Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, ieri, pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
Pe langa majorarea dobanzii de politica monetara, BNR a decis si cresterea dobanzii pentru facilitatea de depozit, cu 3,75 puncte procentuale, la 5,75% pe an, si a dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) de la 12%, la 13,75% pe an.
A treia decizie legata de cadrul operational al politicii monetare se refera la majorarea ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei de la 18% pe an la 20,5%.
"Aceste masuri de ajustare a unor caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare a BNR, parte a procesului de aliniere graduala la practica Bancii Centrale Europene, vizeaza consolidarea rolului de semnal al ratei dobanzii de politica monetara, cresterea eficacitatii operatiunilor de piata si reducerea volatilitatii dobanzilor pe piata monetara interbancara", se spune in comunicatul BNR.
Moneda nationala s-a depreciat, dupa anuntul deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a majora dobanda de politica monetara, cursul de schimb atingand un nivel maxim de 3,64 lei/euro. "Decizia BNR de majorare a ratei dobanzii de politica monetara a fost receptionata de jucatori ca un semnal negativ pentru economia nationala si pentru piata. Raportul a urcat spre 3,6440 unitati, dupa ce unii investitori si-au deschis pozitii pe leu", a declarat pentru Mediafax Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank.
Majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, este insuficienta pentru a ajuta procesul dezinflationist, iar pe termen scurt impactul asupra cursului de schimb este estimat a fi unul negativ, au declarat, ieri, mai multi analisti economici."Majorarea nu face nicio diferenta, nu poate sa aduca inflatia in jos, ci mai degraba va influenta asteptarile inflationiste. Probabil ca au informatii ca preturile administrate vor creste de la 1 iunie. Ar fi trebuit sa lase aceasta majorare, de 0,25 puncte, pentru momentul la care se vor majora preturile administrate", a afirmat, pentru Mediafax, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Majorarea dobanzii de politica monetara este o masura potrivita pentru a combate cresterea inflatiei, dar banca centrala va trebui sa utilizeze acest instrument pe o perioada limitata pentru a nu afecta cresterea economica, a declarat, ieri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Este o situatie ciudata la nivel mondial. De exemplu, SUA scade dobanzile pentru a sustine economia, iar Romania, care are o crestere economica sustenabila, dar si o inflatie ridicata, isi poate permite pe o perioada limitata sa majoreze dobanzile. Cresterea dobanzii este potrivita, dar pe o perioada limitata, altminteri ar putea sa afecteze cresterea economica", a spus Vosganian.
Ministrul apreciaza ca BNR ar trebui sa isi reconsidere pozitia privind cresterea dobanzii, incepand cu lunile de vara, daca productia agricola va fi buna, considerand ca Finantele "si-au facut treaba" si ca banca centrala trebuie "sa se intereseze" si de cresterea economica.