Ziua Logo
  Nr. 4229 de luni, 12 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Canonizarea taranilor martiri
-- Slujba religioasa impresionanta pentru canonizarea a patru martiri romani, ucisi pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor ortodoxa
Peste 7000 de oameni au participat ieri la slujba de proclamare a canonizarii celor patru tarani romani martiri din zona Nasaud, omorati in 1763 pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor ortodoxa in favoarea ereziei uniate, relateaza Mediafax. Slujba de canonizare din localitatea bistriteana Salva a fost oficiata de un sobor de 15 inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, condus de Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania (foto stanga), cel care a propus Sfantului Sinod trecerea in randul sfintilor a Martirilor Nasaudeni.
Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, Mitropolitul Olteniei si Mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, Teofan, precum si Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Serafim, au participat alaturi de 11 episcopi si episcopi-vicari la unul din cele mai importante momente religioase din acest an, inaltii prelati fiind transportati din comuna Salva pe platoul "La mocirla", locul unde au fost martirizati cei patru eroi nasaudeni. Ritualul de canonizare a inceput sambata seara, in localitatea Bichigiu, unde a fost dezvelit un monument dedicat lui Atanasie Todoran, cel mai cunoscut dintre cei patru martiri romani, peste 300 de oameni, participand la ultimul parastas al sfintilor martiri nasaudeni oficiat de Inalt Preasfintitul Vasile Somesanul de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.
Viata de eroi
Despre viata martirului Tanase (Atanasie) Tudoran exista putine informatii. S-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, intr-o familie de tarani liberi, si se inrudeste cu familia preotilor Cosbuc din Hordou, stramosii poetului George Cosbuc. Cunoscator de carte, a devenit unul din fruntasii romanilor din regiune in lupta lor impotriva ereziei uniate impuse de armata imperiala austriaca si nobilimea maghiara, care urmareau distrugerea ortodoxiei romanesti din Ardeal. Intre 1761 si 1762, a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare, primind asigurari ca dupa intrarea in regimentul graniceresc, romanii din tinutul Nasaudului vor beneficia de inlesniri, inclusiv dreptul de a-si pastra credinta.
In fata abuzurilor autoritatilor imperiale si a noilor ierarhi uniati, "mos Tanase Todoran", in varsta de 104 ani, a tinut in locul numit "La mocirla" un discurs chemand la denuntarea uniatiei si a presiunilor imperiale, soldatii romani trecand de partea lui Atanasie. La scurt timp, generalul Bukow, unul din "parintii" uniatiei, trimis de Curtea din Viena sa impulsioneze in Ardeal trecerea la catolicism, a condus o campanie salbatica de exterminare a liderilor ortodocsi romani, oficialul austriac fiind sustinut de grofii maghiari si ierarhii greco-catolici.
Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu au fost asasinati la 10 mai 1763 in zona "La Mocirla" din Salva, Mos Toader fiind tras pe roata, iar ceilalti trei fiind spanzurati.
Mihai ISAC 
 Afisari: 885  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Faptele rele nu se asimileaza cu cele bune...   de xViorel
Canonizarea celor care se razvratesc?   de xViorel
Sfintilor Romani, iertati-i ca nu stiu ce spun!   de Uliu_Roman
Bukow a distrus si biserici catolice   de and
Nu cred    de Zaharia2
domnilor de la ZIUA   de demetrius
Si astazi oamenii valorosi sunt dati la fund, dar..   de Uliu_Roman
A r h i v a
  PS Bartolomeu: Unitate in diversitate    8 comentarii
  Catedrala Patriarhala se inchide pana in septembrie    
  METEO    
 Top afisari / comentarii 
 "Nostalgia" Ungariei Mari (2751 afisari)
 Conjuratia Delta (2663 afisari)
 Tunul Romsilva (2414 afisari)
 Renasterea dreptei autentice (1729 afisari)
 Iris Aeterna tradare! (1540 afisari)
  Dorita pe coperta Playboy la doar 15 ani (2765 afisari)
 S-a salvat, miraculos, facandu-si o traheotomie cu un cutit de bucatarie (2568 afisari)
 Incredibil: Atacat de un rechin ucigas, un tanar a fost salvat de o australianca de 50 de ani  (2023 afisari)
 Un Patek Philippe, cel mai scump ceas din lume  (1943 afisari)
 S-a vindecat de Brad Pitt iubind patimas un cantaret plin de muschi si tatuaje (1895 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00978 sec.