Pe cursul superior al raului Arges, la numai 170 de km de Bucuresti (dupa ce treci de Pitesti si Curtea de Arges), langa Capataneni, se afla Cetatea Poenari. Spre deosebire de Castelul Bran, asociat cu mitul lui Dracula din ratiuni de marketing ieftin, Cetatea de la Poenari, construita intr-o locatie fortificata de natura insasi si suspendata pe un varf de munte, a fost data uitarii timp de aproape cinci secole. Acum, incet, incet fortificatia a inceput sa intre in atentia turistilor.
Fortareata lui Tepes
La numai 27 de km de Curtea de Arges, Cetatea Poenari este ridicata pe platoul din varful Muntelui Cetatea, la 850 m altitudine, si poate fi considerat "cuib de vulturi al vitejilor de demult", fortificatie la hotarul nordic al Tarii Romanesti. Potrivit legendelor zidurile Cetatii Poenari au fost ridicate pe la sfasitul secolului al XVII-lea. Cel care ar fi dat porunca sa fie construita o asemenea fortareata nu ar fi altul decat Vlad Tepes. Se spune ca boierii din Targoviste, speriati de obiceiul domnitorul Vlad Tepes de a trage in teapa talharii, lenesii si tradatorii, s-au adunat si au pus la cale moartea lui. Vlad Tepes a aflat, iar in ziua de Paste i-a dus pe boieri pe jos pana la Curtea de Arges si apoi pana la Cheile Argesului si le-a poruncit sa ii ridice cetatea. Cei care nu au murit in timpul constructiei au fost iertati. Insa dupa datele arheologice aceasta intamplare, daca a fost adevarata, este legata doar de refacerea sau completarea cetatii existente deja pe acele meleaguri.
1450 de trepte ce merita urcate
Pentru a ajunge la zidurile groase ale cetatii trebuie urcate aproape 1500 de trepte. Astfel, turistul iubitor de istorie, natura si frumuseti ce-ti taie respiratia, trebuie sa faca acest efort. Iar daca respiratia ii va fi ingreunata trebuie sa-l linistim spunandu-i ca minunatul peisaj ce i se va dezvalui il va readuce la viata. De la inaltimea Poenarilor apare una dintre cele mai atragatoare privelisti: scanteind sub soare luceste ca o piatra de smarald lacul Vidraru cu barajul hidrocentralei sale, iar in ceata departarii se intrevad piscurile Fagarasului si plaiurile Iezerului si Papusii.
Exista zvonul ca administratia judeteana si-ar putea indrepta atentia spre acest obiectiv turistic pentru a fi mai bine pus in valoare. Ar putea fi amplasate indicatoare spre Cetate dar si panouri care dea cateva repere istorice celor care se aventureaza sa urce cele 1400 de trepte ale Cetatii. Astfel, exista informatii potrivit carora autoritatile judetene ar avea in intentie sa construiasca un teleferic pentru turistii care vor sa sa evite urcarea treptelor. Mai mult, la Cetate se mai spune ca s-ar putea amenaja o terasa si un monitor pe care sa se vizioneze filme cu Vlad Tepes.
Vidraru poate fi redescoperit
Odata ajuns in zona nu se poate sa treci pe acolo fara se treci pe la Barajul Vidraru care se afla la doar 4 km de Cetatea Poenari. Chiar daca ne aducem aminte de excursiile realizate cu scoala pentru a vedea marile realizari ale erei comuniste, este sigur ca acum, cu ochiul adultului, vom realiza ca locul trebuie vazut si este impresionant. In imediata apropiere a barajului, in locurile cele mai pitoresti de pe lacul de acumulare sunt amplasate popasurile turistice Cabana Valea cu Pesti (pe malul estic la 870 de metri altitudine), si Casa Argeseana (pe malul estic al lacului). Pentru cei care-si mai acorda cateva zile de ragaz, de la Barajul Vidraru, pot merge la Campulung (52 de km), oras atestat ca fiind prima capitala a Tarii Romanesti. Foarte aproape, la numai 25 de km este Curtea de Arges unde langa Manastirea, construita de Neagoe Basarab (1513-1517), susura izvorul pe care localnicii il numesc "Fantana lui Manole", amintind de povestea mestrului Manole care si-ar fi zidit propria sotie la temelia lacasului.