Ziua Logo
  Nr. 4227 de vineri, 9 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Invatam singuri romaneste"
Valentin HOSSU-LONGIN 
-- Intr-un editorial de la inceputul saptamanii, colegul George Damian se referea la deriva prin care trece Serbia, de doua decenii, si posibila ancora asteptata din partea alegerilor parlamentare anticipate menite sa duca Belgradul in apropierea UE.
O responsabilitate enorma, tinand cont ca in aceasta tara exista curente antioccidentale si resentimente nationaliste profunde. In ghemul de interese si adversitati se afla si "etnicii romani din Serbia - mai ales cei din valea Timocului", privind "nerespectarea drepturilor omului - lipsa educatiei, a slujbei religioase si a mass-media in limba materna". Pe larg, despre cine-i apara pe romanii/vlahii timoceni aparuse un articol (18 aprilie a.c.), in urma caruia am primit ultimul numar al revistei DACIA AURELIANA, a "romanilor din Timoc", editata de Asociatia ASTRA ROMANA din Timisoara, sub conducerea secretarului general Cristea Sandu-Timoc. De multi ani, asociatia si-a propus si a reusit sa stabileasca un dialog deschis cu putinele organizatii neguvernamentale romanesti din sudul Dunarii, sa ajute la unirea acestora, pentru ca romanii (nu numai cei din Voievodina) sa fie reprezentati in Legislativul belgradean. Pe de alta parte, impreuna cu Inspectoratul Scolar al judetului Arad, s-a reusit ca veri la rand sa le asigure elevilor din aceste zone cateva saptamani de vacanta, promovand limba, cultura, istoria si civilizatia din nordul Dunarii.
Acum, revista amintita a initiat programul "invatam sa scriem si sa citim singuri romaneste", pornind de la ideea ca-i vorba de "limba noastra sfanta, pe care unii o plang si altii o canta". Iata care-i argumentarea initiatorilor:
"Legile sarba, bulgara, greaca nu-i pot opri pe romani sa invete sa scrie si sa citeasca in limba lor, in casele lor. De aceea, va dorim spor, sanatate si sa ne scrieti daca cineva va impiedica sa va luminati mintile si sa va imbunatatiti sufletele lovite de atata amaraciune in tarile in care traiti. In loc sa facem politica in folosul altora, care ne urasc, ne prigonesc si ne vreau pierzania, mai bine facem politica noastra, sa invatam sa scriem si sa citim romaneste, ca sa fie voia lui Dumnezeu (...). Fiecare limba are alfabetul ei, astfel limbile rusa, sarba, bulgara, ucraineana, fiind slave, au alfabet chirilic. Cu toate acestea, popoare slave cum sunt polonezii, cehii, slovenii si altii au alfabet latin, pentru ca acesta are caracter universal si este raspandit in intreaga lume (...). Noi, ca romani sau vlahi din Peninsula Balcanica, avem nevoie de un alfabet latin, haina potrivita pentru civilizatia si cultura noastra, ca popor de origine daco-romana sau latina."
Pornind de la existenta celor 27 de litere ale alfabetului limbii romane, revista publica, pe patru coloane (alfabetul roman, cel sarb, exemple si nume), corespondente pentru a fi la indemana celor care vor "sa invete limba mumeasca, poate sa deschida scoli satesti, private in casa sau alte locuri si in care cinci-zece sau mai multi copii sa invete sa scrie si sa citeasca in limba romana singuri, fara politie!" Iata precizarile tabelului respectiv (aici, fara literele sarbesti si cu un singur exemplu): D, d - Dana, daci, dor; Dinu spune da. Se mai prezinta si grupurile de litere ge-gi, ghe-ghi, ce-ci si che-chi, precum si semnele diacritice a, a, i, t, s si literele q, w, y.
Pot considera ca acest demers este de-a dreptul revolutionar, pentru destinul vlahilor/romanilor din Valea Timocului, care vorbesc o limba romana apropiata graiului oltenesc si banatean, dar sunt obligati sa citeasca si sa scrie cu litere chirilice, precum basarabenii, pana acum aproape doua decenii, sau chiar romanii Evului mediu, cand in cancelarii si-n cartile bisericesti se scria romaneste cu litere slavone. Norocul nostru a fost Scoala Ardeleana! In finalul initiativei Astrei Romane Timisoara, se spune: "Ne rugam, Tie, Doamne, intareste-ne in credinta, dragoste de neam, copii si parinti, ca in trei luni sa putem invata sa scriem si sa citim in limba noastra stramoseasca, cea sfanta, romaneasca! Dumnezeu sa ne ajute!"
P.S. Revista a publicat, totodata, o emotionanta poveste despre trei elevi dintr-un sat timocean, care urmau Liceul "Traian" din Turnu Severin, in anii interbelici.
 Afisari: 1106  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Unde?   de Caius-Roland
Poate se vor uni si ei prin discutii asupra dezvoltarii potentialului uman   de JMJ
Sa invatam limba Spiritului pt a deveni cetateni ai UNIVERSULUI   de JMJ
Respect si o adanca plecaciune !   de daniel
Si se mai mira sarbii ca s-au impartit in 7 parti...   de mitroi ion
A r h i v a
  Matrioska sau eternele drame ale succesiunii    4 comentarii
  Scriitorul si Exilul    2008-04-25
  Romania arheologica    2008-03-27
  Ati pierdut ce n-ati avut!    2008-03-14
  Tara Tarilor    2008-02-26
  "Evrei - mai mult romani!"    2008-02-13
 Top afisari / comentarii 
 Jiji pe geanta (2929 afisari)
 Scapat de la moarte de un trucaj (2435 afisari)
 Falimentul lui Gigi Becali (2114 afisari)
 Apocalipsa petrolului (1990 afisari)
 Omul providential la romani (1470 afisari)
 Mara Carfagna, cel mai frumos ministru din lume  (3352 afisari)
 "Iuscenko, tradatorule: Geamantanul - Gara SUA!" (1469 afisari)
 Un american propune in locul ingroparii ori incinerarii, aruncarea mortilor la canal (1426 afisari)
 ULTIMA ORA: Rupere de nori in Capitala (1337 afisari)
 Ca-n vremurile "bune", Moscova si-a scos tancurile la parada (1318 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13080 sec.