Ziua Logo
  Nr. 4233 de vineri, 16 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Expropriere de "interes national" pentru Paszkany
-- Guvernul Romaniei a initiat o Ordonanta de urgenta care declara de "interes national" si de "utilitate publica" proiectul "Esplanada" * Prin acest act, zeci de proprietari din zona vor fi expulzati de pe pamanturile lor
Artizanii mega-proiectului imobiliar "Esplanada", care ameninta sa transforme inima Capitalei intr-un santier vreme de zece ani, au pregatit o Ordonanta de urgenta pentru exproprierea celor peste 70 de proprietari din zona. Toti cei care, in pofida refuzului de a li se elibera autorizatii de construire, nu au acceptat sau nu vor accepta sa vanda Primariei Capitalei terenurile situate pe cele zece hectare de teren, ravnite de UDMR si firma "Trigranit" reprezentata de Arpad Paszkany, sunt la un pas de expulzare. Lovitura de gratie va fi data printr-o Ordonanta de urgenta, despre care avem semnale ca ar fi fost deja semnata si care urmeaza sa fie curand publicata in Monitorul Oficial, dupa cum ne-a asigurat ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely. ZIUA a intrat in posesia proiectului Ordonantei, in forma in care a fost inregistrata la Secretariatul General al Guvernului.
Ordonanta cabinetului Tariceanu - in forma de proiect - vine cu o inovatie ridicola. In argumentatia sa, ordonanta motiveaza cazul exceptional (caracterul de urgenta cerut de Constitutie) prin aceea ca proiectul "Esplanada" ar fi de "interes national". Este evident pentru oricine ca acest proiect imobiliar este o afacere privata, data pe tava firmei "Trigranit", la care statul aporteaza zece hectare de teren evaluat la peste 370 milioane de euro, precum si alte sume importante de bani, dupa cum ZIUA a dezvaluit, urmand ca la finalul a 49 de ani, sa ramana cu cladirile. Restul amanuntelor sunt in continuare un secret. Modul in care a fost selectata firma "Trigranit" pentru parteneriatul public-privat este un mare mister, iar Memorandumul incheiat de fostul minister al Transporturilor, cu aceasta firma, la 23.05.2006, si care constituie un pre-contract in toata regula este secretizat. Ministerul Dezvoltarii condus de Laszlo Borbely a refuzat sa ne puna la dispozitie Memorandumul cu urmatoarea explicatie scrisa: "Memorandumul de negociere nu reprezinta un document definitiv si nu se publica avand in vedere ca nu exista obligativitatea publicarii sale (...) El reprezinta numai un document premergator semnarii contractului, in care partile statueaza anumite clauze pe care le-au convenit la un moment dat pe parcursul negocierilor".
Parteneriat de utilitate publica
Daca acestea sunt explicatiile oficiale, cum se poate afirma in preambului proiectului de ordonanta de urgenta ca este vorba de un caz exceptional de "interes national"? Interesul national presupunea ca populatia sa cunoasca un asemenea proiect, inclusiv orice acord semnat cu vreo persoana fizica sau juridica, clauzele intelegerilor, sumele de bani. O maxima transparenta, ceea ce in cazul "Esplanadei" lipseste cu desavarsire.
Proiectul de ordonanta pregateste premisele pentru exproprierea celor peste 75 de proprietari care au refuzat sa-si vanda Primariei Capitalei terenurile, dupa ce in mod intentionat acestora nu li s-au eliberat de ani de zile autorizatii de construire in scop de constrangere. Parteneriatul public-privat cu Trigranit este declarat de "utilitate publica", conditie esentiala pentru demararea procedurilor de expropriere. Foarte important, ordonanta aproba contractul propriu-zis in forma negociata de Trigranit cu Ministerul Dezvoltarii, contract pe care nimeni nu-l cunoaste. Si, cel mai ciudat, da dreptul Ministerului Dezvoltarii condus de Laszlo Borbely ca, dupa semnarea contractului, sa poata cesiona toate drepturile si obligatiile. Nu se spune cui. Probabil Primariei Capitalei, care tot incearca cumpararea terenurilor de la proprietari.
Utilitati pentru Trigranit pe banii bucurestenilor
Proiectului ii este atasata si o nota de fundamentare cu loc de semnatura pentru ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely, in care se sustin urmatoarele: "Cazul exceptional rezida in insusi interesul national in realizarea acestui obiectiv, in conditiile in care valoarea investitiei de baza este suportata in intregime de investitori, fara ca bugetul statului sa fie grevat in vreun fel".
Se observa din start ca lucrurile sunt prezentate ca si cand terenul de zece hectare in valoare de peste 370 milioane de euro din inima Capitalei nu ar constitui vreo contributie a statului. ZIUA a incercat sa afle de la ministrul Borbely toate amanuntele acestei ordonante, insa demnitarul s-a eschivat vadit nervos: "Mai aveti rabdare cateva zile pana se va publica ordonanta in Monitor". Daca in Monitor, Ordonanta de urgenta va aparea in forma publicata de noi mai sus, aceasta va insemna automat aprobarea contractului cu Trigranit Holding Limited. Surse avizate ne-au informat ca imediat dupa aprobarea contractului cu Trigranit, intreaga afacere va fi pasata de Ministerul Dezvoltarii la Primaria Capitalei, care va construi drumurile si utilitatie din zona pe cheltuiala ei, adica pe banii bucurestenilor. In baza ordonantei de declarare a zonei de "utilitate publica", cei peste 70 de proprietari vor fi expulzati silit, dupa ce li se va plati doar jumatate din valoarea reala de piata a terenului. Conform datelor oficiale de la Registrul Comertului, Trigranit Holding Limited, din Cipru are infiintata in Romania un SRL, Trigranit Development Romania SRL, in care este asociat unic si care este administrata de Nyul Sandor (partener de afaceri cu Paszkany in mai multe firme), din Budapesta, Danut Marcel Ghibernea, fost ambasador la Londra, si Janos Halasz Pal, din Ungaria. Firma Trigranit din Cipru este un off-shore reprezentat in Romania, dupa cum spuneam, de Arpad Paszkany.
Proces pentru blocarea afacerii
Avocatul Alexandru Morarescu, din Baroul Bucuresti, a initiat in numele mai multor proprietari de terenuri de pe "Esplanada" o actiune civila, aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti, prin care a solicitat sa se constate ca proiectul nu este unul de utilitate publica, ci un parteneriat public-privat cu caracter economic.
De asemenea, s-a solicitat si constatarea nulitatii absolute a Memorandumului incheiat de fostul Minister al Transporturilor cu Trigranit. Desi in cadrul procesului demarat din luna octombrie 2007 s-a cerut obligarea Ministerului Dezvoltarii de a prezenta judecatorilor toate actele semnate cu Trigranit - Paszkany, aceasta institutie a formulat un val de exceptii, pentru a tergiversa procesul si a evita prezentarea acordurilor secrete. Alexandru Morarescu ne-a declarat ca proprietarii pe care ii reprezinta nu vor renunta niciodata la dreptul lor, chiar daca li s-a refuzat dreptul de a construi prin neemiterea autorizatiilor de constructie, spre a fi siliti sa plece. Morarescu a anuntat ca daca artizanii afaceri vor forta exproprierea prin emiterea vreunui act normativ, "acest proiect va reprezenta cel mai mare scandal imobiliar".
Textul Ordonantei
Redam integral continutul proiectului de ordonanta: "Art. 1 - (1) Se aporba contractul de Parteneriat public - privat Esplanada, negociat in baza OG nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 470/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in forma negociata intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si investitori, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta. (2) Se mandateaza Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in numele statului roman, in cadrul competentelor si atributiilor cei revin in calitate de autoritate publica, sa semneze contractul de parteneriat public-privat cu investitorii. (3) Lucrarile care fac obiectul contractului de parteneriat public-privat Esplanada sunt de interes public si constituie cauza de utilitate publica. Art. 2 - Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor poate cesiona, dupa semnarea contractului, toate drepturile si obligatiile ce decurg din prezentul contract modificand in consecinta contractul prin act aditional, aprobat prin hotarare a Guvernului. Art. 3 - In cazul in care, pe parcursul derularii contractului sunt necesare unele modificari, acestea se vor aproba prin Hotarare a Guvernului".
Pagina realizata de Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 2835  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
In Bucuresti sunt o multime de cladiri in paragina, seamana cu parasire acolo, a din i.   de Atamild
Un proiect deosebit!   de Adrian v.D.
Pt Alwis de zilele trecute   de Shadow
Nu stiu cu este...   de JohnGreen1
O mega-afacere.   de alwis46
Un mic exemplu de cum merge justitia frantuzeasca   de DanBruma
Romania republica bananiera?   de Uliu_Roman
Oprescu promite ca va face parc in loc de Esplanada.   de Socrate
hotii...   de robertc
Un urs cam prostovan   de Danny
paszkany+basescu+love   de teddy bear
Bei Razvane...   de JohnGreen1
A r h i v a
  Liceele mortii albe    9 comentarii
  Incendiu imobiliar la "Moara lui Assan"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Liceele mortii albe (3621 afisari)
 Expropriere de "interes national" pentru Paszkany (2835 afisari)
 Lumea se clatina. Ne facem ca nu ne pasa (2755 afisari)
 Romanii, mai tigani decat romii (2270 afisari)
 Romanii nu mai sunt romi la Roma (1725 afisari)
 Copilul-varcolac (3410 afisari)
 Fetele de la T.A.T.U. se dezbraca in noul videoclip (1311 afisari)
 Mafiot italian "capturat" dupa ce si-a facut de cap zece ani in Romania (1178 afisari)
 Joan Crawford si Bette Davis s-au dusmanit de moarte din pricina unui barbat (1158 afisari)
 Grecia: Fetus de 6 cm, scos din stomacul unei fetite de 9 ani (1099 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01393 sec.