Premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca nu se teme de criza care afecteaza piete financiare din SUA si Europa, si nici de devalorizarea dolarului, informeaza Mediafax. El se arata, insa, preocupat de infrastructura de transport si comunicatie neadecvata ritmului de crestere economica a Romaniei. "Personal, nu mi-e foarte teama de ceea ce se intampla in momentul de fata pe pietele financiare mondiale, aceasta turbulenta, cum a fost numita in limbaj eufemistic, care a afectat o parte din pietele financiare din Statele Unite si din Europa", a spus Tariceanu.
El a adaugat ca nu crede ca devalorizarea continua a dolarului poate avea un efect deosebit asupra Romaniei, deoarece exporturile se indreapta cu precadere catre tarile din UE. "De ceea ce ar trebui sa ne fie teama este ca nu avem inca infrastructura de transport si comunicatie adecvata ritmului actual de crestere economica. S-a generat un dezechilibru structural, calitativ si numeric intre cerere si oferta de locuri de munca. Aceasta este o problema fundamentala", a mai declarat premierul. El a mai spus ca veniturile la buget pe primele patru luni sunt cu 51% (n.r. - in termeni nominali) mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Referindu-se la investitiile din Romania acesta a spus ca, exista firme straine care tatoneaza diverse posibilitati de investitii, iar la o prima evaluare aceste investitii se ridica la 2,5 miliarde euro pentru acest an.
Pentru toate programele finantate din fonduri europene au fost depuse si acceptate pana in prezent 2.294 de proiecte, insumand o valoare totala de 5 miliarde euro, a mai afirmat Tariceanu. Seful Executivului a spus ca majoritatea proiectelor au fost depuse in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala, respectiv 1.853, insumand 1,5 miliarde de euro. El a subliniat ca deja pentru primele doua transe de fonduri Ministerul Agriculturii a primit solicitari care depasesc de patru ori suma fondurilor disponibile. "Exista in momentul de fata o batalie pentru accesarea fondurilor europene", a declarat prim-ministrul, care a infirmat astfel speculatiile ca romanii nu ar putea absorbi cele 30 miliarde euro fonduri europene care le sunt alocate pana in 2013. (F.B.)