Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Nu exista mici si bere gratis!!!
-- Dilema PSD-ista "mici sau hamburgeri?" reflecta fidel starea democratiei romanesti. Toate partidele (care au fonduri de aruncat) au oferit celor mai lacomi sau nemancati dintre alegatori "pomeni" electorale. Asta demonstreaza precaritatea starii morale si intelectuale care sta la baza pseudodemocratiei noastre. Demnitatea celor care impart micii si a celor care ii primesc este indoielnica. Iar daca inlocuiesti micii si berea cu hamburgeri (ori hot-dog) si Coca-Cola (ori Red Bull), tot dracul ala e. Daca oferim hamburgeri sau hot-dog ca "pomeni" electorale nu inseamna ca ne-am occidentalizat.
Oamenii dependenTi de meniuri nu dau doi bani pe proiecte, programe de dezvoltare, doctrine, ideologii, controverse politice sau morale. Si nici cei care perpetueaza aceasta dependenta.
FaTA de gregaritatea legAturii alegatori-alesi creata prin consumarea ritualica a micilor a mai aparut o atitudine smechereasca, duplicitara: "mancati-le micii, beti-le berea, dar votati cu cine vreti!". Indemnul nu te poate scoate din cercul vicios in care te arunca partidele care ofera "pomeni". Reactia alegatorului este sa consume de la toti, pana la saturatie, dar sa nu mai voteze pe nimeni. Inca n-am vazut formatie la moda sau scriitor premiat care sa indemne alegatorii sa ceara candidatilor proiecte si solutii concrete pentru problemele comunitatilor lor.
CAnd va veni al treilea contraval al democratizarii, Marele Reflux, "democratiile micilor" vor fi maturate. Iar faptul ca ne-am pseudointegrat in NATO si UE nu ne va mai fi de mare ajutor. Fiecare val sau flux al democratizarii a fost urmat de un contraval sau reflux. Dupa cel de-al treilea val al democratizarii, care a inceput in 1974, cu "revolutia garoafelor" din Portugalia, va veni si contravalul dedemocratizarii. Vor rezista doar democratiile cu piloni institutionali puternici, cele consolidate. Iar cel mai bine vor rezista regimurile care se bazeaza pe starea morala si intelectuala a natiunilor fauritoare de democratie. Or, la noi democratia nu este produsul starii morale si intelectuale a natiunii.
Ne vom salva de refluxul dedemocratizarii cand nimeni nu va oferi si nimeni nu va mai astepta/accepta "pomeni" electorale. Faptul ca liderii politici autohtoni nu-si dau seama inca de aceste amenintari dovedeste inca o data cat de competenti sunt. Si cum ar putea sa fie ei vizionari, din moment ce sunt produsul nemijlocit al gloatelor consumatoare de mici si bere gratis? Cum scria Hannah Arendt, alianta dintre gloate si elite sta la baza fenomenelor degenerative ale modernitatii. Mai pe intelesul celor tocmai mentionati, cum e turcu', si pistolu'.
Cum descopereau fanii formatiei "Dire Straits", nu exista "gagici pe gratis". Nu exista nici "gagici pe gratis" in capitalism si nici "nouazeci si noua de fecioare virgine" care sa-i astepte in Paradis pe teroristii sinucigasi care omoara fara mila copii nevinovati, femei, batrani, civili necombatanti. Astea sunt utopii si mituri postmoderne, care isi au originea in enormele frustrari ale indivizilor din societatile degenerativ-consumeriste. Cei care consuma acum micii gratis (sau hamburgeri, hot-dogs, gulas ori mai stiu eu ce) vor plati mai tarziu un pret de mii de ori mai piperat decat daca isi potoleau poftele cu mancare si bautura platita din banii proprii. Calculul este simplu: cei care isi cladesc carierele pe mituirea si manipularea alegatorilor la vot, incearca ulterior sa-si recupereze "cheltuielile" cu varf si indesat. Ei recupereaza din banii publici, banii contribuabililor, care nu mai merg catre ingrijirea sanatatii, invatamant de calitate, servicii comunitare, autostrazi, drumuri, investitii, etc, ci direct sau pe rute ocolitoare in buzunarele celor care se prefac acum a fi generosi cu micii si berea. In schimbul micilor gratis, alegatorul plateste apoi "baietilor destepti" "taxa pe prostie", de mii de ori mai mare decat "taxa de prima inmatriculare" si colectabila de la toti.
Dan PAVEL 
 Afisari: 512  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
be exista bere gratis!   de geek-a-contra
Tot din banii nostrii mancam mici aia   de gigimuschi1
Exista insa intel;ectuali pre Gratis   de Ghita Bizonu'
Domnu` profesor de politologie intre Republica lui Platon si B.U.G. Mafia   de Changeman
Am fost la PSD la Izvor   de Liliac
A r h i v a
  Politicieni eterni, constiinte captive    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.