Statul roman permite utilizarea in industria alimentara a numeroase E-uri interzise in alte tari. Pe langa acest fapt, folosirea pesticidelor in tara noastra are loc in mod haotic, fara a exista vreun control al acestui procedeu. De parca n-ar fi fost suficient, in alimentele romanilor - cu predilectie in cea destinata copiilor - gasim cancerigenul indulcitor sintetic numit aspartam, controversata zaharina - recomandata inclusiv bolnavilor - si sarea iodata, de a carei universalitate obligatorie s-a ingrijit Guvernul Adrian Nastase, chit ca poate baga in mormant o multime de suferinzi.
La nivelul Uniunii Europene, in Canada, SUA, Japonia si alte tari civilizate, prezenta pesticidelor in legume si fructe este strict reglementata. In Romania, din pacate, nu exista un control al acestor ingrasaminte chimice, agricultorii folosindu-le dupa cum ii taie capul, de cele mai multe ori in exces. Pentru ca distrug daunatorii si favorizeaza cresterea plantelor, pesticidele sunt folosite cu nemiluita, fara a se respecta cu strictete cantitatile prescrise la hectar si modul de administrare. In acest mod, tone de pesticide periculoase ajung in culturi, de foarte multe ori provenind din import la preturi modice, atata vreme cat cererea pe piata europeana scade de la an la an.
Aceste otravuri sunt foarte daunatoare sanatatii, provocand diverse forme de cancer, hepatite, ulcer, anomalii genetice si alte afectiuni maligne ori benigne care inspaimanta umanitatea in ultimul secol.
Ucigasul aspartam
La inceputul anilor '60, specialistii au ajuns la concluzia ca zaharul consumat chiar si in cantitati moderate este daunator sanatatii. In 1965, americanii au descoperit aspartamul (E 951), care a fost considerat, timp de aproape 30 de ani, o solutie ideala pentru inlocuirea zaharului din alimentatie. Intr-un timp relativ scurt, substanta chimica de sinteza a ajuns sa fie comercializata in peste 50 de tari de pe intreg mapamondul. La inceputul anilor '90, acest indulcitor a penetrat si piata alimentara romaneasca.
Dozatoarele pentru sucuri sintetice au devenit repede un deliciu al consumatorilor mari si mici, gratie senzatiei de prospetime conferite bauturilor racoritoare, a gustului pronuntat de fructe, dar mai ales pretului mic de comercializare. Apoi, folosirea aspartamului s-a extins in majoritatea dulciurilor. La ora actuala, specialistii considera E 951 mult mai nociv decat zaharul, recomandand evitarea lui.
Acesta provoaca peste 80 de simptome organismului uman, multe de o gravitate deosebita. Iata cateva: cefalee, spasme cerebrale, coronariene si musculare, vertij, greturi, eruptii, depresii, astenii, iritabilitate, insomnii, tulburari de vedere si auz, palpitatii, senzatia lipsei de aer, atacuri de panica, pierderea gustului, tulburari de memorie, dureri articulare si multe altele.
La fel, aspartamul se face vinovat de aparitia tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, epilepsiei, retardului mintal, limfoamelor, malformatiilor, diabetului, expune organismul la gripa, boli pulmonare, infectii urinare, intestinale si altele.
Pe langa produsele zaharoase cum sunt bauturile racoritoare si dulciurile, aspartamul mai poate fi intalnit in guma de mestecat. In SUA si alte cateva tari este interzis cu desavarsire. Nu si la noi.
Controversata zaharina
Zaharina, inlocuitor al zaharului, a fost descoperita si fabricata incepand cu anul 1879. In urma unor studii de specialitate, SUA au interzis zaharina in 1997, dar la scurt timp au readmis-o, cu conditia ca pe ambalaje sa se inscriptioneze ca administrata animalelor este cancerigena. In urma protestelor exercitate de industria alimentara si in pofida opozitiei organizatiilor de protectie a animalelor, Congresul American a renuntat in cele din urma la acest avertisment. In Romania, zaharina este folosita pe scara larga in bauturile racoritoare si dulciurile fara zahar, dar mai ales de bolnavii carora li se interzice consumul de zahar, cum sunt diabeticii.
Iod cu de-a sila de la Nastase
Romanii au fost obligati de Guvernul Adrian Nastase, prin Hotararea nr. 568/2002, sa consume doar sare iodata.
Consumul de iod provoaca hipertiroidii, sporind volumul glandei tiroide de la 4,8 ml la 8,6 ml. Totodata, creste constant Basedow-ul autoimun, favorizeaza tiroida Hashimoto, induce fenomenul numit "Tiroid cell necrosis" (necroza celulelor tiroidiene) si determina sporirea numarului de cazuri cu hipotiroidism subclinic la copii si adolescenti. In acelasi timp, consumul excesiv de iod duce la cresterea cazurilor de alergie la aceasta substanta, corelat cu un numar mare de investigatii radiologice cu iod, ceea ce amplifica incidenta socului anafilactic. In cele mai grave situatii, consumul de iod poate provoca si cancerul tiroidian. Potrivit unui studiu relativ recent, efectuat in indepartata Tasmanie, dupa iodarea alimentelor s-a constatat ca rata cancerului a crescut de trei ori, la persoane in varsta de peste 49 de ani.
O doza de Lipidol inlocuieste iodul pe un an
Pe de alta parte, absenta iodului din organism duce la formarea gusei endemice, avand si efecte grave asupra dezvoltarii creierului la copii si adolescenti. Dupa parerea dr. Lili Pasat, lipsa acestei substante din organism are implicatii asupra intregii societati, care este impiedicata sa evolueze corespunzator, afectand capacitatea indivizilor de a face fata vietii de zi cu zi la scoala ori la munca. Frumos spus.
Lasand la o parte faptul ca prezenta iodului in sare distruge muraturile (procedeu milenar de conservare a alimentelor considerat de promotorii Hotararii nr. 568 drept o prejudecata), ar mai fi ceva de mentionat. Specialistii in domeniu, pe care Guvernul Romaniei din 2002 nu i-a luat in seama, au raspuns imediat la intrebarea: iodarea universala a sarii este singura modalitate de interventie pentru prevenirea gusei endemice sau a retardului mintal datorat deficientei de iod? Bineinteles ca nu. O singura doza de 200 mg de iod, prin administrarea orala a banalului Lipidol, corecteaza deficienta de iod la copii pe timp de un an. Ca atare putem afirma, fara riscul de a gresi, ca din cauza superficialitatii autoritatilor si din cine stie ce alte ratiuni s-a ajuns la experimentarea pe romani a unui program absurd, fara nici o noima.
Inteligenta la animale
Daca pe produsele din tutun au fost inscriptionate cu litere mari avertismente privind riscurile la care se expun fumatorii, nu acelasi lucru se intampla in ceea ce priveste sarea iodata ori alte E-uri dovedit cancerigene, existente in produsele alimentare comercializate in Romania.
Asta se intampla numai la noi, bineinteles. In multe state din Uniunea Europeana, multe produse au pe eticheta metiunea "Non-iodized salt!", adica fara sare iodata. Un alt aspect demn de semnalat este ca iodarea universala, gandita fara cap de guvernanti, implica si hrana animalelor. Care animale au mai putina nevoie de iod decat oamenii, pretentiile dobitoacelor la capitolul inteligenta fiind mai modeste. In aceasta situatie, ce pot face bolnavii carora iodul le dauneaza? Sunt obligati sa-si procure sarea doar din reteauna magazinelor de tip "Plafar", naturiste si din farmacii, doar in cantitati ce nu depasesc 0,5 kg.