Primarul Videanu a devenit un fel de legenda a orasului, un clasic in viata - daca nu el, atunci cu siguranta bordurile, care chiar daca nu sunt toate ale lui vor ramane in folclor legate pe vecie de numele sau. Eu nu pot sa uit ca in timpul mandatului primarului general Videanu am fost in fiecare dimineata, timp de doi ani, martorul a doua schimbari succesive de borduri pe Calea Oltenitei. Am avut de nenumarate ori prilejul sa ma sufoc de furie in timpul mandatului de primar al lui Videanu: la doar cateva zile de la incheierea lucrarilor la un trotuar aparea cate o echipa de Costelusi veseli, care inarmati cu tarnacoape dadeau gauri imense. Iar dupa ce incheiau lucrarile acopereau parca in rautate santul din mijlocul trotuarului la un nivel mai jos - numai bine sa-si poata scranti bucurestenii gleznele.
Legenda meSterului Manole este cat se poate de vie in Bucuresti, doar ca nu este nici o taina cu privire la daramare - cei care au construit saptamana trecuta sunt aceiasi care demoleaza saptamana viitoare. Gaurile din trotuare si bulevarde par a fi un dat de neschimbat al orasului: trebuie sa traim cu ele. Iar Videanu degeaba se declara nevinovat in chestiunea bordurilor sau a vesnicelor lucrari: el a fost primarul general al orasului, a intrat in constiinta tuturor. La fel si Basescu a intrat pentru multa vreme in constiinta bucurestenilor: raderea chioscurilor a insemnat mai mult spatiu pentru masinile parcate in dauna pietonilor, iar eliminarea cainilor vagabonzi a constituit o adevarata bula de oxigen si "iarna nu-i ca vara" s-a intepenit de-a binelea in traditia orala a capitalei. "Bordura lui Videanu" va fi o alta marca a orasului.
Cursa electoralA pentru primaria Capitalei se anunta a fi una vesela si antrenanta - si la fel de mult, una plina de mister. Deja doua sondaje de opinie ne-au bagat cu totul in ceata. Primul, cel realizat de Liga pentru Apararea Drepturilor si a Libertatii Politice impreuna cu Centrul de cercetare D&D Research sustine ca reprezentantul PD-L, Vasile Blaga, este cotat cu 25% din optiunile de vot, urmat de social-democratul Cristian Diaconescu, cu 14% si de Cozmin Gusa, cu 13%. Candidatul PNL, Ludovic Orban se claseaza potrivit acestui sondaj pe locul 4, cu aproape 10%.
Un alt sondaj de opinie, realizat de Gallup, sustine ca desi nu isi anuntase inca oficial candidatura, Sorin Oprescu are cea mai mare sustinere electorala pentru primaria Capitalei: 47% dintre cei care au exprimat o intentie de vot ar opta pentru medicul ex-pesedist. Sondajul Gallup il coteaza pe Vasile Blaga cu 16%, Cozmin Gusa cu 11%, Cristian Diaconescu cu 8% si Ludovic Orban cu 5%. Sa inteleaga sociologii ceva din alaturarea celor doua sondaje. Eu inteleg ca nu inteleg nimica.
De fapt toata povestea alegerilor locale constituie doar un mare test pentru infruntarea cea mare din toamna, la alegerile legislative. Testul alegerilor pentru Parlamentul European a fost unul dezastruos pentru majoritatea partidelor romanesti. Testul localelor va incinge si mai mult pasiunile politice: vom avea parte de circ non-stop cu non-evenimente si declaratii belicoase fara nici un fel de urmari. Vom avea inca o data tone de promisiuni ca va curge lapte si miere pe strazile Capitalei si, ca de obicei, nimic nu se va schimba in bine - poate cel mult se va schimba din rau in mai rau. Problema se pune daca si romanii mai au rabdare cu politicienii. Bucurestenii cu siguranta sunt epuizati - orasul a devenit unul absolut insuportabil si s-ar putea ca prezenta la urne sa nu mai aiba nici o semnificatie pentru urmatoarele infruntari electorale.