Ziua Logo
  Nr. 4214 de sambata, 19 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Kosovo si Ardealul
Un studiu maghiar publicat la putina vreme dupa declararea unilaterala a independentei Kosovo indica principalele linii de actiune a minoritatii maghiare din Transilvania. Autorul acestui studiu - Borbely Zsolt Attila - este profesor universitar de stiinte politice la Budapesta: iar pregatirea viitoarei clase politice maghiare conform teoriilor dezvoltate de acest profesor nu prefigureaza un viitor linistit in regiune. Borbely Zsolt Attila indeamna deschis la rebeliune fata de statul roman, constituirea de autoritatI paralele celor legitime si chiar folosirea fortei atunci cand este cazul. Modelul Kosovo de rebeliune armata I se pare
profesorului Borbely cat se poate de potrivit pentru Ardeal, apreciind ca exista deja o situatie exploziva si oameni gata sa treaca la masuri extreme. Borbely Zsolt Attila s-a facut cunoscut in Romania prin colaborarea la revista "Provincia", neferindu-se sa-si exprime admiratia fata de jurnalistul maghiar Bayer Zsolt - declarat de doua ori persona non grata in Romania, care a reusit sa starneasca un recent scandal la Budapesta fiind acuzat de antisemitism. Articolul prezentat in randurile de mai jos a fost publicat pe 11 martie pe pagina electronica www.hunsor.se sub titlul "Kosovo si Ardealul".
Modificarea granitelor
Borbely Zsolt Attila se declara in articolul citat dezamagit de faptul ca Ungaria a renuntat la inceputul anilor '90 la "principiul modificarii pasnice a granitelor". "Sa ne amintim faptul ca opozitia antinationala a creat un scandal international din faptul ca in razboiul dintre sarbi si croatI, adeptii lui Antal (intr-un mod corect, stand de partea celor atacati si corespunzator principiului autodeterminarii nationale) au vandut arme croatilor. MSZP si Kovacs Laszlo au cerut, deja in anul 1993, in perioada formularii doctrinei militare a Ungariei, ca Antal Jozsef si guvernul sau sa se delimiteze de ideea modificarii granitelor pe cale pasnica. Din pacate, Antal s-a retras din fata focului liberalilor de stanga si nu s-a folosit nici macar de acele posibilitatI oferite pe tava. (Antal Jozsef a avut o incercare timida atunci cand a atras atentia asupra faptului ca Voevodina nu a fost alipita Serbiei ci Iugoslaviei, insa nu a fost in stare sa duca pana la capat aceasta gandire in privinta Slovaciei, desi Ungaria, aflata intr-o pozitie serioasa de negociator, ar fi putut conditiona recunoasterea Slovaciei si totodata ar fi atras atentia lumii asupra problemei maghiare. In 1995/1996, in perioada incheierii acordului de baza slovaco-maghiar, respectiv romano-maghiar, liberalii de stanga au sustinut inca o data renuntarea Ungariei la dreptul sau de modificare pasnica a granitelor".
Folosirea fortei
Borbely Zsolt Attila se dovedeste in articolul sau a fi un adept al folosirii fortei pentru obtinerea unei modificari a granitelor si regreta profund faptul ca perioada tulbure de la inceputul anilor '90 nu a fost exploatata in aceasta directie: "Ce putem face? In orice caz, trebuie sa renuntam la iluzii, la faptul ca fara forta vom putea obliga politicienii romani sa ia in serios problemele noastre. Cum poate maghiarimea din Ardeal sa intervina prin forta? Se poate autoorganiza, poate crea un stat in stat. Pe de alta parte poate exercita presiuni pe planul politicii externe, asupra elitei politice romane. Toate fortele posibile trebuiau concentrate asupra acestor doua scopuri. Perioada critica a fost cea a primei jumatatI a anilor '90, cand puterea romana se afla sub constrangerea afirmarii, cand situatia era fluida din punct de vedere istoric".
Modelul terorist
Aplicarea fortei pentru obtinerea separarii administrative sau modificarea granitelor este apreciata de Borbely Zsolt Attila ca fiind un model mai bun decat cel al respectarii legitimitatii. Modelul kosovar sau basc - ETA ramanand in continuare o organizatie terorista pentru autoritatile spanilor - este conform analistului citat cat se poate de aplicabil in Ardeal. "Trebuia incercata atingerea, pe cale pasnica, a pragului de excitabilitate al puterilor occidentale, cu incapatanare, angajament, in mod unitar, daca este nevoie cu mijloacele nesupunerii civice, cu greva parlamentara sau chiar cu greva foamei la Strasbourg si la Bruxelles. Conform experientelor internationale, calea fortei este mai eficienta, cel mai proaspat exemplu in afara celui al scotienilor, bascilor, tirolezilor de sud, este cel al albanezilor din Kosovo care arata ca, cu fermitate si arme, chiar si un popor mic poate sa obtina, prin lupta, independenta" - se mai arata in articolul citat.
Inflamarea populatiei
Studiul amintit sustine ca in randurile maghiarilor din Romania ar exista un curent favorabil declansarii unor actiuni de genul celor puse in practica de organizatii cum ar fi UCK, ETA sau IRA. "Adeptii spiritului partii drepte a maghiarimii din Romania privesc, din cand in cand, in sus, spre UCK, ETA sau IRA si dupa una sau doua pahare de bere sau palinca intervine principiul <<scopul scuza mijloacele>>. Adica daca in problema minoritatii pragul de excitabilitate al opiniei publice internationale poate fi atins doar cu forta, atunci trebuie asumat si acest fapt - spun unii, doar pe soptite, pentru a nu fi auzitI de nimeni. Bineinteles ca nu putem trage concluzii, pe termen lung, in urma unor informatii venite din astfel de medii, insa acestea semnaleaza variatiile starii generale intr-o comunitate cu o anumita orientare politica data. Iar starea generala nu exprima faptul ca daca pretul autodeterminarii inseamna o confruntare amara si sangeroasa atunci mai bine sa nu fie autodeterminare. Si nici nu se spune ca daca trebuie ales, atunci pacea este cea mai importanta valoare si interes, respectiv ca este totul, trecand si peste libertate si independenta", mai afirma Borbely Zsolt Attila.
"Megalomania romana"
"In Ardeal este o problema serioasa si comunicarea orientata spre partea romana. Constiinta generatiilor romanesti aflate in crestere nu percepe adancimea problemei Ardealului, iar cei care au trait atunci cand Ardealul a fost furat se afla deja in morminte. De asemenea, promisiunile de la Alba Iulia sunt cunoscute, de cei care traiesc astazi, doar din cartile de istorie. Megalomania romana a ajuns pana la a astepta, de la maghiarii care traiesc in asuprire de 90 de ani, loialitate si atasament, fiind in stare sa se revolte pentru ca majoritatea maghiarilor fac galerie sportivilor unguri si nu celor romani sau ca la 1 decembrie esste zi de doliu pentru noi, iar Trianonul reprezinta o nedreptate istorica", mai arata Borbely Zsolt Attila. Finalul studiului sau constituie un indemn - preluat de Tokes Laszlo - de folosire a Summit-ului NATO de la Bucuresti drept vehicul al cererilor de autonomie: "Acum situatia din Kosovo este o buna ocazie sa vorbim despre problemele noastre comune. In sfarsit ar trebui sa semnalam ca autonomia reprezinta un compromis si ca ar trebui sa onoram faptul ca maghiarimea din Ardeal se straduieste sa obtina pe cale pasnica, dezideratelee revendicative. Intalnirea NATO de la Bucuresti din perioada 02-04 aprilie este o ocazie foarte buna pentru o ofensiva comunicativa in acest sens".
George DAMIAN 
 Afisari: 1700  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 47 Afiseaza toate comentariile  
Daca nici acum nu ti-e clar... // SHADOW   de moroianu
Intrebari cum nu se poate mai simple // ARP   de moroianu
Am impresia ca Don Proffesor Moroianu (Clasa de Arimetica)................   de Mos Grigore
@Castrulroman   de Budapestanul
@Socrate   de Budapestanul
"pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti"   de castrulroman
@Socrate   de Budapestanul
@liviu   de Budapestanul
Chiar Ba, dece nu datzi independentza Ardealului.....ca sa ramina macar un pic de Romanie   de Mos Grigore
Vedetzi ca atzi dato'n bara cu Don Profesor Moroianu (Clasa de Arimetica)...........................   de Mos Grigore
Filtrul   de roy
Tovarasul procuror Moroianu   de ARP
@Socrate   de Budapestanul
@liviu   de Budapestanul
abureli budapestane...   de CRAINICU
@Crainicse--nubaga armata in fata -cieste articolul tradus nu visa!   de Budapestanul
Ungurilor cazuti in buda plina cand li se arata adevarul   de ARP
Socarte :textul a fost tradus   de Budapestanul
AR-Pule   de Budapestanul
Cum se ascunde adevarul - Lectia 3   de ARP
Minciuna ungureasca si asocierea ei cu prostia profesorilor de open schlitz este evidenta   de ARP
Shadow // \"Premiul Nobel...   de moroianu
AR-Pule   de Budapestanul
Socrate   de Budapestanul
AR-Pule   de Budapestanul
Bre Socrate   de Budapestanul
bre' Liviu   de Budapestanul
ILIE M   de ILIE M
interesant   de PAZ
CE DIFERENTZA AR FI..............................   de Mos Grigore
Miruna nu mai face "Dosarele"...   de Agentura
Tiszta vizet a poharba-Sa turnam apa curata in pahar   de Budapestanul
Asta este punctul de plecare    de Budapestanul
Tiszta vizet a poharba-Sa turnam apa curata in pahar   de Budapestanul
Ehh si acum adevarul despre articol:)   de Budapestanul
ARPule:   de Budapestanul
se vede ca e si doctor academician,honoris cauza,etc,   de silviana
Cum se ascunde adevarul - Lectia 2   de ARP
Cum se ascunde adevarul - Lectia 1   de ARP
Unde e Budapestanul?   de ARP
vise   de rosu.costel55
Kosovo si Ardealul   de hej
Off topic // Foarte pe scurt, SHADOW    de moroianu
bani   de Charismaticul
inflamare   de Charismaticul
"Profesorii" astia "universitari" ...   de Liviu2002j
Nebuni au fost, nebuni sunt inca   de DonS
A r h i v a
  Violenta organizata    1 comentariu
  ,, Efectul Kosovo,, loveste Asia    
  India - cosmarul Kashmir    2 comentarii
  Sri Lanka si "Tigrii Tamil"    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Statul Kosovo s-a nascut mort (2848 afisari)
 Cartierele mortii albe (2396 afisari)
 Guvernele Basescu (2100 afisari)
 Misteriosul numar doi (1864 afisari)
 Kosovo si Ardealul (1700 afisari)
 Surpriza "picanta" din cabinetul lui Berlusconi: fotomodelul Mara Carfanga (4084 afisari)
 Cea mai sexy barmanita din SUA (3259 afisari)
 Ziarul care l-a "casatorit" pe Putin cu o fosta gimnasta a fost inchis (2243 afisari)
 Elena Basescu: Emil Boc, cel mai iubit (2099 afisari)
 Militarii iranieni au intrat in Afganistan (1910 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02299 sec.