Ziua Logo
  Nr. 4216 de marti, 22 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Razboiul dictatelor
-- Ucraina si Republica Moldova vor sa ridice noi ziduri intre vechile teritorii romanesti, militand pentru tratate de falsa prietenie
Asa ar arata Ucraina conform presedintelui Vladimir Putin
Delegatia Republicii Moldova la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), a cerut, in cadrul sesiunii de primavara a forului european, introducerea unui moratoriu in ceea ce priveste relatiile Chisinaului cu Bucurestiul. Prin reprezentantii sai la APCE, conducerea comunista rusofona din fosta republica sovietica incearca sa influenteze deciziile autoritatilor de la Bucuresti in problema etnicilor romani din Republica Moldova si Ucraina, coordonandu-si atent actiunile cu regimul separatist de la Tiraspol si Guvernul portocaliu de la Kiev.
Pe fondul agresiunilor institutionale lansate asupra intereselor legitime ale etnicilor romani din Basarabia si Ucraina, Igor Smirnov, "presedintele Transnistriei" a inaintat comunitatii internationale un proiect de "Acord de prietenie si colaborare dintre Republica Moldova si Republica Moldoveneasca Nistreana", publicat in periodicul separatist "Adevarul Nistrean", care stipuleaza in primul articol ca granitele definitive dintre "cele doua state egale" sunt reprezentate de linia de armistitiu, urmand ca granitele sa fie garantate de catre Federatia Rusa. In acest mod, autoritatile separatiste transnistrene vor sa legalizeze prezenta contingentului militar rus si a enormelor forte paramilitare rusofone din regiune. Totodata, articolul patru al "Acordului" permite Tiraspolului sa negocieze delimitarea granitei cu Ucraina, fara implicarea Chisinaului sau a organizatiilor internationale.
Scandal la Kiev si Chisinau
Sprijinind recentele demersuri ale autoritatilor comuniste de la Chisinau, care au cerut in mod imperativ Bucurestiului semnarea unui Tratat prin care Romania sa recunoasca granita pe Prut, ministrul de Externe de la Kiev, Vladimir Ograzko, a deplans intr-un recent interviu acordat publicatiei Zerkalo Nedeli, faptul ca "nu toti in Romania sustin ideea semnarii unui tratat moldo-roman de baza si cu privire la frontiera". Oficialul ucrainean a adaugat ca "Ucraina considera Republica Moldova un stat independent si suveran", in pofida diferendelor teritoriale existente. Ograzko a mai afirmat ca cele doua foste state sovietice au demarcat deja doua treimi al granitei lor comune, Kievul urmarind finalizarea rapida, in propriul beneficiu al demarcarii granitei moldo-ucrainene pe tronsonul transnistrean.
Ucraina ocupa Basarabia
Ministrul de Externe de la Kiev a precizat ca "Ucraina va semna cu Republica Moldova un tratat privind frontiera de stat, iar odata cu aceasta va fi inchisa odata pentru totdeauna si problema delimitarii granitei", ignorand presiunile permanente ale Kievului asupra Chisinaului, Ucraina obtinand rectificari teritoriale importante in sudul Basarabiei, la Palanca si Basarabeasca, precum si in regiunea lacului artificial de la Cuciurgani.
Ucraina are grave diferende teritoriale cu majoritatea vecinilor, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, subliniind recent la Bucuresti ca "in Ucraina, etnicii rusi constituie o treime din populatie. Exista regiuni intregi locuite doar de rusi" a adaugat Putin, precizand ca "Ucraina, in granitele in care exista astazi, a aparut in perioada sovietica. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, ea a primit teritorii de la Polonia, de la Cehoslovacia, de la Romania si in prezent Ucraina are probleme transfrontaliere nerezolvate cu Romania. Nu in cele din urma, Ucraina a primit teritorii imense de la Rusia in est si sud" a punctat presedintele rus.
Periodic, problema teritoriilor ocupate ilegal de Ucraina e adusa in atentia opiniei publice din Romania, Polonia, Slovacia sau Federatia Rusa, politica agresiva a autoritatilor de la Kiev intensificand presiunile asupra guvernelor din tarile vecine sa transeze problema. In acest sens, declaratia presedintelui Traian Basescu privind Transnistria versus sudul Basarabiei a nevrozat Kievul, desi aceasta excludea in mod clar referirea la conducerea Ucrainei: "In Ucraina sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina la Moldova".
Mihai ISAC 
Alte articole
  Putin rupe Ucraina    (Externe, 2008-04-08)
  Jos mainile de pe Mica Rusie, spune Putin Occidentului    (2009-05-26 17:25)
  Putin spune ca Ucraina este in pragul falimentului si de aceea nu va mari exagerat pretul gazului    (2009-03-12 13:12)
  UPDATE 18:48 Putin nu crede că Ucraina poate rezista prea mult fără gaz rusesc    (2009-01-17 14:38)
  Putin: UE trebuie sa preseze Ucraina pentru a permite tranzitul gazelor rusesti    (2009-01-15 11:06)
  ULTIMA ORA: Putin ameninta Ucraina cu rachete ofensive    (2008-02-12 18:19)
 Afisari: 2522  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
'om mai vedea   de Atamild
Paradox. Daca Ucraina intra in NATO, adio teritorii romanesti detinute acum de Ucraina.   de Socrate
Svyatoslav Igorovici   de mirapo
Felicitari, mai, Isaac   de ortadog
Razboiul dictatelor (Dedicat D-lui Taubman-Ambasadorul SUA pentru Romania )   de hej
Nu va ajuta Sfantul Stefan al vostru   de alex dalaion
Dar...   de JohnGreen1
Ukraina....   de alex dalaion
Se pare ca astazi .   de Aladin
A r h i v a
  Berlusconi da Internele pe mana Ligii Nordului    
  Financial Times pentru Obama    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Taxa si Rabla (6755 afisari)
 Sfarsitul Ucrainei si interesul national (3701 afisari)
 Blasfemie sau delir sado-masochist la Viena? (2951 afisari)
 Razboiul dictatelor (2522 afisari)
 Arestat ca a denuntat (2323 afisari)
 Un avion a ratat aterizarea si a iesit de pe pista pe Aeroportul Henri Coanda (4178 afisari)
 Putin doreste trasarea unor noi obiective in cadrul relatiilor ruso-romane (2830 afisari)
 Ewan McGregor, epuizat dupa prea multe duble de sex (2585 afisari)
 Un preot s-a ridicat la cer si a disparut (2272 afisari)
 Hillary Clinton ameninta Iranul cu "stergerea de pe harta", in cazul unui atac impotriva Israelului (1919 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01433 sec.