari)
 Victoria de la Bastroe (1523 afisari)
 Divortul-fantoma al Anei Birchall, confirmat de judecatori (3116 afisari)
 Incalzirea globala opreste centrala de la Cernavoda (2244 afisari)
 Adolescenta violata in repetate randuri de propriul tata (2123 afisari)
 Bombardiere rusesti, escortate de avioane NATO deasupra Atlanticului (2012 afisari)
 Jodie Foster si-a parasit iubita pentru o scriitoare (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01978 sec.