Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tarul Nechezol
-- Astazi la Kremlin va fi instalat Dmitri Medvedev, un presedinte surogat crescut de Putin pentru a-i urma linia trasata ca sef al Rusiei * Adevaratul tar va ocupa fotoliul de premier in care s-a aflat pana acum discipolul sau
Dupa doua mandate prezidentiale consecutive, Vladimir Putin lasa, astazi, in urma Kremlinul, in favoarea lui Dmitri Medvedev, asteptandu-se ca protejatul sau sa il nominalizeze, de indata, drept sef al Executivului de la Moscova. Inaugurarea oficiala a noului duo va fi urmata, vineri, de cea mai importanta parada militara din ultimii 18 ani, dedicata aniversarii incheierii celui de Al-Doilea Razboi Mondial.
Suita ceremoniilor oficiale va debuta prin traditionalele 30 de salve de tun, care marcau in trecut incoronarea noilor tari, si inspectarea de catre Vladimir Putin si Dmitri Medvedev a garzii de onoare. La manifestari sunt asteptati peste 2400 de invitati, inclusiv lideri politici ale fostelor tari sovietice, ambasadori straini si oficialitati ruse, care vor beneficia de protectia unui important dispozitiv de securitate. Conform publicatiei Vedomosti, ultimul discurs in calitate de presedinte al lui Vladimir Putin va fi "solemn si sobru", marcand continuitatea politicii interne si externe promovare de Kremlin. Potrivit legii fundamentale a Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev va deveni noul sef suprem al fortelor militare, Vladimir Putin urmand sa ii predea noului presedinte valiza nucleara, care ii permite presedintelui rus sa controleze imensul arsenal militar nuclear, mostenire a epocii sovietice. Ceremonia va fi urmata de oficierea la Catedrala Bunei Vestiri din centrul Kremlinului a unei slujbe speciale de catre Alexei al II-lea, Patriarhul Intregii Rusii, care se va ruga, impreuna cu un important sobor de mitropoliti si episcopi, pentru noul sef al statului si familia acestuia, confirmand relatiile apropiate dintre Kremlin si Biserica Ortodoxa Rusa.
Premierul Putin
Fostul presedinte va reveni, maine, in prim-planul scenei politice internationale, anticipandu-se ca Legislativul de la Moscova va aproba fara probleme numirea sa in calitate de premier. Recentele modificari legislative, efectuate de Duma de Stat in ultimele doua luni, confera functiei de premier noi prerogative, net superioare celor detinute pana acum de sefii Executivului rus. Mana de fier a lui Putin si-a facut deja simtita prezenta la Casa Alba de la Moscova, libertatea de miscare a jurnalistilor in sediul Guvernului fiind restrictionata in asteptarea noului premier.
Fan Black Sabbath la Kremlin
Propulsat in functia suprema de insusi Vladimir Putin, Dmitri Medvedev se dovedeste a fi un presedinte cel putin neconventional, declarandu-se fan inrait al trupelor Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple si Black Sabbath. Noul sef al statului rus calca pe urmele predecesorului sau in privinta educatiei, acesta terminand in 1987 Facultatea de Drept a Universitatii din Sankt Petersburg, absolvita de Putin in 1975. Conform agentiei RIA Novosti, Dmitri Medvedev ar putea ocupa fosta resedinta a primului presedinte rus, Boris Eltin, lucrarile de restaurare fiind pe punctul de a fi finalizate la celebra vila Gorki 9.
Relatii tensionate cu NATO, SUA si UE
Pe picior de plecare de la Kremlin, respectiv de sosire la Casa Alba moscovita, Vladimir Putin lasa in urma o serie de probleme nerezolvate in relatia Rusiei atat cu Occidentul, cat si cu spatiul ex-sovietic.
Aversiunea de acum notorie a Federatiei Ruse fata de extinderea NATO la granitele sale, manifestata cel mai recent la summit-ul Aliantei desfasurat in aprilie la Bucuresti, prin blocarea ambitiilor nord-atlantice ale Georgiei si Ucrainei, concureaza la capitolul relatii problematice ruso-americane cu obiectiile mai degraba vociferate ale Moscovei fata de planurile Washingtonului de a desfasura, pe Continent, componente ale scutului sau anti-racheta. In vreme ce avansul NATO spre Est, incurajat de SUA, a fost asociat de Rusia cu o "mostenire politica de pe vremea Razboiului Rece", incompatibila cu "realitatile lumii contemporane", extinderea scutului american anti-racheta in Europa a fost perceputa drept o amenintare directa la adresa securitatii Federatie. Mai mult, Rusia si-a suspendat, la finele lui 2007, participarea la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), citand "impactul negativ" al bazelor SUA din Romania si Bulgaria intre "circumstantele extraordinare" ce au impus adoptarea masurii. Atmosfera ramane in egala masura de tensionata si in ceea ce priveste dialogul Moscovei cu Bruxelles-ul, negocierile pentru reinnoirea Acordului de Parteneriat si Cooperare UE-Rusia, expirat in decembrie 2006, ramanand in continuare in stand-by, blocat de Polonia si Lituania, pe marginea disputelor comerciale intretinute cu vecinul de la Rasarit.
El Dorado rusesc la Marea Caspica
Lucrurile nu stau mai bine nici in privinta relatiilor Rusiei cu statele Asiei Centrale, aflate pana nu demult in sfera de influenta a URSS. Imensele resurse energetice din regiunea Marii Caspice si masiva prezenta militara ruseasca provoaca in continuare nemultumirea statelor riverane Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan si Iran pe fondul lipsei unui cadru international privind delimitarea apelor teritoriale si a zonelor economice exclusive.
Teheranul a cerut delimitarea egala intre cele cinci state a sectoarelor din perimetrul Marii Caspice, demersuri respinse in bloc de fostele state sovietice, Moscova reusind insa sa obtina partea leului din drepturile de exploatare a zacamintelor de petrol si gaze. Modernizarea substantiala a flotei militare ruse de la Marea Caspica si acapararea de catre companiile de stat rusesti a drepturilor de exploatare a resurselor energetice, inclusiv din zonele maritime care revin Turkmenistanului si Kazahstanului, au intensificat presiunile exercitate la adresa proiectelor europene menite sa limiteze monopolul rusesc asupra resurselor energetice caspice.
Separatismul este una dintre armele politice ale Federatiei Ruse
Prabusirea URSS nu a insemnat nici pe departe desprinderea Rusiei de fostii sateliti sovietici, ci, dimpotriva, a evidentiat o prezenta ruseasca mai mult sau mai putin accentuata in fostele republici subordonate Moscovei pana in 1991. Aceasta s-a tradus prin reaparitia conflictelor interetnice, intretinute activ de autoritatile ruse, prin masuri politice, militare si economice, Federatia Rusa sprijinind regimurile separatiste din Transnistria (Republica Moldova), Abhazia, Osetia de Sud (Georgia) si Nagorno-Karabakh (Azerbaidjan), devenite treptat anexe economice si politice ale statului rus.
Recenta declaratie a pretinsului ministru de Externe abhaz Serghei Samba privind transformarea regiunii georgiene intr-un protectorat militar rusesc a provocat ingrijorare in principalele capitale occidentale. Amenintarile militare rusesti la adresa integritatii teritoriale a Republicii Georgia vin pe fondul declaratiilor facute de Vladimir Putin cu ocazia summit-ului NATO de la Bucuresti privind pretentiile teritoriale ale Moscovei fata de Crimeea si regiunile din estul Ucrainei, cu populatie majoritar rusofona. Federatia Rusa s-a remarcat in timpul Administratiei Vladimir Putin prin intensificarea sprijinului acordat miscarilor separatiste sau autonomiste din Gagauzia (Republica Moldova), Karakalpakstan (Uzbekistan), Gorno-Badakhshan (Tadjikistan) si regiunea lezghina de la granita ruso-azera, liderii separatisti lezghini cerand anexarea regiunii la Federatia Rusa.
Pretentiile teritoriale ale Moscovei, reluate periodic de reprezentantii partidului de guvernamant Rusia Unita, mai vizeaza regiuni din China, Japonia, Kazahstan, Mongolia si statele baltice, autoritatile ruse avand diferende teritoriale latente cu toate statele vecine si tintind inclusiv zona Polului Nord.
Pagina realizata de Mihai ISAC 
 Afisari: 921  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ukraina ---CHEIA !   de Rhodos
Un articol TOTAL (EXXON, Shell, Rompetrol & Chevron) tampit   de Conan__the__Barbarian
Un articol nechibzuit!   de Alexandru Nemoianu
Pute a democratie de cumetrie   de Radu Dragan
A r h i v a
  Comisarii politici    22 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01277 sec.