Din ce in ce mai multi dealeri de stupefiante aleg sa isi plaseze praful mortii in preajma scolilor sau liceelor. Pe primul loc se afla liceele unde elevii provin din familii cu o situatie materiala buna: Colegiul Dimitrie Cantemir, Spiru Haret, Nicolae Tonitza sau I.L. Caragiale. Cocaina este drogul cel mai cautat in aceste locuri. La polul opus sunt unitatile de invatamant din Ferentari, Salaj, Rahova, Baicului-Pantelimon, Tei-Toboc, Bucurestii Noi sau Militari. Aici heroina, denumita si "drogul saracilor", este la mare cautare. O zona cu adevarat speciala este insa cea din Regie - Grozavesti. Aici, oricine, de orice varsta poate gasi toate drogurile. Este un adevarat paradis al traficantilor.
Una dintre piedicile in calea descoperirii dealerilor sunt chiar elevii. Unii dintre acestia, in general consumatori, au fost racolati de retelele de trafic de droguri, dealerii folosindu-se de ei pentru a vinde stupefiante altor elevi. O parte accepta sa faca tranzactia pentru bani, altii, consumatori, pentru a-si asigura doza zilnica. Nimeni nu doreste sa spuna nimic. Nimeni nu stie nimic despre traficul de droguri din jurul liceelor. Nici elevii, dar nici profesorii. Pedagogii spun fie ca nu exista asa ceva in institutiile in care lucreaza, fie ca au fost probleme, insa in trecut. Asta chiar daca ofiterii antidrog sustin contrariul.
"Principalele licee cu probleme in privinta drogurilor sunt Caragiale, Spiru Haret, Cantemir, Tonitza. Aici stupefiantele se vand in imediata apropiere sau chiar la poarta. Traficantii nu intra in interiorul liceelor, dar elevii consumatori doar ies din scoala pentru a cumpara droguri. In jurul acestor scoli, traficantii au vad, pentru ca in general consumatorii sunt elevi cu bani, iar profitul este bun", declara ofiterii antidrog. Deoarece in unitatile de invatamant mentionate mai sus, multi dintre elevi au o situatie materiala buna, drogul cel mai vandut si consumat este cocaina si marijuana. "Acest stupefiant (n.r. - cocaina), cunoscut ca drogul bogatilor, se vinde cel mai bine in scolile situate in zonele bune ale Capitalei. La polul opus, in unitatile de invatamant din Ferentari, Salaj, Rahova, Baicului Pantelimon, Tei-Toboc, Bucurestii Noi, Militari se vinde heroina. Traficantii stiu ca elevii din scolile situate in aceste zone nu dispun de posibilitati materiale foarte bune, astfel ca distribuie elevilor heroina. Care este mai ieftina. Cocaina nu prea merge aici. Iar heroina de cele mai multa ori este indoita in special cu cofeina, care-i da o culoare maronie. Sau cu caramida pisata", spun politistii. Acestia ne-au declarat ca unii dintre cei care distribuie stupefiante in zona scolilor sunt chiar elevi. Multi dintre acestia intra in retele, majoritatea pentru a-si obtine doza zilnica.
Subiect tabu
Am incercat sa aflam de la fata locului modalitatile prin care elevii isi procura stupefiantele. Ne-am deplasat rand pe rand la cele patru licee indicate de ofiterii antidrog. Ne-am lovit insa de un refuz categoric. Nici unul dintre elevii pe care i-am abordat nu ne-a zis nimic concret despre prezenta dealerilor in zona. Subiectul este tabu. Prima data am mers la Colegiul "Dimitrie Cantemir". Mai multe adolescente care stau in dreptul intrarii principale chicotesc complice cand aud de povestea cu drogurile. "Am auzit si noi ca ar fi prin zona", spune o tanara cu o bluza inflorata si casti in ureche. "Stim ca sunt elevi care consuma, depinde de anturaj, e si curiozitatea... dar e nasol, ca, daca incerci o data, mai vrei", intervine prietena ei. Despre nume concrete nici nu incape vorba. Intram apoi in liceu. Un gardian ne ia in primire imediat. Orice discutie cu elevii trebuie sa fie aprobata si supravegheata de conducere, ne spune, dupa care ne conduce direct la usa directorului. "Spune clar in regulament, nu ai voie sa faci reportaj, sa filmezi sau sa discuti cu elevii fara acordul directiunii", ne precizeaza si directorul Mihai Alexandru. Despre elevii care consuma droguri nu stie nimic. "S-ar putea sa se vanda, pentru ca este o zona famata, dar aici, de cand sunt eu in liceul asta, de 18 - 19 ani, nu s-a consumat niciodata. Nu s-au gasit seringi. Poate in jur, dar aici nu. Stiti de ce? Ca se scrie pe tabla si afla toti", spune Alexandru. Intr-un final, directorul accepta sa ne spuna ca liceul se afla totusi sub protectia speciala a politiei, din cauza dealerilor care isi pandesc clientii adolescenti in imediata apropiere. "Sunt plasati pe aici pentru ca sunt si restaurante, e si piata...", intervine o profesoara.
Situatii speciale la Spiru
Am parasit "Dimitrie Cantemir" indreptandu-ne spre liceul "Spiru Haret". Locul unde o parte dintre elevi au parinti ce lucreaza in armata, politie, SPP, servicii secrete sau procuratura. Nici profesorii de aici nu stiu cazuri concrete despre dealeri care actioneaza in jurul liceului sau despre cei care consuma stupefiante. Recunosc insa ca a fost o situatie mai speciala in 2000. "Zona e, intr-adevar, de risc, dar nu maxim. Suntem la granita dintre doua sectii de politie. Putin mai incolo sunt cativa romi, dar.. nu se pune problema. Informatii clare ca ar fi consumatori de substante in scoala nu avem. Au fost niste situatii speciale in 2000, dar nu... Acum facem o baza de date cu fiecare elev, politistul comunitar arondat si medicul de familie, care ne-ar putea informa imediat ce apar semne...", spune directorul Alexandru Constantinescu.
Directoarea de la liceul Tonitza nu stie
La Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" lucrurile stau la fel ca in cazul Colegiului "Dimitrie Cantemir". Elevii devin brusc necomunicativi cand aud de droguri. "Nu am auzit ca ar fi dealeri in apropiere, nu cred", spune o tanara. "Da, cunosc persoane care iau cate ceva, dar sunt mai mari", zice, cu jumatate de gura, o alta eleva. In schimb, Tania Vlad, directoarea liceului, nu isi explica din ce motiv zona in care se afla institutia ar putea fi considerata "de risc" din punctul de vedere al traficului de droguri. "In urma cu cateva saptamani, politia si Agentia Antidrog au organizat aici o actiune pe aceasta tema. Chiar i-am intrebat daca au informatii ca ar fi probleme la Tonitza, insa ne-au spus ca nu e cazul", a zis directoarea. "Noi ii supraveghem pe copii cat timp sunt in liceu, dar imediat ce ies pe poarta sunt expusi tentatiilor", a adaugat Tania Vlad.
Fortareata Caragiale
Colegiul "I.L. Caragiale", de pe Dorobanti, este pazit ca o fortareata. La intrare, ne abordeaza un bodyguard, care ne informeaza ca directorii sunt in consiliul de administratie si ca mai avem de asteptat.
Intre timp, acesta ni se confeseaza si recunoaste ca exista probleme cu traficantii de stupefiante. "Sunt tot felul de persoane care vor sa intre in scoala, iar anii trecuti a mai iesit scandal. E greu si pentru profesori, si pentru parinti sa-i urmareasca", spune acesta. In schimb, Gabriela Bancila, directoarea liceului, sustine ca au existat probleme in trecut, dar ca acum nu mai exista asemenea pericole. "Cred ca politia ne-ar fi informat daca ar fi sesizat ca sunt dealeri in apropierea liceului. A fost o perioada cand riscul era mult mai mare, era un parculet unde obisnuiau sa stea", spune aceasta. "Ii observam si noi pe copii, daca le scade randamentul sau vin intr-o stare mai ciudata la ore si anuntam parintii, daca e cazul", intervine o alta profesoara.
Scolile si liceele din zonele de risc
Prezentam in continuare lista liceelor si scolilor vizate de traficanti, gradul de risc al acestora, precum si cele mai cautate droguri de catre elevi. Cele mai importante sunt liceele situate in centrul Capitalei, unde elevii consuma in special droguri scumpe, precum cocaina. "Aceste locatii sunt zone de risc. Traficantii nu intra in aceste scoli, dar se afla in imediata apropiere", spun politistii.
Liceul "I.L. Caragiale"
Liceul "Spiru Haret"
Liceul "Dimitrie Cantemir"
Liceul "Nicolae Tonitza"
Liceul "Lucian Blaga" (Pantelimon)
Grupul Scolar de Electronica (Pantelimon)
Liceul "Tudor Vladimirescu" (Iuliu Maniu)
Grupul Scolar Industrial Timpuri Noi (Dudesti)
Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" (Rahova)
Scoala 135 (Ferentari)
Scoala 136 (Ferentari)
Scoala 147 (Salaj)
Scoala 124 (Margeanului);
Scoala 31 (Lacul Tei)
Scoala 53 (Pantelimon)
Scoala 77 Pantelimon)
Scoala 115 (13 Septembrie )
Scoala 147(Salaj-Bacau)
Scoala 198 (Apusului)
Scoala 309 (Moinesti)