Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Despre jazz numai de bine
Derulata in perioada 17-20 aprilie atat in sala din strada Batistei, cat si in Studioul de Concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Romane, cea de a treia editie a Festivalului International "Jazzy Spring" organizat de ArCuB, in parteneriat cu Asociatia "OpenART", s-a dovedit a fi, conform intentiei ctitorilor sai Mircea Tiberian (director artistic) si Ioan Cristescu (producator), cel mai important eveniment de gen in viata cultural-artistica a municipiului.
Am releva mai ales tinuta aparte a celor doua "coperti de sunet" ale Festivalului, altfel spus recitalurile cuprinse in prima si ultima seara. Nume cunoscute in SUA, patria jazzului, inca din anii '70 ai veacului trecut, trompetistul Roy Campbell si saxofonistul Jemeel Moondoc au evoluat in deschidere insotiti de bass-istul Hill Greene si de bateristul german Klaus Kugel, cu totii cultivand prin compozitiile protagonistilor ambianta specifica jazzului de avangarda de acum aproape o jumatate de secol. Remarcabil s-a vadit quartetul instrumental "Elevation", grup newyorkez initiat in anul 2006 de pianistul de origine romana Lucian Ban, cuprinzandu-i pe admirabilii improvizatori si tehnicieni ai instrumentelor lor Abraham Burton (saxofonist de inalta clasa), Nasheet Waits (baterist formidabil) si John Herbert (contrabass-ist de certa muzicalitate).
Seara a doua a fost rezervata tinerilor muzicieni. O intalnire cu doi jazzmani romani ce studiaza si activeaza in Olanda, saxofonistul Catalin Milea si ghitaristul George Dumitriu, in ipostaze de co-lideri ai formulei Re-Bop Unit. Surprinzator debutul festivalier al vocalistei Haricleea Badescu din Sibiu... Iar cvintetul bass-istului Olo Walicki din Polonia s-a straduit sa confere un vestiment sonor inedit, inflexiunilor folclorice proprii culturii din regiunea Kaszebe situata in nordul Poloniei.
Sambata i-am aplaudat pe rafinatii manuitori ai instrumentelor cu coarde si arcus din grupul american Kent Carter String Trio, cu protagonistul cantand la contrabass si semnand cele mai multe dintre piesele interpretate, cu Albrecht Maurer la vioara si Roy Guillaume la viola; recitalul a excelat prin tehnica impecabila a unor muzicieni cu scoala "clasica" la baza, dar si prin fantezia investita generos in momentele improvizatorice. Fiindca in acest festival au abundat grupurile mixte avand in componenta artisti straini, romani si din diaspora romaneasca, grupul saxofonistului austriac de origine romana Nicolas Simion (foto) a impresionat la randu-i printr-un program plin de forta si culoare incluzand exclusiv creatii ale liderului, multe de influenta folclorica autohtona.
Mutand locatia de la ArCuB la Studioul "Mihail Jora", ultima seara a cumulat doua recitaluri de exceptie: cel al Big band-ului Radio interpretand compozitii / aranjamente semnate de dirijorul contrabasist olandez invitat, Joris Teepe, in prim plan evoluand si saxofonistul american Abraham Burton; iar in momentul-epilog, grupul Interzone intemeiat acum peste un deceniu, ce i-a reunit cu acest prilej pe membrii fondatori Mircea Tiberian - pian si orga, Maurice de Martin - baterie, percutie, plus Mark Weiser - electronics, ghitara, efecte vocale, Franz Hautzinger - trompeta, ei traind laolalta experienta investigarii spontane a unor stranii, nemaiauzite universuri ale policromiei sonore si ale participarii afective.
Invers propotional cu eforturile organizatorice si cu tinuta manifestarii - promovarea acestui eveniment a fost... sublima, dar a lipsit cu desavarsire, cu o exceptie, doua...
Florian Lungu 
A r h i v a
  Dragoste in zodia ghinionului    
  Gaudi si Mompou la teatru    
  Stiri pe scurt    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01425 sec.