Prefatata printr-un moment de reculegere in memoria Monicai Lovinescu, lansarea volumului "Biruinta unei iubiri" (luni, Libraria Carturesti), paginile de corespondeta dintre Nelli si Dinu Pillat, aparut la Editura Humanitas, s-a constituit intr-un moment emotionant, mai ales pentru Monica Pillat-Saulescu, fiica celor doi, care le-a marturisit celor prezenti "Citind cartea aceasta, m-am intors inaintea nasterii mele, m-am bifurcat in doua fiinte, in mama si tata, inainte de a fi eu".
Subiectul acestui volum este iubirea atotbiruitoare dintre un barbat si o femeie greu incercati de vremuri. Barbatul este Dinu Pillat (1921-1975), fiul poetului Ion Pillat, "cap de lot", alaturi de Constantin Noica, in sinistrul proces inscenat de Securitate, la sfarsitul anilor '50, unui grup de intelectuali socotiti vinovati de "uneltire contra ordinii sociale"; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic si istoric literar. Femeia este Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetatoare si memorialista, colega de facultate la Litere si Filozofie cu Dinu Pillat si, din 1944, sotia lui.
DupA moartea lui Nelli, in 2005, Monica Pillat-Saulescu, ea insasi scriitoare, a reconstituit dialogul epistolar al parintilor sai, completandu-l cu pagini de corespondenta adiacente, fotografii si facsimile. Scrisorile, pastrate cu sfintenie in familie, au fost grupate de editoare, dupa datele lor, in patru etape definitorii pentru biografia cuplului Pillat: * idealurile si iluziile de tinerete 1942-1946) * naufragiul produs in viata lor de regimul comunist (1947-1962) * intoarcerea lui Dinu Pillat din inchisoare si viata familiei pana la moartea acestuia (1964-1975) * dainuirea iubirii dincolo de moarte (1976-2001). In ultima etapa, Nelli Pillat corespondeaza cu fiica sau cumnata sa, dar Dinu Pillat e prezent in fiecare rand pe care-l scrie; iar spre capatul vietii, iubirea pentru el devine sursa de iluminare spirituala, ca pentru a confirma ce ii scrisese Dinu in 1946: intre noi doi, un sfarsit nu va putea aduce nici macar moartea cea adevarata, fiindca dincolo de viata de aici ne asteapta alta viata. Horia-Roman Patapievici, autorul prefetei, a afirmat la lansare ca intreaga poveste de dragoste dintre cei doi a stat sub semnul ghinionului, insa directorul editorial al Humanitas, Lidia Bodea, sustine ca au trait "o poveste uluitoare care traverseaza cateva decenii, care trece dincolo de <<pana cand moartea ne va desparti>>".
"Stiind unde sunt scrisorile lui catre mama, le-am citit - povesteste Monica Pillat-Saulescu. Nu a fost indiscretie, ci dorul meu de el. Mama a fost putin socata si a marturisit si in carte ca le-am citit prea devreme" adaugand ca "eu nu as fi putut sa scriu unui barbat cu atata incredere" referindu-se la faptul ca tatal scria ca un romancier, iar mama isi punea sentimentele pe hartie "intr-un mod foarte crud". A mai amintit si dorinta mamei sale de a transforma corespondenta ei cu Dinu Pillat intr-un subiect public si atunci a hotarat sa "impleteasca cele doua voci" intr-un volum care, desi a fost ca "o coborare in lumea umbrelor", a devenit un "colac de salvare". (L.D.)