Debutul Festivalului de Film European la Bucuresti, dedicat dialogului intercultural, s-a poticnit in "traditionalele" metehne romanesti. Problemele de sunet au segmentat, succesiv, discursurile vorbitorilor, in timp ce proiectia productiei franceze "Cuscus cu chefal", in regia lui Abdellatif Kechiche, a fost acompaniata de efecte sonore accidentale care au exasperat auditoriul.
Seara de Gala care a inaugurat Festivalului de Film European ieri, la Sala Palatului, s-a transformat, pe rand, intr-un spectacol comic si intr-un film "de groaza". Primele cuvinte ale prezentatorului, jurnalistul Catalin Stefanescu, nu au putut fi auzite, deoarece microfonul era inchis. Celalalt microfon disponibil a rezistat eroic in timpul discursului presedintelui Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, insa a cedat la speach-ul sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu. Demnitarul si-a adaptat mesajul, rezumandu-l la cateva fraze, pe care le-a comunicat cu ajutorul mai multor microfoane, care au cazut pe rand. "Cred ca exista niste forte care se opun discursului european, dar eu o sa incerc sa le fac fata", a glumit el. Radu Mihaileanu s-a indreptat temator spre microfon si a mimat ca vorbeste, dupa care a continuat pantomima cateva minute. "Suntem in plin dialog intercultural... sper ca filmul care urmeaza sa fie si cu imagine, si cu sunet", a spus cineastul. Dupa alte doua fraze, microfonul a incetat, brusc, iar Mihaileanu a incheiat prin pantomima. A urmat Cristian Mungiu, care a rostit un mesaj scurt, imediat ce a primit un microfon, reparat ad-hoc, dupa care Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, i-a acordat Ordinul de Cavaler al Artelor si Literelor.
Proiectia filmului "Cuscus cu chefal", in regia lui Abdellatif Kechiche, laureatul editiei 2008 a premiilor Cesar, a fost o experienta sinistra, in ciuda faptului ca acest film este un emisar excelent al dialogului si tolerantei interculturale. Sonorul a fost bruiat de suieraturi si tiuituri, dar si de probleme de subtitrare, care au facut aproape imposibila vizionarea.