Fondul Monetar International (FMI) recomanda Guvernului sa se opuna "cu putere" reducerii taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente, cresterii pensiilor inainte de termenul stabilit initial pentru ianuarie 2009 si propune prudenta in majorarea salariilor.
"Misiunea indeamna autoritatile sa se opuna cu putere acestor initiative, precum si altora care ar putea pune in pericol indeplinirea tintelor fiscale pentru 2008 si care ar putea slabi stabilitatea macroeconomica", se arata in concluziile misiunii Fondului, care s-a aflat la Bucuresti in luna aprilie.
Expertii FMI sunt de parere ca reducerea TVA pentru alimente de la 19% la 5% ar putea induce un cost fiscal anual de pana la 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in functie de modul de implementare a masurii. In acelasi timp, majorarea pensiilor ar putea genera costuri fiscale reprezentand 1,5% din PIB.
Cele trei riscuri mentionate survin in contextul unui mediu politic fragmentat si in conditiile apropierii alegerilor, acesti factori deturnand interesul autoritatilor catre o politica fiscala pe termen scurt, mentioneaza institutia financiara.
FMI considera ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa implementeze, in paralel, o serie de masuri pentru asigurarea stabilitatii fiscale.
Astfel, Fondul recomanda imbunatatirea expertizei fiscale si competentelor la nivel executiv si legislativ, printre masurile propuse fiind cresterea transparentei, capacitatii de analiza si orientarea catre un buget bazat pe performanta.
In acelasi timp, autoritatile romane ar trebui sa modifice abordarea fiscala actuala, orientata catre termene scurte, astfel ca rectificarile bugetare multiple ar trebui reduse, modalitatea de decizie prin ordonante de urgenta ar trebui reconsiderata si toate cheltuielile si veniturile bugetare ar trebui sprijinite de legislatia deja aprobata.
A treia masura mentionata de Fond se refera la infiintarea unei agentii fiscale independente.
Bugetul 2008 e croit gresit
In opinia FMI, bugetul pe 2008 nu este conform cu un cadru fiscal dezirabil, insa expertii sunt de parere ca rectificarea bugetara efectuata in acest an si masurile de control a cheltuielilor reprezinta pasi in directia optima.
"Totusi, misiunea crede ca o tinta de deficit de circa 1,75% din PIB ar fi fost mai potrivita. Mai mult, misiunea considera ca proiectiile privind veniturile bugetare sunt prea optimiste, iar cheltuielile vor trebui, cel mai probabil, sa fie ajustate in conformitate cu resursele, chiar si in contextul unei tinte bugetare relativ relaxate", se spune in documentul care prezinta concluziile FMI.
Expertii Fondului considera ca, pentru asigurarea stabilitatii fiscale si adoptarea unor politici orientate catre crestere, ar trebui avuta in vedere o tinta de deficit bugetar, pe termen mediu, de circa 1% din PIB, evitarea unei politici fiscale prociclice si incurajarea componentei de oferta a economiei.
FMI estimeaza pentru acest an pentru Romania o crestere economica de 5,5%, pentru ca in 2009 avansul sa incetineasca la 4,75%.
In ceea ce priveste cresterea preturilor, la finele anului inflatia se va plasa la 6,5%, insa va reveni in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in 2009. Tinta BNR pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.