Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Dragoste in zodia ghinionului
-- "Coborarea in lumea umbrelor" s-a transformat intr-un "colac de salvare" pentru Monica, fiica lui Nelli si Dinu Pillat
Prefatata printr-un moment de reculegere in memoria Monicai Lovinescu, lansarea volumului "Biruinta unei iubiri" (luni, Libraria Carturesti), paginile de corespondeta dintre Nelli si Dinu Pillat, aparut la Editura Humanitas, s-a constituit intr-un moment emotionant, mai ales pentru Monica Pillat-Saulescu, fiica celor doi, care le-a marturisit celor prezenti "Citind cartea aceasta, m-am intors inaintea nasterii mele, m-am bifurcat in doua fiinte, in mama si tata, inainte de a fi eu".
Subiectul acestui volum este iubirea atotbiruitoare dintre un barbat si o femeie greu incercati de vremuri. Barbatul este Dinu Pillat (1921-1975), fiul poetului Ion Pillat, "cap de lot", alaturi de Constantin Noica, in sinistrul proces inscenat de Securitate, la sfarsitul anilor '50, unui grup de intelectuali socotiti vinovati de "uneltire contra ordinii sociale"; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic si istoric literar. Femeia este Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetatoare si memorialista, colega de facultate la Litere si Filozofie cu Dinu Pillat si, din 1944, sotia lui.
DupA moartea lui Nelli, in 2005, Monica Pillat-Saulescu, ea insasi scriitoare, a reconstituit dialogul epistolar al parintilor sai, completandu-l cu pagini de corespondenta adiacente, fotografii si facsimile. Scrisorile, pastrate cu sfintenie in familie, au fost grupate de editoare, dupa datele lor, in patru etape definitorii pentru biografia cuplului Pillat: * idealurile si iluziile de tinerete 1942-1946) * naufragiul produs in viata lor de regimul comunist (1947-1962) * intoarcerea lui Dinu Pillat din inchisoare si viata familiei pana la moartea acestuia (1964-1975) * dainuirea iubirii dincolo de moarte (1976-2001). In ultima etapa, Nelli Pillat corespondeaza cu fiica sau cumnata sa, dar Dinu Pillat e prezent in fiecare rand pe care-l scrie; iar spre capatul vietii, iubirea pentru el devine sursa de iluminare spirituala, ca pentru a confirma ce ii scrisese Dinu in 1946: intre noi doi, un sfarsit nu va putea aduce nici macar moartea cea adevarata, fiindca dincolo de viata de aici ne asteapta alta viata. Horia-Roman Patapievici, autorul prefetei, a afirmat la lansare ca intreaga poveste de dragoste dintre cei doi a stat sub semnul ghinionului, insa directorul editorial al Humanitas, Lidia Bodea, sustine ca au trait "o poveste uluitoare care traverseaza cateva decenii, care trece dincolo de <<pana cand moartea ne va desparti>>".
"Stiind unde sunt scrisorile lui catre mama, le-am citit - povesteste Monica Pillat-Saulescu. Nu a fost indiscretie, ci dorul meu de el. Mama a fost putin socata si a marturisit si in carte ca le-am citit prea devreme" adaugand ca "eu nu as fi putut sa scriu unui barbat cu atata incredere" referindu-se la faptul ca tatal scria ca un romancier, iar mama isi punea sentimentele pe hartie "intr-un mod foarte crud". A mai amintit si dorinta mamei sale de a transforma corespondenta ei cu Dinu Pillat intr-un subiect public si atunci a hotarat sa "impleteasca cele doua voci" intr-un volum care, desi a fost ca "o coborare in lumea umbrelor", a devenit un "colac de salvare". (L.D.)
 Afisari: 258  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Despre jazz numai de bine    
  Gaudi si Mompou la teatru    
  Stiri pe scurt    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01783 sec.