Ziua Logo
  Nr. 4233 de vineri, 16 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Lumea se clatina. Ne facem ca nu ne pasa
Cristian UNTEANU 
-- De cateva saptamani incoace, toate centrele majore de analiza informatiilor au intrat pe cod rosu: a fost depasita limita de 120 de dolari la barilul de petrol, pragul critic dupa care pot urma conflicte majore, inclusiv la nivel planetar.
Suntem acum la 125 de dolari barilul, iar asta plaseaza lumea in plina criza energetica, cea de-a treia pe care a cunoscut-o omenirea si, de departe, cea mai grava si cu consecintele posibile cele mai ample din cauza interdependentei datorate mondializarii.
Alerta se produce in conditiile in care o mare parte dintre rezervoarele traditionale care alimenteaza pietele Europei occidentale si SUA - cele din Orientul Apropiat si America de Sud - sunt amenintate fie de un razboi regional, fie de operatiunile de nationalizare si atitudinea profund anti-americana a unor guverne din America de Sud. Context in care creste dependenta - si asa deosebit de importanta in acest moment - fata de resursele rusesti, Federatia Rusa fiind singura care, cel putin acum, poate garanta securitatea conductelor si poate mentine un nivel constant si previzibil al livrarilor. Dar asta pune o problema extrem de serioasa, atat pe plan politic si economic, cat si in termeni de securitate globala.
PiaTa europeanA, spre exemplu, incepe sa fie asfixiata de cresterea saptamanala a pretului combustibililor si este previzibil ca, extrem de rapid, consumatorii individuali ar putea intra in criza de plata, fiind obligati sa reduca drastic consumul si circulatia cu automobilul. Fapt care, fara indoiala, va genera efecte politice devastatoare in societati de consum demult dezobisnuite cu aparitia unor limitari ale puterii de cumparare, nota de plata reala urmand sa fie incasata de clasa politica ce va fi acuzata de incompetenta sau de management defectuos. Va urma o noua negociere cu Rusia? Cu siguranta ca da, dar nimeni nu poate sa prevada daca rusii vor prefera avantajele politice pe care UE va fi gata sa le acorde fara nici un fel de retinere sau, dimpotriva, va privi spre alte orizonturi.
Asta poate Insemna cA, mentinand in continuare o presiune enorma asupra pietei europene, Rusia va intra in scenariul formarii unui triunghi al marilor puteri, alaturi de China si India, combinand astfel cele mai mari piete de desfacere din lume cu siguranta identificarii unor formule de plata extrem de sigure si care nu sunt decat in parte de natura financiara. Miscarea poate deregla definitiv sistemul de putere international actual si ar plasa cele trei tari intr-o pozitie certa de supra-putere care sa grupeze si aproximativ a treia parte a populatiei mondiale. Este posibil? Pana acum catva timp, intentia exista, dar suprematia OPEC continua, in conditiile in care americanii pareau sa poata intra definitiv in Orientul Apropiat si sa dicteze noile reguli. A urmat fiascoul de proportii din Irak si, apoi, destabilizarea din acest moment a intregii zone, creand o stare de panica pe pietele internationale, mai ales dupa declaratiile belicoase ale SUA fata de Iran. Imediat, s-a mai destabilizat piata din America de Sud si au inceput atacurile armate asupra infrastructurilor petroliere exploatate de multi-nationalele din Nigeria. Dar nici asta nu era de ajuns pentru crearea unui climat propice marilor miscari. Detonatorul a fost anuntul facut de Brazilia, cu guvernul sau de stanga si profund anti-american, ca detine acum - pe platforma marina - unele dintre cele mai mari rezerve de petrol si gaze din lume. Ceea ce face ca posibilitatea cartelurilor regionale care sa detroneze suprematia incontestabila a OPEC-ului sa devina o realitate.
Noi cum suntem pregatiti pentru a face fata actualei crize? In mod normal, CSAT-ul ar fi trebuit sa se reuneasca dupa ce ar fi cerut un brain-storming national in care sa fie implicate institutiile fundamentale ale statului si, daca cumva le avem, think-tank-urile nationale. Nu se poate, ca avem alegeri si mai trebuie sa asteptam inca doi ani. Timp in care altii fac politica.
 Afisari: 2755  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Uliu_Roman    de Zenn
Uite, bre, de ce se clatina lumea :...   de Zenn
What’s Wrong With This Picture?    de Zenn
Pe langa faptu' ca Unteanu bate campii ca de obicei, un lucru se profileaza la orizontul...   de Zenn
Daca mafiile producatorilor de petrol , de gaz, de carbune , nu s-ar impotrivii furibund, in secret,   de Hu Ciu Tzi
Care este politca "trepadusului" Basescu?   de Alexandru Nemoianu
Crizele sunt pentru a putea fi depasite   de Adrian v.D.
Si cand te gandesti...   de alwis46
Si cu ce formula ati calculat ca la 120 de dolari pe baril iese razboi?   de Omul din Himalaya
CRIZA ( 2 )    de saccsiv
CRIZA ( 1 )    de saccsiv
Lumea "s-a clatinat" intotdeauna si    de ionion
ok, si noi, fiecare....   de geek-a-contra
va salut!   de zwilling carol
Noi cum suntem pregatiti ???   de Silviu Dumitrescu
Incorect...   de bongos
Lumea se clatina   de georgems
Catre domnul Cristian UNTEANU    de cipi604
Noutatea ca Brazilia are mari rezerve de petrol.   de Aladin
   de Conan__the__Barbarian
   de mirapo
Nu v-ati saturat   de Golanul
CE FEL DE LIBERALI SUNTEM?   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Cui apartine pamantul Romaniei?    2008-04-08
  Amenintarea globala a razboaielor civile locale    2008-03-25
  NATO in Afganistan: incapacitate sau blestem?    2008-03-04
  Scenariul post-Kosovo: episodul doi    2008-02-26
  S-a nascut Kosovo, a murit ONU    2008-02-18
 Top afisari / comentarii 
 Liceele mortii albe (3621 afisari)
 Expropriere de "interes national" pentru Paszkany (2835 afisari)
 Lumea se clatina. Ne facem ca nu ne pasa (2755 afisari)
 Romanii, mai tigani decat romii (2270 afisari)
 Romanii nu mai sunt romi la Roma (1725 afisari)
 Copilul-varcolac (3410 afisari)
 Fetele de la T.A.T.U. se dezbraca in noul videoclip (1311 afisari)
 Mafiot italian "capturat" dupa ce si-a facut de cap zece ani in Romania (1178 afisari)
 Joan Crawford si Bette Davis s-au dusmanit de moarte din pricina unui barbat (1158 afisari)
 Grecia: Fetus de 6 cm, scos din stomacul unei fetite de 9 ani (1099 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13083 sec.