Ziua Logo
  Nr. 4230 de marti, 13 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Milosevici decide viitorul Serbiei
-- Coalitia pro-UE din Serbia a castigat alegerile, dar nu poate forma Guvernul fara partidele nationaliste pro-Kosovo sau Partidul Socialist al fostului presedinte
Castigatorul Boris Tadici nu va putea guverna singur
Fortele proeuropene sarbe au obtinut o victorie decisiva la alegerile legislative de duminica, presedintele sarb Boris Tadici si reprezentantii UE salutand optiunea electoratului sarb pentru o "cale clara catre Europa".
Conform Comisiei Electorale Centrale de la Belgrad, in urma numararii celor aproape 4,2 milioane de voturi valabil exprimate, cele mai multe locuri in viitorul Parlament sarb vor reveni Coalitiei pentru o Serbie Europeana, formata din Partidul Democrat, condus de presedintele Boris Tadic, si formatiunea conservatoare G-17 Plus, cele aproape 40% dandu-le dreptul la aproximativ 103 mandate din cele 250 ale legislativului unicameral sarb. Locul secund in optiunile electoratului este ocupat cu aproximativ 30%, respectiv 77 de mandate, de catre Partidul Radical Sarb, condus de ultranationalistul Tomislav Nikolic. Partidul Democratic Sarb (DSS), al premierului demisionar Vojislav Kostunica, a obtinut 11,34%, respectiv 30 de mandate, si Partidul Socialist Sarb (SPS), al fostului dictator Slobodan Milosevic, 7,57% din optiunile de vot, ceea ce ii confera dreptul la aproximativ 20 de mandate. Ultimele 20 de mandate au fost obtinute de catre Partidul Liberal-Democrat (pro-occidental), una din surprizele acestor alegeri, care va primi 13 mandate pentru cei 5,3%, formatiunile politice reprezentand minoritatile maghiara, albaneza si bosniaca din Serbia urmand sa primeasca sapte mandate. Practic, partidul fostului presedinte mort in inchisoarea de la Haga, Slobodan Milosevici, trebuie sa decida azi prin optiunea sa post-electorala daca indreapta Serbia spre UE sau nu.
Scenarii pro si anti-UE
Presedintia slovena a Uniunii Europene a salutat duminica seara o "clara victorie" a fortelor pro-europene la alegerile legislative sarbe, oficialii europeni exprimandu-si intr-un comunicat, citat de Reuters, speranta ca "un nou Guvern va fi rapid format cu un program in mod hotarat european". Pozitia UE vine pe fondul recentelor declaratii ale ultranationalistului Nikolic conform carora acesta nu va negocia cu UE, "atata timp cat nu va spune clar ca recunoaste Serbia in intregime", inclusiv provincia Kosovo.
Mass-media de la Belgrad s-a lansat intr-o serie de prognoze privind componenta viitorului Guvern, singura constanta din discursul oficialilor sarbi si straini fiind reprezentata de rolul decisiv pe care Partidului Socialist si liderul sau, Ivica Dacici, il vor juca in viitoarea coalitie guvernamentala. Potrivit cotidianului Politika, formatiunea socialista "va avea mai mult de castigat daca se va alia" prooccidentalilor, chiar daca electoratul lor se simte "mai apropiat" de radicali. Insa in cazul in care Coalitia europeana nu-si va gasi un partener, formatiunile nationaliste ar putea forma impreuna un Guvern, ceea ce ar destabiliza planurile UE legate de Serbia. Un alt scenariu ia in considerare si organizarea unor noi alegeri legislative pe fondul esuarii tratativelor intense dintre partidele parlamentare sarbe.
ONU nu admite alegeri in Kosovo
Sarbii din Kosovo si-au organizat propriile alegere, nerecunoscute insa de fortele ONU. Seful Misunii ONU din Kosovo (MINUK), Joachim Rucker, a declarat in ziua alegerilor ca "aceste alegeri locale, rezultatul lor si institutiile municipale sarbe pe care sustin ca le vor desemna nu au valoare legala si efect in Kosovo". ONU si oficialii albanezi din Kosovo apreciaza ca Belgradul ar putea folosi scrutinul de duminica pentru a consolida o administratie sarba locala paralela in Kosovo, Partidul Radical Sarb castigand detasat alegerile din enclavele sarbesti.
Mini-victorie romaneasca
Minoritatea romana din Valea Timocului este pentru prima data reprezentata in structurile locale din statul vecin, coalitia "Vlahii Uniti ai Serbiei" obtinand 11 mandate de consilieri in sase raioane situate in estul Serbiei, majoritatea etnicilor romani preferand sa sustina partidele proeuropene.
Mihai ISAC 
Alte articole
  Acord de principiu intre partidul lui Tadici si partidul lui Milosevici pentru formarea unui guvern    (2008-06-21 14:09)
 Afisari: 498  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Tadici e un tradator ieftin de tara platit de "fondurile de investitii europene" Voivodina va urma..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
copy and paste   de Tudor190
A r h i v a
  Putin are echipa forte    
  Nicolicea anti-DNA    1 comentariu
  Ancheta la Curtea de Conturi    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scheele in loc de Caragiale (2717 afisari)
 Munitie anti-Basescu (2234 afisari)
 Giuseppe Becali (1803 afisari)
 Petrecere regala pentru Anna Abramovici (1683 afisari)
 Ce este Occidentul? (1193 afisari)
 Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat (2799 afisari)
 Actorul Colea Rautu a decedat la Spitalul Universitar (2705 afisari)
 Einstein: Biblia e o colectie de "legende primitive si copilaresti" (2589 afisari)
 Gheorghe Marmureanu: Nu ne putem astepta la un cutremur catastrofal pana in 2012 (2493 afisari)
 Mai tare decat "Cubul lui Rubik" (2304 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01233 sec.