Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tainul UDMR
-- Tariceanu le-a dat maghiarilor, pe ultima suta de mandat, partea ce li se cuvenea pentru ca l-au sustinut la guvernare: 107.140 metri patrati pe bulevardul Unirii, pentru 49 de ani
Guvernul a adoptat acum doua zile o Ordonanta de urgenta privind Parteneriatul Public-Privat pentru realizarea ansamblului imobiliar Esplanada din Bucuresti, situat pe bulevardul Unirii. Ordonata il mandateaza pe ministrul UDMR Laszlo Borbely sa semneze contractul cu dezvoltatorul ungar TriGranit. "Proiectul, in valoare de aproximativ un miliard de euro, finantat integral din fondurile investitorului privat, consta in realizarea unui centru urban care include cladiri, spatii verzi, lucrari de amenajare si de infrastructura, cu toate echipamentele si dotarile aferente si exploatarea acestuia potrivit destinatiei lor in conditii de eficienta economica", preciza ieri, printr-un comunicat Ministerul Dezvoltarii.
Ordonanta vine la scurt timp dupa ce primarul Videanu, prin Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat hotararea prin care solicita Guvernului trecerea unor terenuri din domeniul public al statului in domeniul public al Capitalei, in beneficiul unor proiecte imobiliare si de modernizare a infrastructurii.
Pentru despagubirea proprietarilor care detin terenurile vizate de aceste proiecte, municipalitatea a cerut, astfel, Executivului ca alte suprafete sa treaca in domeniul public al Capitalei. Practic, pe 15 aprilie, solicitarea lui Videanu si a CGMB a fost adoptata si trimisa Executivului. Iar premierul Tariceanu a dat ordonanta in sprijinul lui Videanu si al firmei TriGranit la nici cinci zile de la solicitare. Prim-ministrul a fost foarte prompt in a raspunde solicitarii lui Videanu si a UDMR. Spunem aceasta deoarece in spatele companiei TriGranit, care urmeaza sa realizeze proiectele "Esplanda" si "Ansamblul Parcul Izvor", se afla omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, unul dintre sponsorii importanti ai UDMR si protejat al presedintelui Basescu. Actionarul majoritar al TriGranit Development Corporation este Sandor Demjan este cel mai bogat om de afaceri din Ungaria.
Desigur sunt prezentate si avantajele de care vor beneficia autoritatile publice dupa realizarea primei faze a proiectului - o cladire culturala in valoare de peste 40 de milioane de euro, spatii pentru birourile functionarilor statului, parcari subterane publice. Intreg ansamblul va reveni statului dupa 49 de ani. "Din punct de vedere al protectiei mediului, prin realizarea noului obiectiv se elimina, pe o suprafata de peste 107.140 metri patrati, focarul de infectie existent in acest moment", se spune in comunicatul Ministerului Dezvoltarii. Conform proiectului, constructiile vor avea o arie desfasurata de 800.000 de metri patrati si vor dura zece ani. Proiectul si inceperea constructiilor au fost intarziate mai bine de doi ani din cauza problemelor aparute la exproprierea terenurilor din zona. "Esplanada" va avea mall-uri, centre de afaceri, birouri, sali de conferinte, hoteluri, terase etajate si parcuri suspendate si va fi amplasat la intersectia bulevardelor Unirii, Nerva Traian, Octavian Goga si Mircea Voda.
Paszkany, protejatul lui Basescu
"Imi pare rau ca am uitat pe birou un memoriu pe care l-am primit de la un cetatean din Cluj, pe care va asigur ca am si scris <<Catre doamna procuror general>> - cu stiloul, asta-noapte, citind corespondenta - <<Rog analiza si solutie legala>>", spunea Traian Basescu in sedinta de bilant a Ministerului Public din 2007. Ulterior, el a precizat ca memoriul era de la Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj. Omul de afaceri afirma, in memoriu, ca este victima unei "inscenari" puse la cale de catre liderul liberal clujean Marius Nicoara. Penelistul era acuzat ca ar fi trucat o licitatie din 2005, astfel incat rezultatele acesteia sa fie in favoarea omului de afaceri iesean Iulian Dascalu si in defavoarea unei firme la care Paszkany este actionar. Acuzat de instigare la luare de mita intr-un dosar disjuns din celebrul "Gazeta", Paszkany nu s-a prezentat la audieri motivand ca are intalniri de afaceri in strainatate. Ulterior, de la Viena, acesta a trimis memoriul catre Basescu. Paszkany este si un apropiat al presedintelui PD-L Emil Boc.
Pagina realizata de Carmen POPESCU si Marian GHITEANU 
 Afisari: 3073  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Fara patrundere a temei,se pare ca doua fiinte ii pot aduce la discutii :   de LENIO
Campion : Tariceanu   de alwis46
INCA UNA ...   de arr1975
TAIN si BULANGEREALA   de arr1975
Ungurii , varful icebergului .    de saccsiv
De ce "tain"?   de arthur
Domnilor ziaristi,   de little one
vecinii de la vest sau de la est   de avarfreson
Interesul national trebuie sa fie mai presus decat cel financiar si politic   de crusho
Problema    de FB
Asta-mi aminteste ce-mi povestea un roman din Muntenia, pe tren, ca bunica-sa romanca fica de mosier   de Hu Ciu Tzi
DA - INSA CONDITIONAT.. La mijloc UNGURII TREBUIE SA CONSTRUIASCA "Catedrala Neamului"    de Omul cu Picioare foarte Paroase
off topic: se ingroasa gluma !   de Giuseppe Cocos
foarte frumos   de Giuseppe Cocos
Alianta DA functioneaza inca, dar NU in favoarea bucurestenilor   de Socrate
Tendentios...   de JohnGreen1
A r h i v a
  Petrolul caspic va trece prin Romania    7 comentarii
  Parlamentul ingroapa dosarele ministrilor    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01095 sec.