Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Politicieni eterni, constiinte captive
-- O data la patru ani, cand febra declansarii campaniei electorale incepe sa cuprinda intreaga suflare a tarii, este, poate, cel mai sigur moment cand o buna parte din romani incearca cel mai pregnant acel sentiment de lehamite fata de realitatea de atatia ani a ceea ce a inseamnat si inseamna Romania de dupa 1989.
Si Intrebarea fireascA, ce ne apare de fiecare data in minte, este aceasta: a meritat, oare ca peste o mie de oameni - uitati azi - sa moara atunci, in decembrie, ca noi sa ajungem aici? A meritat oare acest sacrificiu? A devenit poporul acesta urgisit de Ceausescu mai bun si mai cinstit? Faptul ca de aproape douazeci de ani puterea politica semi-comunista se "invarte" intre aceleasi triste figuri care nu se mai dau plecate de pe prima scena a tarii a ajutat in vreun fel la "marea schimbare" pe care am asteptat-o cu totii? Presedintia tarii, Guvernul, Parlamentul sunt si vor ramane, dupa cum se vede, in mana unor comunisti, care, probabil ar fi facut cam aceleasi cariere si daca Ceausescu n-ar fi fost ucis miseleste, in ziua de Craciun. Cei care pe rand s-au scarbit si au de partea lor un anume gen de intransigenta au plecat sa-si traiasca saracia muncind "la altii", in strainatate, lasand in urma lor un popor molatec, din ce in ce mai putin dispus sa sanctioneze raul, sau daca totusi o fac, au doar iluzia ca sunt liberi sa nu mai vorbeasca ascunsi si supravegheati, ci pe strada, la restaurant, sau chiar la televizor.
Efectul acestei libertATi - din ce in ce mai supravegheate, dupa cum se stie -, este nul. Politicianul, de la cel mai mare si pana la cel mai neinsemnat, stie ca oamenii nu au decat o viata, pe care nu si-o pot petrece "luptand" contra mizeriilor si derapajelor lor. Momentul (si acesta uitat!) care a marcat faptul ca in Romania nu se mai poate intampla mare lucru este acela al plecarii in auto-exil a militantilor radicali ai Pietei Universitatii. Din acea zi, scena "civila" a fost ocupata in totalitate de o intelighentie post-comunista prin excelenta, de acei "rezistenti prin cultura" cu pasapoartele in buzunar inca dinainte de 89, de cei care devenisera "anticomunisti" acerbi si sonori, doar dupa caderea comunismului. Ei s-au dovedit a fi, de fiecare data, unelte de pret in mana politicienilor cu care au pactizat, fiecare dupa pretul lui. Si ce fel de "societate civila" s-ar fi putut naste din asemenea reprezentanti ai "marii mutenii" din comunism? Bineinteles, una "de catifea", comoda, cu interese de gasca atat de evidente, incat e posibil ca si politicienilor, in anumite momente, sa li se faca scarba de aceasta.
Pe dubla lor vinovATie - aceea de a fi tacut sub propriile paturi "inainte", construindu-si cu migala cariere de filosofi si scriitori, de care se bucura acum, si nesimtirea de a se considera "acum" instante morale, infectand prin atitudinea lor tineri care s-au nascut prea tarziu pentru a-i cunoaste cu adevarat - s-a construit, in principal, starea la care a ajuns Romania azi. Au putut arata cu degetul, au putut pune la zid, au putut sa participe activ (desi nepermis!) la campanii electorale si la jocurile acelorasi politicieni. Nimeni nu le-a aratat obrazul, ci dimpotriva: ei continua, la adapostul situatiilor materiale infloritoare pe care si le-au creat cu "sprijinul discret" al politicienilor, sa ne judece de pe ecranul televizoarelor, din paginile ziarelor, sa ne spuna cum sa votam, fara a se gandi un moment ca mai ales lor li se datoreaza mizeria morala care bantuie Romania. Acum chiar ca nici nu mai au de ce sa se teama. Pe adevaratii disidenti - cei care si-au pastrat neatinsa intransigenta si consecventa de a (le) spune lucrurilor pe nume - i-au anihilat. Au reusit ca in toti acesti ani sa lege de numele lui Paul Goma sintagma de "antisemit", iar pe Doina Cornea, destul de recent (cand atentiona asupra pericolului pe care il reprezinta d-l Basescu pentru democratia romana), sa o transforme intr-un fel de batranica senila, care nu mai are perceptia realului. Ce mai pot schimba, deci, alegerile intr-o tara ca a noastra, unde constiintele sunt captive si politicienii eterni?
Octavian HOANDRA 
 Afisari: 221  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Inca unu de-l plange pe Ceacsa si nica nu pricepe   de Ghita Bizonu'
CORECT dle OCTAVIAN !   de LENIO
A r h i v a
  Nu exista mici si bere gratis!!!    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01057 sec.