Cu toate cA la Roma pana si presa a inceput sa faca o distinctie clara intre tigani si romani, autoritatile responsabile de la Bucuresti prefera sa se ascunda dupa cort, decat sa confrunte direct, la nivel national si international, o problema care afecteaza nu numai imaginea Romaniei, ci si siguranta romanilor in lume. Scandalul Mailat, amplificat profesionist prin cutii de rezonanta anti-romanesti, ar fi trebuit sa fie subiect pentru mobilizarea generala a forurilor speciale. Acum se pare ca degeaba a atras presedintele Traian Basescu atentia public asupra aspectelor care trebuie rezolvate stringent. Unul dintre acestea era si este strans legat de confuzia creata prin apelativul rom/romani cu romani/Romania. Inclusiv, sau mai ales, de la nivel oficial.
Cotidianul italian Il Messaggero preia o documentare prezentata si de ziarul ZIUA -"Cum au devenit romanii romi"-, in care se arata cum din anul 2000, Ministerul de Externe de la Bucuresti a decis ca in documentele oficiale sa fie folosita denumirea de rom si nu de tigan. Actiunea lui Petre Roman a reprezentat punctul de plecare al generalizarii confundarii romanilor cu tiganii la nivel european. Apoi, organizatii bine stipendiate - este vorba de sute de milioane de euro alocate din fonduri guvernamentale si neguvernamentale, europene si internationale - s-au straduit sa inoculeze acest termen pana a ajuns aproape sa se suprapuna nationalitatii romane. Istoricul Mircea Platon descrie astfel acest fenomen: "<<Societatea civila>> s-a chinuit sa descompuna poporul roman in submultimi de <<minoritati>>. Fie ca esti chel, fie ca esti gras, fie ca esti timid sau homosexual, esti, cumva, incadrabil unei <<minoritati>>. Ca atare, ai dreptul la asistenta sociala si la autocompatimire. In schimb, devii, din om, din roman, un defect".
Incet-Incet, cu tinta ziaristii, ca primi-raspandaci, o noua categorie incepe sa fie creata in laboratoarele "politicii corecte": romanii mai tigani decat romii. In sensul ca tiganii fac apel sa le fie respectata identitatea nationala, iar unii romani prefera sa si-o schimbe chiar cu mana lor. Ultimele nenorociri din Italia readuc problema pe tapet. Spre exemplu, un ziarist din presa centrala romaneasca consemna astfel un eveniment petrecut zilele trecute: "Mai multe baraci dintr-o tabara de nomazi au fost incendiate in orasul italian Napoli, iar doi romi au fost agresati, dupa ce o romanca a incercat, sambata, sa rapeasca un copil de sase luni din acelasi oras". Observati pana unde merge auto-cenzura de tipul "politicii corecte" in acest caz, aruncand in total ridicol articolul: pana la schimbarea etniei rapitoarei. Altii ziaristi folosesc frecvent alte exprimari eronate: tigan de origine romana sau roman de origine roma.
Semn bun, presa italiana, in schimb, ca si autoritatile, incepe sa fie mult mai obiectiva. Relatarile zilnice din principalele cotidiane de la Roma arata ca jurnalistii italieni au inceput sa faca distinctia clara intre romani si tigani, denumiti "zingari", "sinti", "nomadi", "rom". Mai mult: desi momentan controversata, Roma a luat hotararea infiintarii unui "Comisariat national pentru situatia de urgenta cauzata de romi". Daca Italia face aceasta distinctie, ce interes are Romania sa mentina confuzia?