Ziua Logo
  Nr. 4221 de vineri, 2 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Racoritoarele dauneaza grav sanatatii
-- Din cauza continutului de substante chimice de sinteza, multe dintre ele cancerigene, bauturile racoritoare si dulciurile sunt deosebit de nocive, mai ales pentru copii
Dupa foarte multi specialisti, consumul de dulciuri si racoritoare realizate industrial nu este recomandat oamenilor, si in special copiilor, aflati in crestere, batranilor si bolnavilor. Desigur, acest avertisment nu este prezent pe ambalaje, ca in cazul produselor din tutun, din ratiuni economice si politice. Ba dimpotriva, comerciantii se intrec in a realiza etichete cat mai atractive, viu colorate, folosind cuvantul "natural" in mod nejustificat, mincinos, pentru inducerea in eroare a consumatorilor.
Se incalca astfel grav art. 6 (1) din Legea nr. 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, care stabileste: "O practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare, daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv in prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o". Cele mai multe bauturi racoritoare sunt fabricate din apa, la care se adauga ingrediente sintetice, precum coloranti, arome, indulcitori si conservanti, dificil de asimilat de organismul uman. De asemenea, zaharul este folosit cu nemiluita, inclusiv la producerea de dulciuri, cu toate ca s-a demonstrat pericolul pe care il prezinta consumul excesiv al acestui aliment. Alternativa la indemana tuturor consta in prepararea sucurilor naturale si a dulciurilor in casa, controlandu-se strict cantitatea de zahar folosita sau optandu-se pentru mierea naturala ca indulcitor.
Otravuri in dulciuri
Alaturi de E 621 (glutamat de sodiu), E330 (acid citric/sare de lamaie) este una dintre cele mai cancerigene substante folosite in alimentatie. Subliniem: folosite in Romania, nu si in Europa occidentala. Acest acidifiant are o atat de larga utilizare, incat il intalnim in majoritatea produselor alimentare si a bauturilor racoritoare de pe piata, ba chiar si in ceaiuri ori produse cosmetice cum sunt cremele pentru corp, sapunul lichid si altele sau in anumite medicamente, de regula care se elibereaza fara reteta. Iata si alte substante considerate de specialisti deosebit de cancerigene: E 102 (tartrazina), E 110 (colorant galben), E 120 (acid carmic) E 123 (amaranth), E 124 (rosu panceau), E 131 (colorant bleu patent), E 142 (colorant verde), E 210 (acid benzoic), E 211 (benzoat de sodiu), E 212 (benzoat de potasiu) E 213 (benzoat de calciu), E 214 (hidrobenzoat de etil), E 215 (hidrobenzoat de etil sodic), E 216 (hidrobenzoat de propil) E 217 (sarea de sodiu a hidrobenzoatului de propil), E 230 (bifenil) si E 239 (hexametilen tetramina). Lista E-uri nu se termina aici, substantele enumerate fiind urmate, dupa cele cancerigene, de altele periculoase, potential periculoase, toxice, suspecte, cele intra-devar benefice fiind de ordinul a cateva zeci, din peste 1500.
Sucuri sintetice
O bautura racoritoare standard, fara zahar, contine urmatoarele ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric, acid fosforic, benzoat de sodiu, cafeina si diverse arome. Dupa cum se poate observa, cel putin trei substante dintre cele enumerate sunt considerate a fi cancerigene. E 211, benzoatul de sodiu, poate ajunge si la o concentratie de 25 mg/250 ml in sucurile cu aroma de citrice. Mai este utilizat ca antiseptic, conservant si pentru a anihila gustul unor alimente de slaba calitate, astfel cumparatorul fiind inselat cu premeditare, fiind tentat de pretul redus al produsului. Prezent in multe medicamente, E 211 se mai adauga in lapte si preparate din carne. Provoaca urticarie si agraveaza astmul. Este permis in Romania, dar interzis in SUA, Germania, Suedia, Finlanda, Elvetia, Olanda si alte state. E 330, acidul citric, produce afectiuni ale cavitatii bucale, avand actiune cancerigena. E 951, aspartamul, este folosit ca indulcitor sintetic, fiind sursa a peste 70 de tipuri de boli, inclusiv cancer. Interzis in SUA, pe langa sucuri este folosit fara discernamant in produsele zaharoase, unele gume de mestecat etc. De asemenea, E 338, acidul fosforic - chiar si alimentar - provoaca tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale), fiind utilizat pe scara industriala si in preparatele cu branza.
Capcanele din Poiana
Ciocolata "Poiana cu rom", produsa de SC KRAFT FOODS ROMANIA SA Brasov este si ea plina de E-uri.
Contine zahar, masa de cacao, unt de cacao, sirop de glucoza, lapte praf degresat, zer praf, grasime vegetala hidrogenata, agent de umezire (sorbitol E 420), grasime din lapte, grasime vegetala, pudra de cacao cu continut redus de grasime, alcool etilic (1,54%), emulgatori (lecitina din soia E 322, poligricerol poliricinoleat E 476), arome, lapte praf integral, invertaza, pudra de iaurt, aroma (vanilie), cafea solubila, coniac, acidifiant (acid citric E 330). Multe din aceste ingrediente le gasim si in bomboanele de tip "Alpina". Cum am mentionat si intr-un articol trecut, grasimea vegetala hidrogenata, pe langa celelalte substante de sinteza daunatoare sanatatii, afecteaza grav sistemul cardiovascular.
Produsul "Tic-Tac" atat de cunoscut are pe eticheta inscriptii atat de minuscule, incat nu sunt lizibile nici macar cu lupa. Ceea ce ne face sa credem ca exista intentie in aceasta situatie e faptul ca ingredientele sunt mentionate in doua limbi. Iar pastilele racoritoare "Winterfresh Mints" sunt fabricate in Polonia tot pe baza de aspartam, colorant tartrazina, ambele substante fiind considerate cancerigene si interzise in Norvegia, Austria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.
Cancer cu aroma de suc
Prigat fara zahar, fabricat de SC SIGAT BEVERAGE COMPANY SA Bucuresti contine: apa, concentrat natural de portocale min. 12%, aspartam (contine feniletamina), acesulfam K, acid citric, stabilizator: guma Guar, vitamina C (acid ascorbic), colorant betacaroten, aroma naturala de portocale.
Produsul este pasteurizat, adica tratat termic la temperaturi inalte, ceea ce face ca si ultimele urme de vitamine si minerale sa dispara aproape in totalitate. In primul rand, eticheta incearca inducerea in eroare a cumparatorului, prin aceea ca mentioneaza continutul de concentrat natural de portocale min. 12%. Dar nu se spune nimic ca la fabricarea acelui concentrat au fost folosite E-uri periculoase pentru organismul uman. Guma Guar (E 412) este o substanta, de asemenea, considerata cancerigena de unii specialisti, la fel ca si acidul citric E 330 ori aspartamul E 951. Producatorii de Coca-Cola au renuntat la cancerigenul acid citric E 330, inlocuindu-l cu mai putin periculosul E 338 (acid fosforic). In compozitia aceleiasi bauturi se mai gasesc colorantul caramel, pe care specialistii nu il recomanda si o mare cantitate de cafeina, alcaloid ce provoaca tulburari de comportament copiilor, palpitatii, cresterea presiunii sangvine, stari de voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremur al mainilor si spasme musculare, scaderea calcemiei.
Mutatii genetice de la inghetata
Cancerigenul E 110 (colorant galben), este folosit excesiv in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, snacks-urilor, medicamentelor, conservelor de peste si prafurilor de budinca.
Pe langa efectele cancerigene pe care le provoaca, E 110 mai poate genera: congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma si indigestie. Este interzis cu desavarsire in Norvegia si state fost sovietice. O alta substanta folosita la aceleasi produse, dar si la fabricarea rujurilor, parfumurilor si produselor pentru par este E 104 (Quinoline Yellow). Deoarece provoaca dermatite, este interzis in Australia, SUA si Norvegia, nu si la noi.
Si in batoanele de ciocolata destinate cu predilectie copiilor intalnim doua substante de sinteza cancerigene. In ceea ce priveste inghetata, E 127 (eritrozina) provoaca mutatii genetice, cancer al tiroidei la sobolani, posibil si la om, motiv din care substanta este interzisa in SUA din 1990, la fel si in Norvegia. Totodata, E 132 (idigotina) genereaza greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.
Pagina realizata de Dan COSTE 
 Afisari: 2841  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Termitele sunt niste animale minuscule aproape microscopice ??????   de Aladin
Racoritoare   de neamtu tiganu
termitele   de HERUT
E330 acid citric nu e cancerigen -fa-ti temele dan Coste   de Decenueu
CONCLUZIE   de doctorul
Facetzi si voi ca Adrian Severin !   de bazileus
Cea mai buna bautura este apa de izvor.   de Socrate
Crima cu voia autoritatilor   de vasile, the monk
The Corporation sau filmul care da apa la moara bolshevicilor..........   de alex dalaion
---ERA ZOMBILOR --- !.....   de jan dinu
Penele de vulpe la palarie sunt inca si mai rele, creierul e ok dar provoaca CANCER LA GANDIRE   de conopid
bine, bine, dar E-urile astea.... nu le zice B-uri sau C-uri sa nu se confunde cu CYCLON B   de conopid
Ratzionamentul este simplu.   de alex dalaion
Editorial binevenit   de HERUT
este o minciuna ca se intampla numai in Romania   de sb
ultumesc   de Georg Nagel
+ Aspartamul cancerigen :   de Pinkie
A r h i v a
  30 de lei zilierul PSD    11 comentarii
  Renta viagera agricola moare la anul    2 comentarii
  Si-a tinut respiratia 17 minute    
 Top afisari / comentarii 
 Renta viagera agricola moare la anul (3113 afisari)
 Racoritoarele dauneaza grav sanatatii (2841 afisari)
 Noaptea Invierii la Spitalul Floreasca (2330 afisari)
 Sandero de 7950 de euro (1881 afisari)
 "Te porti romi-neste, pleci!" (1231 afisari)
 Cercetatorii au dovedit ca bolile pot fi vindecate cu ajutorul rugaciunii (3222 afisari)
 Fiica cantaretei Whitney Houston a incercat sa se sinucida (2466 afisari)
 China construieste o baza secreta pentru submarine nucleare (2004 afisari)
 Una dintre fiicele "monstrului din Amstetten" este pe moarte (1934 afisari)
 Campanie originala a PNL: Adevarul gol-golut despre... Vanghelie  (1865 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01400 sec.