Ziua Logo
  Nr. 4225 de miercuri, 7 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
O crima a drepturilor omului in Gaza
-- Planeta asista la o crima teribila in privinta drepturilor omului, in Gaza, unde un milion si jumatate de oameni sunt ca si incarcerati, fara a avea nici un acces la lumea exterioara pe apa, pe uscat sau prin aer. O populatie intreaga este pedepsita in mod brutal.
Aceste rele tratamente aplicate palestinienilor din Gaza au fost escaladate, dramatic, de Israel, cu sprijinul Statelor Unite, dupa ce candidatii politici reprezentand Hamas au castigat o majoritate de locuri in parlamentul Autoritatii Palestiniene in 2006. Alegerile au fost considerate, in unanimitate, ca fiind corecte, de catre toti observatorii internationali.
Israelul Si SUA au refuzat insa sa accepte dreptul palestinienilor de a forma un guvern de unanimitate cu Hamas si Fatah, iar acum, dupa dezacordul international, Hamas a ajuns sa controleze singur Gaza. 41 dintre cei 43 de candidati ai Hamas care au castigat alegerile si care traiesc in Cisiordania sunt in prezent incarcerati de Israel, pe langa alti zece prezumtivi din cabinetul de coalitie care a avut viata scurta.
Referitor la Sansele pe care le au unii sau altii in lupta partizana dintre Fatah si Hamas, in interiorul Palestinei ocupate, trebuie sa ne amintim ca sanctiunile economice si restrictiile impuse in furnizarea de apa, alimente, electricitate si combustibil au provocat suferinte mari in randul populatiei nevinovate din Gaza, dintre care aproape un milion de oameni sunt refugiati.
Bombele Si rachetele israeliene lovesc, periodic, aceasta zona delimitata, provocand un numar mare de victime atat printre militanti, cat si printre femeile si copiii nevinovati. Un raport recent al B'Tselem, una dintre cele mai importante organizatii israeliene pentru drepturile omului, arata ca intre 27 februarie si 3 martie au fost ucisi 106 de palestinieni, dintre care 54 erau civili.
Intr-o cAlAtorie efectuatA recent in Orientul Mijlociu, am incercat sa inteleg mai bine aceasta criza. Una dintre vizitele mele a fost la Sderot, o comunitate de aproape 20.000 de oameni din sudul Israelului care este lovita frecvent de rachete rudimentare trase de langa Gaza. Am condamnat aceste atacuri, considerandu-le un act de terorism. In acelasi timp, m-am intalnit cu liderii Hamas, atat cu o delegatie din Gaza, cat si cu oficiali importanti de la Damasc, Siria. Am condamnat si in fata lor aceste atacuri si le-am cerut sa declare un armistitiu unilateral sau sa parafeze, alaturi de Israel, o intelegere mutuala privind stoparea tuturor actiunilor militare din interiorul si din imprejurul Gazei pentru o perioada mai mare. Exista argumente fervente auzite de ambele parti privind vina pentru absenta pacii in Orientul Mijlociu. Israelul a ocupat si colonizat Cisiordania palestiniana, care reprezinta aproapre un sfert (28,5%) din marimea Israelului, asa cum este recunoscut de comunitatea internationala. Anumite factiuni religioase israeliene pretind dreptul asupra pamantului aflat de ambele tarmuri ale raului Iordan, iar altii sunt ferm convinsi ca cele 205 de colonii din teritoriile palestiniene cu cei 500.000 de oameni sunt necesare pentru "securitate".
Toate statele arabe au fost de acord cu recunoasterea deplina a Israelului daca aceasta va fi conforma cu rezolutiile ONU.
Hamas a acceptat ideea sustinerii oricarui acord negociat de pace intre presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas si premierul israelian Ehud Olmert, care sa fie aprobat, prin referendum, de poporul palestinian.
Dar, In pofida declaraTiilor rasunatoare si pozitive facute la conferinta de pace de la Annapolis, Maryland, din noiembrie 2007, au aparut alte regrese. 9000 de noi colonii israeliene au fost deja anuntate in Palestina, numarul barajelor din Cisiordania a crescut, iar ciocnirile din Gaza s-au intensificat.
Lumea nu trebuie sA asiste nepasatoare in timp ce oameni nevinovati sunt tratati cu cruzime. A venit timpul ca voci puternice din Europa, SUA, Israel sau din alta parte sa vorbeasca si sa condamne aceasta tragedie a drepturilor omului care se petrece in randul populatiei palestiniene.
Jimmy Carter, fost presedinte al SUA, este fondatorul Centrului Carter, care promoveaza pacea si drepturile omului in lumea intreaga
Copyright: Project Syndicate, 2008. www.project-syndicate.org
Jimmy CARTER 
 Afisari: 1047  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 32 Afiseaza toate comentariile  
Sa ne imaginam urmatorul scenariu :   de Pinkie
Periodic sau frecvent pt.domnul Alwis   de Duras
To : Mircea1 :   de alamar
nvt,   de haril
Mesaj din Gaza Strip   de HERUT
U.S. envoy cuts short Hebron trip after clash with settlers   de Zenn
Alloooo Domnu' cu Kultura in englezeshte.........................   de Mos Grigore
In vecii,vecilor AMIN!!!!!   de zwilling carol
   de Roxana
am citit toate comentariile si...   de nvt
Aici,   de Aladin
Deh, domnule Ciachir...   de alwis46
Intre periodic si frecvent.   de alwis46
   de Pinkie
In Gadza absurdul e normal si normalul e absurd   de HERUT
Carter nici nu a pomenit cit e de nacajit si de atitudinea lui Hamas ... , tine in el amaraciunea   de Seherezada
lasa, ca nu toti gindesc ca Carter, ...   de Seherezada
Al doilea Israel si al treilea Reich   de Crusader
Pentru dulcile fetite Katty&   de zwilling carol
Ziua   de FB
Unde s-au mai vazut copii manifestand,,,   de bazileus
cind un om mic foloseste cuvinte mai mari ca el,   de silviana
Re: Articolul lui Carter ar putea pune pe ganduri doar DACA...    de moroianu
Securitatea si existenta statului Israel este mai presus ca orice.   de ionion
zicea un "selectionat" mai ieri pa for,   de George W. Bush
ce articol!!!   de stefanell
Mister Carter, ai uitat sa spui..   de bongos
j,c.   de Licaret
nu mai merge asa!   de dorinteodor
Merita de citit asta   de zwilling carol
Razbunare a la Jimmy Carter   de haril
Cine dracu' se mai uita'n gura astuia......................................   de Mos Grigore
A r h i v a
  Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei    5 comentarii
  Somnul natiunii    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Glezna Patriarhului si nasul Cleopatrei (1906 afisari)
 Comisarii politici (1235 afisari)
 Bani virtuali la Steaua (1059 afisari)
 O crima a drepturilor omului in Gaza (1047 afisari)
 Tarul Nechezol (921 afisari)
 Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului (3151 afisari)
 Fritzl: "Nu sunt un monstru. As fi putut sa-i omor pe toti" (2842 afisari)
 Isi primejduiesc cariera sau relatiile de dragul... prostituatelor (2674 afisari)
 Al doilea sarut lesbian al Madonnei (1908 afisari)
 DNA a retinut la Cluj cinci persoane care aveau asupra lor peste un milion de euro din partea lui Gigi Becali (1621 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.